top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Inflatie in Israël blijft op 4,6% staan


Bank of Israël. Screenshot YouTube


De Israëlische consumentenprijsindex (CPI) is in september met 0,2% gestegen, zo melde het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag. Analisten hadden verwacht dat het CPI vorige maand ongewijzigd zou blijven of met slechts 0,1% zou stijgen.


Het inflatiepercentage voor de twaalf maanden tot eind augustus blijft 4,6%, onveranderd ten opzichte van de twaalf maanden tot eind augustus, ondanks de daling van de brandstofprijs en de kosten van vakanties vorige maand. De CPI steeg in de eerste negen maanden van 2022 met 4,3%.


De stijging van de totale kosten van levensonderhoud werd veroorzaakt door hogere prijzen voor groenten en fruit, een stijging van 3,3%. Maar als de kosten voor huisvesting en groenten en fruit buiten beschouwing worden gelaten, daalt de stijging tot een voor seizoensinvloeden gecorrigeerde groei van 0,2% voor de maand, een langzamer groeitempo dan in de afgelopen zeven maanden.


Veel voedselprijzen, exclusief groenten en fruit, zijn gedaald, waarbij verse vis met 7% is gedaald, tahin met 4,7% en rijst met 3,9% ten opzichte van eerdere niveaus. Melk is echter met 2,1% gestegen en verse producten die door het winkelend publiek worden gekocht, laten een stijging met dubbele cijfers zien, met paprika's met 11,4%, komkommers met 11% en opvallend, watermeloen met 47,8%.


De prijzen van cultuur en entertainment daalden vorige maand met 1,2%, transport en communicatie daalden met 0,5%.


De huizenprijzen, die niet zijn opgenomen in de CPI, stegen in juli-augustus met 1,9% in vergelijking met juni-juli, wat neerkomt op een stijging van 19% op jaarbasis.


Per regio stegen de huizenprijzen in Jeruzalem in juli-augustus met 2,8% in vergelijking met juni-juli, en met 2,6% in het noorden, 2% in Haifa, 1,9% in Tel Aviv, 1,8% in Centraal-Israël en met 1 % in het zuiden.


32 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page