top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In Nigeria behandelen Israëlische artsen kinderen met oogkanker


Dr. Mattan Arazi van Sheba behandelt een patiënt in Ilorin, Nigeria. Foto Sheba Medical Center


Vijf oogartsen van het Sheba Medical Center in Tel Hashomer ten oosten van Tel Aviv zijn op een vijfdaagse missie in Nigeria om geavanceerde behandeling aan patiënten te geven en training te bieden aan lokale gespecialiseerde medische teams en om een ​​nieuw intra-arterieel chemotherapiecentrum op te richten.


De humanitaire missie naar Ilorin, de hoofdstad van de staat Kwara en de zevende grootste van het land, is gericht op het verbeteren van de gezondheidsresultaten voor pediatrische oogkankerpatiënten in het gebied en op het vergroten van de capaciteit voor langdurige hoogwaardige optische zorg in Zuid-Nigeria.


Het maakt deel uit van Sheba's "Global Impact"-initiatief, dat is gericht op het bouwen van bruggen naar welvaart door middel van gezondheidszorg, het innoveren om geavanceerde gezondheidsoplossingen wereldwijd te implementeren en het bevorderen van kritieke relaties om fragiele gezondheidszorgsystemen te versterken meldt The Jerusalem Post.


Met naar schatting één op de 15.000 Nigeriaanse kinderen die oogkanker krijgen, zal de missie zich richten op de behandeling van mensen met retinoblastoom, dat dodelijk kan zijn als het niet vroeg wordt opgemerkt. Het team dat de patiënten behandelt, bestaat uit vijf specialisten onder leiding van prof. Ido Didi Fabian, specialist in oculaire oncologie bij Sheba's Goldschleger Eye.


Sheba Medical Center-medewerkers trainen lokale artsen in Ilorin, Nigeria. Foto Shebe Medical Center


Retinoblastoom, hoewel zeldzaam in het Westen, is de meest voorkomende primaire intraoculaire tumor bij kinderen in derdewereldlanden. De meeste gevallen van retinoblastoom, die zich ontwikkelen uit de onrijpe cellen van een netvlies, doen zich voor vóór de leeftijd van vijf jaar. Hoewel genezing vaak wordt bereikt als de juiste behandeling vroeg in de ziekte wordt ingesteld, leidt een late diagnose vaak tot onsuccesvolle behandelingsinterventies. In sommige ontwikkelingslanden in Afrika is het een van de meest voorkomende solide tumoren in de kindertijd. In Nigeria is het de op een na meest voorkomende kindertumor. Ongeveer een derde van alle tumoren zou genetisch bepaald zijn en minder dan 10% heeft een positieve familiegeschiedenis.


"Intra-arteriële chemotherapie is een zeer effectieve behandelingsmodaliteit die een aanzienlijk verschil kan maken in de uitkomst van de behandeling van kanker, en het is iets waar we bij Sheba veel ervaring mee hebben," zei Fabian. "Samen met mijn Sheba-collega's ben ik vereerd dat ik de kans krijg om onze kennis en vaardigheden te delen met onze lokale collega's in Nigeria en om samen te werken om baby's te behandelen met deze levensreddende behandeling."
42 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page