top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël bevestigt het ontwerp van de maritieme zeegrens overeenkomst met Libanon geaccepteerd


Karish gasveld in de Middellandse Zee. Foto Energiek


Libanon heeft alle eisen van Israël geaccepteerd in het herziene ontwerp van de maritieme grensovereenkomst, zei een Israëlische functionaris dinsdagochtend, waarmee hij de berichten van de Libanese hoofdonderhandelaar Elias Bou Saab op maandagavond bevestigde.


"Al onze eisen zijn ingewilligd, de veranderingen die we eisten zijn vastgesteld. We hebben de veiligheidsbelangen van Israël behouden, we zijn op weg naar een historisch akkoord", zei Dr. Eyal Hulata, hoofd van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad, dinsdagochtend in The Jerusalem Post.


Saab in Libanon legde maandagavond een soortgelijke verklaring af: "Als alles goed gaat, kunnen de inspanningen van Amos Hochstein op korte termijn leiden tot een historische deal."


Hoewel de reikwijdte beperkt is, zou een overeenkomst de veiligheids- en economische zorgen in beide landen, waarvan de gedeelde geschiedenis wemelt van conflicten, verlichten.


De deal zal een territoriaal geschil in de oostelijke punt van de Middellandse Zee oplossen in een gebied waar Libanon naar aardgas wil zoeken en in de buurt van wateren. Israël heeft commercieel haalbare hoeveelheden koolwaterstoffen gevonden.


"We hebben enkele minuten geleden het definitieve ontwerp ontvangen... Libanon vond dat het rekening houdt met alle vereisten van Libanon en we zijn van mening dat de andere kant hetzelfde zou moeten voelen", zei Bou Saab.

65 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page