top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Iran traint in Iran terreurgroepen in het bedienen van drones voor het uitvoeren van aanslagen


Een satellietfoto van een vermeende Iraanse basis. Foto via Ariel Hermoni (IMoD)


Tijdens een toespraak zondagmorgen bij het Institute for Counter-Terrorism Policy aan de Reichman University in Herzilya (het voormalige IDC), onthulde minister van Defensie Benny Gantz, dat Iran terreurgroepen op een basis in Iran traint in het bedienen van drones voor het uitvoeren van terreuraanslagen.


“Iran heeft een soort van 'proxyterreur' ontwikkeld die wordt gepleegd door georganiseerde 'terreurlegers' die Iran bijstaan ​​bij het bereiken van zijn economische, politieke en militaire doelen", aldus Gantz.


"Een van de belangrijkste instrumenten die door Iran en zijn volmachten worden gebruikt, zijn UAV's met een bereik van duizenden kilometers. Honderden van deze UAV's zijn verspreid over Jemen, Irak, Syrië en Libanon. Iran probeert ook de knowhow die nodig is voor de productie van UAV's naar Gaza over te dragen", voegde Gantz eraan toe.


Minister Gantz onthulde dat “de Kashan-basis" ten noorden van de stad Isfahan wordt gebruikt om terroristen uit Jemen, Irak, Syrië en Libanon op te leiden. Deze terroristen zijn getraind om door Iran geproduceerde UAV's in dienst te nemen. Deze basis is een belangrijk punt van waaruit het Iraanse luchtterrorisme naar de regio wordt geëxporteerd


Op die basis worden volgens Gantz "terreuragenten uit die landen getraind in het vliegen met Iraanse UAV's, wat de hoeksteen is van het Iraanse luchtterrorisme in de regio."


Dergelijke drones van Iraanse makelij zijn de afgelopen jaren rechtstreeks door Teheran en door zijn volmachten in de regio op grote schaal gebruikt, meest recentelijk bij een aanval op Amerikaanse troepen op de Iraakse luchthaven Erbil op zaterdagavond.


Iraanse drones kunnen een bereik van 1.700 kilometer bereiken en hun aanvallen zijn gericht op activa van de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Israël en soennitische organisaties in Syrië en Irak.


“Iran investeert honderden miljoenen Rials in de productie en export van UAV's en wapens. Het heeft zijn defensiebudget verdubbeld ten koste van zijn burgers. De productie van geavanceerde UAV's zoals de Shahad 136 kost tienduizenden dollars, stel je voor hoeveel duizenden vaccins aan burgers hadden kunnen worden verstrekt ten koste van een enkele UAV, " zei Gantz .


Over de kwestie van de IAEA-rapporten die de afgelopen dagen zijn gepubliceerd en die voor het eerst in tien jaar twijfel deden rijzen over het civiele karakter van het nucleaire programma van Iran en de verschillende schendingen door Iran, zoals onlangs de aanval op het schip de Mercer Street, zei Gantz:


“Iran komt de overeenkomsten die het heeft ondertekend niet na en er is geen reden om aan te nemen dat het toekomstige overeenkomsten zal nakomen. Het is tijd voor actie. Ik roep de landen die nog lid zijn van het nucleaire akkoord op om de sancties op te leggen die in het akkoord zijn vastgelegd. Het is tijd om een ​​'snapback' te maken.”


“De inspanningen tegen Iran, maar ook tegen Afghanistan en andere landen, zijn niet alleen belangen voor het Midden-Oosten of voor het Westen. Proxy's kunnen overal ter wereld worden ingesteld. Dit is het moment voor alle wereldmachten, waaronder Rusland en China, om zich aan te sluiten bij de campagne om de mondiale stabiliteit te handhaven.”


Over de Palestijnse Autoriteit zei minister Gantz: “We hebben een politiek geschil met de leiders van de Palestijnse Autoriteit, dat moet worden opgelost, maar we delen een gemeenschappelijk verlangen naar vrede en veiligheid voor al degenen die tussen de zee en Jordanië wonen. Om deze reden heb ik besloten om een ​​ontmoeting te hebben met de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, die zich door de jaren heen heeft ingezet tegen het terrorisme, in het belang van zijn volk en zijn nationale visie. In deze uitdagende tijden is coördinatie met de Palestijnse Autoriteit en het versterken van de Palestijnse economie tientallen keren beter dan het versterken van Iraanse volmachten aan onze grenzen.”


Over de ontwikkelingen in Israël in de afgelopen dagen zei Gantz: "Ik prijs alle troepen ter plaatse die deelnemen aan de operatie om de ontsnapte terroristen te pakken, de klok rond werkend en onze doelen bereikend. We zullen doorgaan met het zoeken naar de twee overgebleven terroristen met alle middelen en met gezamenlijke krachten.”


Minister Gantz voegde toe: “Israël is niet van plan om de Palestijnse inwoners in Judea en Samaria of de Gazastrook schade toe te brengen. We stimuleren maatregelen voor economische en sociale ontwikkeling. Dit gezegd hebbende, als terroristische organisaties proberen te profiteren van de situatie en handelen tegen de belangen van de meeste Palestijnen die de trend van economische ontwikkeling en stabiliteit willen voortzetten, zullen zij de eersten zijn die een prijs moeten betalen.”


133 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page