top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ingrijpend regeringsprogramma leert scholieren in Israël hightech vaardigheden


Foto Yossi De Pons / GPO


De 'start-up nation' bouwt aan zijn toekomst: HiTechClass, een nieuw nationaal programma geïnitieerd door de minister van Innovatie, Wetenschap en Technologie, Orit Farkash Hacohen, en de minister van Onderwijs, Yifat Shasha-Biton, zal gelijke kansen voor alle Israëlische studenten, met name uit de sociale en geografische periferie, in Digital en Software.


De studenten die het programma bijwonen - zo'n 17.000 achtste klassers in 100 middelbare scholen in het hele land - leren de basisprincipes van programmeren, applicatie-ontwikkeling, game-ontwikkeling en programmeertalen.


De vier wekelijkse uren van het programma worden gegeven door speciaal opgeleide docenten en externe instructeurs. De studies omvatten micro:bit-programmering (een combinatie van hardware en software) in blok- en teksttaal; websites bouwen (zonder code); ontwikkeling van websites in verschillende ontwikkelomgevingen; gebruikerservaring, digitaal ontwerp, productbeheer en presentatie. Het programma legt de nadruk op de ontwikkeling van vaardigheden, zoals het oplossen van complexe problemen, samenwerking en teamwerk, onafhankelijk leren door ervaring, logica en meer - belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden die belangrijk zijn voor elke burger, niet alleen voor hightechprofessionals.


Ongeveer 60% van de deelnemende scholen komt uit Arabische, bedoeïenen- en druzen gemeenschappen, waaronder Tamra, Ashdod, Kafr Qasim, Ashkelon, Dimona, Or Akiva, Julis, Kiryat Bialik, Daliyat al-Karmel en vele anderen. Vanaf het volgende schooljaar (en afhankelijk van de juiste budgetten) is het de bedoeling dat het programma wordt uitgebreid naar honderden extra middelbare scholen, en kleuters zullen ook deelnemen aan het programma in een speciaal aangepaste versie voor leerlingen die naar het eerste leerjaar gaan.


Het HiTechClass-programma gaat gepaard met een breed pakket aan ondersteuning en aansluiting met het bedrijfsleven en de academie, waaronder bijles in kleine groepen voor door; bezoeken aan hightechbedrijven; ontmoetingen met medewerkers in diverse functies uit de hightech wereld; begeleiding van hightechbedrijven tijdens de ‘piekdagen’ van het programma, en meer.


Tijdens een bezoek aan een van de demonstratiedagen van het programma deze maand, zei Hila Hadad Chmelnik, directeur-generaal van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie: "Net als in het verleden moest elk kind het onderwijssysteem verlaten met basisvaardigheden zoals lezen en rekenen, hebben de kinderen van nu kennis nodig van de hightechtaal, die de richting aangeeft waarin alle gebieden van het leven gaan. Het HiTechClass-programma is precies hierop gericht: om elke jongen en elk meisje in Israël, inclusief die van bevolkingsgroepen die tot nu toe onderbelicht waren in de hightechwereld, de vaardigheden te geven die nodig zijn om te integreren en te slagen in de arbeidswereld van morgen.”


De showcasedagen demonstreren de velden die in het programma worden onderwezen, zoals computationeel denken, kunstmatige intelligentie, computertaal en technologische geletterdheid door middel van speciale activiteiten, waaronder escape rooms, codegames en andere. De showcasedagen worden gehouden in samenwerking met Unistream Association, die jaarlijks duizenden jongeren in de periferie opleidt voor zakelijk en sociaal ondernemerschap.

100 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page