top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Internationale masterclasses piano in de Israëlische woestijn


Twee pianisten tijdens het Master Class Gala Concert in het Tel Aviv Museum in 2022. Foto door Alex Hanin via ISRAEL21c

Elk jaar, gedurende twee en een halve week in augustus, komen tientallen jonge pianisten van over de hele wereld samen in Midreshet Sde Boker, een educatief centrum en kostschool in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël, om hun vak te oefenen met 's werelds meest gevierde piano leraren.


Dit jaar is het de 32e verjaardag van Tel-Hai International Piano Master Classes en het initiatief vertoont geen tekenen van vertraging.


De organisatoren verwachtten minstens 78 deelnemers uit 17 landen om het evenement bij te wonen, dat op 30 juli van start ging en op 17 augustus eindigde. Studenten die uitblinken, krijgen de kans om op te treden tijdens gerespecteerde pianoconcerten en zelfs prijzen te winnen.


Van Juilliard tot Sde Boker

Emanuel Krasovsky, 77, medeoprichter van het project in 1992, emigreerde meer dan 50 jaar geleden vanuit Litouwen naar Israël. Hij studeerde piano aan de Universiteit van Tel Aviv en later aan de Juilliard School in New York.


Hij koos ervoor om na zijn afstuderen terug te keren naar Israël, in de hoop "het niveau en de kwaliteit van het pianospel in het land te verhogen", wat volgens hem veel te wensen overliet.


Krasovsky is momenteel de artistiek directeur van de Tel-Hai International Piano Master Classes, evenals de voorzitter van de piano-afdeling aan de Buchmann-Mehta School of Music van de Universiteit van Tel Aviv .


“Je komt niet verder door alleen met dezelfde docenten te oefenen. Jongeren moeten hun horizon verbreden om beter te worden. Over de hele wereld waren er altijd masterclasses voor dat doel, maar in Israël bestond het niet”, vertelt Krasovsky aan ISRAEL21c.


“Ik volgde soortgelijke masterclasses in de VS en die hadden het meeste effect op mij. Maar het was erg duur en moeilijk om naar het buitenland te reizen voor de masterclasses. Dus ik dacht: 'Als de berg niet naar Mohammed komt, dan moet Mohammed naar de berg komen'”, lacht hij.


Zo ontstond het idee om een ​​internationale onderneming voor masterclasses op te richten in Israël.


Deelnemers aan het Master Class Gala Concert in het Tel Aviv Museum in 2022. Foto door Alex Hanin via ISRAEL21c


Noot voor noot

"We dachten dat als we dit wilden doen, we vanaf het begin de beste leraren moesten binnenhalen en de beste omstandigheden moesten creëren voor pianisten, zodat ze zouden willen komen."


Krasovsky claims that Israel historically has always had top-tier violinists, but piano was an instrument that wasn’t considered prestigious — at least until the past couple of decades.


“The level of piano in the country has taken a giant leap forward. I believe it is due to — at least partly — the Tel Hai masterclasses.”


Krasovsky also mentions The Arthur Rubinstein International Piano Master Competition, held every three years in Tel Aviv, as another variable in the equation that has made piano popular in Israel.


Prof. Tomer Lev geeft les tijdens de Tel Hai International Piano Master Classes. Foto door Lin Zelnik Nimrodi via ISRAEL21c


“Er is een algemeen ontwaken. In conservatoria door het hele land zie je middelbare scholieren concerten geven. Het is geen topklasse, maar er is ambitie en wil om vooruit te komen. Er zijn ook nogal wat competities die opduiken, wat het opkomende potentieel weerspiegelt.”


Toelatingsvoorwaarden

De ervaren pianist legt uit dat jonge musici die aan de masterclasses willen deelnemen een opname van zichzelf moeten opsturen, die de organisatoren vervolgens toetsen aan de achtergrond van een musicus.


Krasovsky voegt eraan toe dat de Tel-Hai International Piano Master Classes niet vereisen dat deelnemende leraren hun studenten inbrengen om het aantal deelnemers te vergroten, wat blijkbaar een vereiste is voor veel soortgelijke projecten over de hele wereld.


“Andere [masterclasses] over de hele wereld besteden fortuinen aan marketing om deelnemers aan te trekken. Dat doen we allemaal niet. Ik weet niet of het goed of slecht is. Maar één ding weet ik: de beste restaurants in Parijs bevinden zich in kelders zonder bewegwijzering.”


Gedurende het tweeënhalve week durende evenement is er een nachtelijk concert in Sde Boker, opgevoerd door een deelnemende meesterleraar of studenten, met als hoogtepunt een gala in het Tel Aviv Museum.


Er is vraag naar pianoconcerten in de woestijn bij Sde Boker?


Ben-Gurion Universiteit van de Negev heeft een campus in Sde Boker, dus daar wonen nogal wat academische onderzoekers. Ze vertelden ons dat ze hun vakantie plannen rond de datums in Tel Hai, zodat ze naar de muziek konden komen luisteren”, zegt Krasovsky.


Voor meer informatie klik hier.

91 weergaven0 opmerkingen
bottom of page