top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Islamic Jihad dreigt Israël en heeft gewapende terroristen naar Jenin gestuurd


Persconferentie van gewapende Palestijnse Islamic Jihad in Jenin. Screenshot Twitter


Ondanks dat er twee dagen door ruim duizend politieagenten en militairen met behulp van dornes, helicopters en andere geavanceerde apparatuur naar de zes ontsnapte terroristen wordt gezocht, is er nog geen spoor van ze gevonden. Wel zijn drie Palestijnen opgepakt die vrij zeker hulp aan ze hebben geboden in de vorm van van verstrekken van voedsel en het openstellen van een moskee voor douchen en andere kleding.


Inmiddels heeft de Palestijnse Islamic Jihad Israël gedreigd met 'hel en verdoemenis' mochten gevangen zittende leden van die club strenger worden aangepakt. Om hun dreigement kracht bij te zetten heeft deze terreurgroep inmiddels gewapende strijders naar Jenin gestuurd, ervan uitgaande dat de IDF in die stad een uitgebreide zoektocht naar de ontsnapte terroristen zal starten, omdat ze allemaal uit deze stad en omgeving afkomstig zijn en vijf van de zes voortvluchtigen lid zijn van de Palestijnse Islamitische Jihad.

"Als de IDF [Jenin] binnenkomt, zal het worden geconfronteerd met aanzienlijke vuurkracht van vele wapens en explosieven", zeiden Islamic Jihad terroristen tijdens een persconferentie na aankomst in Jenin, nadat foro's van zwaarbewapende IDF soldaten waren verschenen.

Op video die door Palestijnse media is gepost en die afkomstig zou zijn van Jenin, is te zien hoe gemaskerde schutters door een straat in de stad lopen en wapens in de lucht afvuren.


Onder de zes ontsnappingen is Zakaria Zubeidi, een beruchte commandant van de terreurgroep Al-Aqsa Martelarenbrigade van Fatah, die in de gevangenis zat terwijl hij terechtstond voor twee dozijn misdaden, waaronder poging tot moord.


De zes ontsnapte Palestijnseterroristen. Screenshot: Prisoners Media Office


Zubeidi's broer Jibril, die zei dat hij zeven jaar vastzat in de Gilboa-gevangenis, vertelde Channel 13 dat hij dacht dat de gevangenis onneembaar was, hij zei ook dat hij "geen idee" had van de verblijfplaats van zijn Zakaria.


Veel Palestijnen gaan ervan uit dat sommige of alle van de zes ontsnapte vluchtelingen hun toevlucht zouden zoeken in het Jenin-kamp. Alle voortvluchtigen komen uit het Jenin-gebied, dat grotendeels een no-go-zone is geworden voor de veiligheidstroepen van de IDF en de Palestijnse Autoriteit.


Channel 12 News liet dinsdagvond opnamen zien waaruit bleek dat inwoners van de Westelijke Jordaanoever de voortvluchtigen steunen, en volgens veel geciteerde opmerkingen wordt hun ontsnapping wordt gezien als een "landmark en strategisch" succes dat extremistische Palestijnse groeperingen zal aanmoedigen


De Palstijnse premier Mohammad Shtayyeh, sprak zich uit ter ondersteuning van de voortvluchtigen en zei: "Het is het recht van elke gevangene om op welke manier dan ook uit de gevangenis te ontsnappen."


Volgens berichten in de Hebreeuwse en Palestijnse media heeft de politie de naburige Arabische steden Na'ura en Tamra, ten noordoosten van Afula, doorzocht waaronder moskeeën.


In Na'ura zouden volgens Haaretz drie mannen zijn opgepakt wegens hulp aan de ontsnapte terroristen, o.a. door het geven van voedsel en de mogelijkheid dat ze zich in de moskee van het dorp konden douchen en andere kleding konden aantrekken.


De IDF heeft ondertussen extra troepen naar de grens met Jordanië gestuurd, omdat de autoriteiten vermoedden dat een aantal van de voortvluchtigen zouden proberen te vluchten naar de oostelijke buur van Israël.
235 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page