top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'In plaats van wc papier' - een column van Simon Soesan


Foto IDF woordvoerder


Het is ook altijd hetzelfde hier, wanneer oorlog uitbreekt: mensen gaan hamsteren. Hadden we ook tijdens de Corona periode. Vooral wc-papier ontbreekt. Jaren terug kocht ik ooit twee wc-borstels die in de aanbieding waren, maar binnen een paar dagen gingen we terug naar wc-papier.


Vandaag is het 85 jaar geleden dat de Duitsers hun Reichskristallnacht vierden: synagogen, Joodse winkels en huizen: alles moest kapot en in de fik, want de Joden… Daarbovenop werden de getroffen Joodse gemeenten gedwongen om de boel zelf op te ruimen en te betalen voor de brandweer die ervoor zorgde dat nabije gebouwen niet getroffen werden.

Deze actie werd gevierd door @trouw en @volkskrant met cartoons die de Duitse antisemitische cartoons van toen salueerden. De huidige oorlog tegen Hamas is voor velen een goede reden om aan te tonen dat men het recht heeft om Joden openlijk te haten, aan te vallen en uit te schelden, want kijk eens wat ze die arme Gazanen aandoen. Staakt-het-vuren nu, en meteen!


Uiteraard zijn de schreeuwlelijkerds een paar feiten vergeten. Hamas schreeuwt al jaren dat ze een eind aan de bezetting willen maken en hup!, de mentaal uitgedaagde demonstranten eisten dat Israël Gaza moest verlaten. Dat we Gaza al in 2005 verlieten, deed er niet toe. Dat Hamas met “end the occupation” eigenlijk bedoelde dat Israël als land volgens hun Palestina bezet, was ook onbelangrijk. Dat Israël op 29 november 1947 haar nationale recht van de VN verkreeg, deed er ook niet toe. Dat tijdens diezelfde stemming land aan Palestijnen werd toegewezen – wat groter was dan wat de Joodse inwoners van het Britse Palestina toegewezen kregen – was ook van onbelang.


En zo ging het maar door. Als Joden zeiden dat de lucht blauw was, waren het leugenaars. Israël moest er maar mee leren leven om duizenden raketten op haar daken te krijgen, want ze bezetten Gaza toch?


Tot aan 6 oktober was er een staakt-het-vuren met de Hamas. In ruil voor het dagelijks zenden van Gazanen om in Israël hun brood te verdienen – Hamas creëert geen banen, tenzij je zelfmoordterrorist wilt zijn – en een maandelijkse contante zending van 30 miljoen dollar van suikeroom Qatar zouden ze zich deisen, en dat was relatief ook zo.

Op 7 oktober verbrak Hamas de status quo met een ongekende beestachtige aanval op Israëlische dorpen, kibboetsiem en moshavim langs de Gazaanse grens. Met bodycams en videocamera’s werd alles door de beesten vastgelegd: verkrachtingen, onthoofdingen, ontvoeringen… de lezer heeft er veel van gelezen en gezien, ook dankzij het feit dat diverse nieuws agenturen hun eigen cameramensen mee mochten sturen.


Nu dat Israël terugslaat moeten we stoppen. Inderdaad zijn de beelden uit Gaza hartverscheurend. Niemand wil dat onschuldige burgers zo moeten lijden. Niemand? Nou behalve Hamas natuurlijk, maar daar hebben de Joden schuld aan. Hamas heeft schijnbaar het recht om burgers uit te buiten als menselijk schild.


Het probleem is dat de wereld nog steeds niet gewend is dat Joden terugslaan. Dat past niet bij het beeld dat men van Joden heeft. En dat is beangstigend, maar ook olie op het vuur van immer broeiende antisemitisme.


Dus hebben we oorlog, die zich traag beweegt, omdat we zo voorzichtig mogelijk te werk willen gaan en zo weinig mogelijk burgers willen laten lijden: dagelijks gaan duizenden Gazanen via een corridor naar het zuiden van Gaza, onder bescherming van het onmenselijke Israëlische leger, want Hamas schiet een ieder die het menselijk schild wil verlaten neer. Dat mag Hamas, vraag het de @NOS maar.


Ondertussen zijn er nog amper wc-papierrollen in de schappen van de supermarkten.

Gelukkig hebben we vanaf nu een alternatief: @trouw en @volkskrant worden populair hier in Israël.


Bijna net zo populair als Der Stürmer bij de Duitsers was, maar om een andere reden.


509 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page