top of page
  • Bas Belder

Israël betekent voor Joden nooit weer onderdrukking


Screenshot YouTube


“Queers for Palestine” heet het op posters van woke-jongeren. “Weten ze wel dat queer mensen in Israël vrij leven kunnen, terwijl ze in de Palestijnse gebieden met de dood bedreigd zouden worden?” De heldere stellingname van Anna Staroselski, presidente van de Joodse Studentenunie in Duitsland.


In een opiniebijdrage in het internationaal gerenommeerde Zwitserse dagblad Neue Zürcher Zeitung van 14 juni wijst Anna Staroselski op de grote betekenis van het Joodse denken voor het behoud van de westerse democratische cultuur. Niet voor niets luidt de kop van haar opiniebijdrage: Vom Judentum lernen.


Dat Joodse denken wordt, aldus de studente, gestempeld door een eeuwenoude discussiecultuur. En wat heeft het Westen juist deze thans nodig! Deze discussiecultuur biedt hét tegengif voor de maatschappelijke polarisatie van onze dagen.


Exemplarisch voor de heersende oppervlakkigheid én ongefundeerde onverdraagzaamheid zijn de debatten over de Joodse staat Israël, observeert Staroselski. Zogenoemde influencers met duizenden volgers delen bijvoorbeeld primitieve grafieken ter korte verklaring van het complexe Midden-Oostenconflict. “Ontelbare jonge mensen volgen hun idolen en delen deze weer, zonder de informatie te checken.”


De studenten leidster benoemt in haar strakke betoog ook man en paard bij de gangbare demonisering van de Joodse staat. “In het bijzonder in links-progressieve kringen wordt in de context van het Israëlisch-Palestijnse conflict een omdraaiing van daders-slachtoffers bedreven. “Queers for Palestine” is op de posters van woke-jongeren te lezen. Of ze weten dat queer mensen in Israël vrij leven kunnen, terwijl ze in de Palestijnse gebieden met de dood bedreigd zouden zijn? Elk jaar reizen mensen uit de hele wereld naar de Pride Parade in Tel Aviv. Van een Ramallah Pride heb ik tot dusver nog niets gelezen.”


Staroselski bekritiseert de toenemende legitimatie van Palestijnse terreur als protestmiddel. En passant wordt gepoogd het zionisme als een vorm van extremisme om te duiden. “Daarbij staat het zionisme voor Joodse emancipatie, voor het recht op zelfbestemming en voor de vrijheid om in een eigen Joods tehuis te leven, zonder gediscrimineerd te worden.”


En dan volgt een passage die ook een Nederlandse pers ten volle verdient: “Israëli’s is het sinds de stichting van staat Israël gelukt een nieuw zelfbewust beeld van Joden te scheppen, die weerbaar zijn en voor wie het “nooit weer” de bevrijding uit de slachtofferrol betekent, nooit weer onderdrukking.”


Een beschadigde discussiecultuur polariseert onze samenleving met betrekking tot Israël, aldus Staroselski. En dat leidt tot de verspreiding van fake news, tot de verbreiding van samenzweringstheorieën. “Dan is het niet verwonderlijk dat in deze context het antisemitisme, een oervorm van samenzwering verhalen, voortdurend toeneemt. En zo betreft de strijd tegen Jodenhaat de gehele samenleving. Want antisemieten haten niet alleen Joden. Zij haten ook onze open, democratische maatschappij, waartoe het Jodendom sedert meer dan 1700 jaar behoort. Joden mogen en kunnen niet de enigen zijn, die tegen antisemitisme strijden – wij hebben bondgenoten nodig! (…) Mensen engageren zich voor de redding van het klimaat. Wij moeten ons echter ook eindelijk inzetten voor de redding van ons maatschappelijk klimaat.”


Deze weerbare Joodse stem uit Duitsland vraagt om een weerklank, ja overname op Nederlandse bodem, van zowel Joodse als niet-Joodse zijde!


Bas Belder, historicus


180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page