top of page
  • Barak Ravid

Iran wil de banden met Egypte normaliseren, schrijft Barak Ravid


Sultan van Oman Haitham bin Tariq ontmoet de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei op 29 mei in Teheran. Screenshot YouTube


Iran heeft zijn zinnen gezet op het normaliseren van de banden met Egypte, het dichtstbevolkte Arabische land, na Teheran's belangrijke deal over het herstel van volledige diplomatieke betrekkingen met Saoedi-Arabië eerder dit jaar.


Waarom het ertoe doet: de Iraans-Egyptische betrekkingen zijn erg slecht sinds de Islamitische Revolutie van 1979. Een diplomatieke dooi zou een belangrijke verschuiving in de regio kunnen betekenen.

  • De Iraans-Egyptische gesprekken maken deel uit van een breder normalisatieproces in de regio tussen landen uit het door Saoedi-Arabië geleide kamp en de Iraanse as in het Midden-Oosten.

Het nieuws sturen: Kort na de aankondiging van de overeenkomst tussen Iran en Saoedi-Arabië in maart begonnen berichten over een mogelijke diplomatieke doorbraak tussen Iran en Egypte in de Arabische pers te verschijnen.

  • Volgens al-Araby al-Jadeed , het in Londen gevestigde nieuwscentrum New Arab, begonnen Iraakse functionarissen eind maart in Bagdad te bemiddelen tussen Egyptische en Iraanse functionarissen. Sindsdien hebben er nog minstens twee gespreksrondes plaatsgevonden.

  • De gesprekken waren gericht op het verminderen van de spanningen in Jemen, Libanon en Syrië. De twee partijen bespraken ook de mogelijkheid van een ontmoeting tussen de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Iraanse president Ebrahim Raisi, meldde het in de VAE gevestigde nieuwscentrum The National .

  • Maar de mogelijkheid van toenadering begon vorige week serieuzer te lijken toen de Omaanse sultan Haitham Bin Tariq Caïro bezocht. Volgens verschillende rapporten was mogelijke Omaanse bemiddeling tussen Egypte en Iran een van de besproken onderwerpen.

  • De Omaanse sultan bezocht maandag Teheran en ontmoette de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei. Na de bijeenkomst tweette Khamenei dat Iraanse functionarissen "de interesse van Egypte in het herstellen van de betrekkingen met Iran verwelkomen en dat we in dit opzicht geen probleem hebben".

Wat te zien: de woordvoerder van de Iraanse regering, Ali Bahadori Jahromi, zei dinsdag dat Raisi het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken had opgedragen om "op een serieuze manier" het herstel van volledige diplomatieke betrekkingen met Egypte na te streven.

  • Ja, maar: de Egyptische regering heeft bijna volledig gezwegen over de gesprekken met Iran. In een interview half mei noemde de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shukry de rapporten "speculaties" en zei dat er geen verandering is in de betrekkingen van Egypte met Iran.

Flashback: Teheran verbrak kort na de revolutie de banden met Caïro om te protesteren tegen het besluit van Egypte om asiel te verlenen aan de afgezette Iraanse sjah en het vredesakkoord tussen Egypte en Israël.

  • Iran noemde zelfs een van de centrale straten in Teheran naar Khalid Al-Islambouli, een Egyptische legerofficier die de Egyptische president Anwar Sadat in 1981 vermoordde. Dit werd een symbool van de vijandigheid tussen de landen.

  • De betrekkingen werden in de jaren negentig hersteld, maar bleven op een zeer laag niveau. Nadat Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap in 2012 de Egyptische presidentsverkiezingen won, werden de betrekkingen tussen de landen opgewarmd. Maar ze koelden weer af nadat Morsi een jaar later was afgezet.

60 weergaven0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page