top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël en India markeren 30 jaar hechte vriendschap


De betrekkingen tussen India en Israël bloeien al 30 jaar. Foto met dank aan de Israëlische ambassade in India


India en Israël lijken een studie in contrasten. Ongeveer 1,4 miljard Indiërs leven in een enorm land dat zich op het breedste punt bijna 3.000 kilometer uitstrekt, terwijl 8,9 miljoen Israëli's in een klein land wonen dat niet meer dan 135 kilometer breed is.


Toch zijn ze met elkaar verbonden door verrassende overeenkomsten.


Om te beginnen delen ze bijna een verjaardag. India werd in augustus 1947 onafhankelijk van Groot-Brittannië en in mei 1948 van Israël. En elk heeft een trotse geschiedenis die duizenden jaren teruggaat.


"Zoals ik vaak zeg, zijn we twee oude naties in jonge landen, rijk aan geschiedenis, cultuur en diversiteit, creatief uitdagingen aangaand en enthousiast om de toekomst aan te gaan", zei ambassadeur van Israël in India Naor Gilon tegen ISRAEL21C.

Ambassadeur Naor Gilon (rechts in jasje) onthult een openbare muurschildering in New Delhi ter gelegenheid van 30 jaar vriendschap tussen India en Israël. De muurschildering, geschilderd door Delhi Street Art, is een eerbetoon aan Indiase Joodse actrices uit de begintijd van Bollywood. Foto met dank aan de Israëlische ambassade in India


Op 29 januari vierden India en Israël 30 jaar volledige diplomatieke betrekkingen, waarmee de aftrap werd gegeven voor een jaar van (meestal virtuele) gezamenlijke culturele en educatieve evenementen.

Israëli's en Indiërs die we spraken zijn het erover eens dat de burgers van deze twee Aziatische landen een sterke affiniteit hebben.


Indiërs bewonderen de rechttoe rechtaan schietende, work-hard, play-hard mentaliteit , veganistische keuken-en tv-shows zoals 'Fauda'.


Israëli's zijn zulke fervente reizigers naar India (ongeveer 70.000 per jaar vóór corona) dat een typische reisroute daar "The Hummus Trail" wordt genoemd.


De Indiase durfkapitalist Saket Agarwal , die heeft geïnvesteerd in meer dan 20 Israëlische startups en durfkapitaalfondsen, zegt dat zowel Indiërs als Israëli's de nadruk leggen op familie- en minachtingstructuur.


Het delen van deze waarden “creëert veel liefde tussen de twee plaatsen”, zegt Agarwal, wiens Onnivation Ventures Indiase bedrijven koppelt aan disruptieve Israëlische technologieën om problemen op te lossen en nieuwe kansen te creëren.


Saket Agarwal, India's 'ambassadeur' voor Israëlische deep-tech-oplossingen. Foto met dank aan Onnivation


"Indianen en Israëli's breken graag de regels", zegt Agarwal tegen ISRAEL21c. "We hebben allemaal dit hele gedoe en tachles [bottom line] - we willen dingen voor elkaar krijgen en we proberen altijd een oplossing te vinden. Wij geven niet op. Die wederzijdse spirit om het waar te maken werkt echt”,


India en Israël hebben inderdaad een actieve gouvernementele, zakelijke en academische samenwerking op gebieden als gezondheid, landbouw, water, handel, wetenschappelijk onderzoek, veiligheid en technologie.


Innovatie en productiesynergie


In 2018 hebben de twee regeringen in 2018 het India-Israël Industrial R&D and Technological Innovation Fund (I4F) opgericht , dat miljoenen dollars aan financiering verstrekte voor Indiase en Israëlische startups op het gebied van watersystemen, landbouw, gezondheid, mobiliteit en communicatie.


In het afgelopen jaar hebben Israel's Start-Up Nation Central en de iCreate- incubator in India een partnerschap gevormd om innovatie en technologische samenwerking te versnellen.


"Israëlische en Indiase technologieën gecombineerd met India's productiecapaciteiten kunnen innovatieve oplossingen bieden die bijdragen aan de economieën van beide landen," merkte Gilon op.


“Er zijn veel Israëlische bedrijven die geavanceerde technologieën en innovatieve oplossingen leveren voor grote projecten in verschillende Indiase steden. Evenzo is Israël een ideale plek geweest voor Indiase bedrijven en ondernemers die geïnteresseerd zijn in het vinden van partnerschappen met Israëlische startups of R&D-centra.”


De Universiteit van Tel Aviv en het Thapar Institute of Engineering & Technology (TIET) in India – die al een gezamenlijk Center of Excellence in Food Security hebben – zijn van plan een gezamenlijk onderzoekscentrum te bouwen in geavanceerde productie voor de biomedische, automobiel-, ruimtevaart- en defensiesectoren.


TAU Vice President Milette Shamir en TIET-directeur Prakash Gopalan ondertekenen een memorandum van overeenstemming op de campus van TIET in Patiala, India, 4 april 2022. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv (TAU)


Automotive ontwikkelt zich als een gebied dat rijp is voor samenwerking. Zo hebben de Indiase Napino Group en de Israëlische EVR Motors overeenstemming bereikt over de ontwikkeling (in Israël) en de fabricage (in India) van zeer efficiënte lichtgewicht, compacte motoren voor elektrische tweewielers in India.


En de Indiase fabrikant van elektrische scooters Ola Electric heeft een investering van miljoenen dollars gedaan in StoreDot, een Israëlische ontwikkelaar van extreem snel opladende batterijen, met als doel de technologie van StoreDot te integreren in Indiase elektrische voertuigen.

Van links naar rechts, EVR Motors CEO Opher Doron, Napino Auto Group CMD Vipin Raheja en Napino Group CEO Naveen Kumar. Foto met dank aan Napino


Gilon merkte ook op dat “sinds het begin van de wereldwijde Covid-19-pandemie, onze landen zijn samengekomen in een aantal joint ventures”, zoals de implementatie van Israëlische op AI gebaseerde technologieën en medische apparatuur waarmee Indiaas gezondheidspersoneel verschillende taken op afstand kan uitvoeren.


Handel is levendig


In 1992 bedroeg de bilaterale handel tussen India en Israël $ 200 miljoen (voornamelijk diamanten).


In 2021 bereikte de totale bilaterale uitwisseling van goederen, diamanten en zakelijke diensten $ 6,3 miljard, volgens Joseph Avraham, de Israëlische consul voor handel en economische zaken in Bengaluru.


Als we diamanten buiten beeld laten (ze worden niet echt verhandeld maar eerder heen en weer gestuurd om te worden geslepen en gepolijst), komt het totale cijfer op $ 3,187 miljard.


"India was de tweede belangrijkste exportbestemming voor Israël naar Azië in 2021 en de zevende grootste exportbestemming voor Israël ter wereld", vertelt Avraham aan ISRAEL21c. Maak die zesde, als we diamanten tellen.


“De belangrijkste exportsectoren van Israël naar India waren machines en elektrische apparatuur, chemische en chemische producten, medische en optische apparatuur en onedele metalen. De export van zakelijke diensten naar India bedroeg in 2021 $ 818 miljoen", zegt hij.


“De belangrijkste importsectoren naar Israël waren chemische en chemische producten, basismetalen, rubber en kunststoffen, voedsel en landbouw. De import van zakelijke diensten uit India naar Israël bedroeg in 2021 $ 150 miljoen.”


In India zijn drie Israëlische handelsmissies actief – in Delhi, Mumbai en Bangalore – en de landen onderhandelen over een vrijhandelsovereenkomst.

Zakendoen


De banden tussen Indiaas en Israël zijn hechter dan ooit. Het India-Israël CEO Forum werd opgericht net voor het bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan Israël in juli 2017, en de Indiase ambassadeur in Israël, Sanjeev Singla, organiseert jaarlijkse bijeenkomsten van het India Israël Management Committee en het India-Israël Forum


Indiase bedrijven zoals Jain Irrigation, Sun Pharma en State Bank of India breiden hun aanwezigheid in Israël uit, terwijl Israëlische bedrijven R&D-centra en productiefabrieken in India bouwen.


Muhamed Heib, woordvoerder van de Israëlische ambassade in New Delhi, vertelt ISRAEL21c dat de trilaterale samenwerking tussen Israël, India en de Verenigde Arabische Emiraten groeit.


De Indiase durfkapitalist Saket Agarwal , die heeft geïnvesteerd in meer dan 20 Israëlische startups en durfkapitaalfondsen, zegt dat zowel Indiërs als Israëli's de nadruk leggen op familie- en minachtingstructuur.


Het delen van deze waarden “creëert veel liefde tussen de twee plaatsen”, zegt Agarwal, wiens Onnivation Ventures Indiase bedrijven koppelt aan disruptieve Israëlische technologieën om problemen op te lossen en nieuwe kansen te creëren.


Saket Agarwal, India's 'ambassadeur' voor Israëlische deep-tech-oplossingen. Foto met dank aan Onnivation

"Indianen en Israëli's breken graag de regels", zegt Agarwal tegen ISRAEL21c.


"We hebben allemaal dit hele gedoe en tachles [bottom line] - we willen dingen voor elkaar krijgen en we proberen altijd een oplossing te vinden. Wij geven niet op. Die wederzijdse spirit om het waar te maken werkt echt”,


India en Israël hebben inderdaad een actieve gouvernementele, zakelijke en academische samenwerking op gebieden als gezondheid, landbouw, water, handel, wetenschappelijk onderzoek, veiligheid en technologie.


Water en landbouw


Heib zegt dat landbouw- en waterprojecten een belangrijk aandachtspunt zijn in dit 30 -jarig jubileumjaar.


Sinds 2006 worden bilaterale landbouwprojecten uitgevoerd via de internationale ontwikkelingsagentschappen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling.


Indiase agronomen komen vaak naar Israël voor een intensieve opleiding. En elk jaar komen ongeveer 140.000 Indiase boeren naar 30 Centers of Excellence voor Tuinbouw in 13 Indiase staten voor training van Israëlische experts over slimme landbouw en druppelirrigatie.

Landbouwkundigen uit India bij een Israëlisch landbouwopleidingscentrum. Foto met dank aan MASHAV


Yair Eshel, de huidige Israëlische landbouwattaché voor India, breidt dit initiatief uit met Villages of Excellence.


“In plaats van dat boeren naar de centra komen, sturen we een trainer naar 15 dorpen in elk centrum”, zegt Heib.


Harshit Godha , die naar Israël kwam om te leren avocado's commercieel te telen, plantte uiteindelijk zijn boomgaard met in Israël gekweekte avocadoplanten.


“Kassentechnologie, druppelirrigatie, boomgaarden met een hoge dichtheid en optimale snoeitechnieken kwamen allemaal uit Israël. Door het uit de eerste hand te zien, veranderde mijn kijk op landbouw', zegt Godha.

Harshit Godha in zijn Indo Israel Avocado kwekerij. Foto door Tanmay Godha


De ervaren Israëlische hydroloog Lior Asaf kwam afgelopen juli naar India als de allereerste Israëlische waterattaché naar India.


"India heeft een overvloed aan water", legt Heib uit, "maar ze hebben uitdagingen bij het beheren van hun water. Lior werkt samen met belanghebbenden om te zien waar Israël kan helpen. In de Bundelkhand-regio introduceert hij bijvoorbeeld een holistische benadering van het oogsten van water tot het beheren van het hele systeem.”


Mensen tot mensen


Heib benadrukt dat het aspect van persoon tot persoon de drijfveer is voor de Indiaas-Israëlische samenwerking in alles, van zaken tot cultuur.


Het Indisch Cultureel Centrum in Tel Aviv, geopend in januari 2020, organiseert evenementen om culturele banden te promoten. In augustus 2020 ondertekenden India en Israël een driejarige culturele uitwisselingsovereenkomst.

Blootstelling aan de Indiase cultuur wordt geholpen door de ongeveer 1.000 Indiase afgestudeerde studenten die studeren aan Israëlische universiteiten, door ongeveer 15.000 Indiase burgers die in Israël werken en door ongeveer 85.000 Israëli's van Indiase afkomst.


Nu de pandemie afneemt, merkt Heib op: “Alle Israëlische backpackers komen massaal terug naar India. Er zijn nu drie rechtstreekse Air India-vluchten per week en ze zijn behoorlijk vol, dus ik hoop dat ze een vierde vlucht zullen introduceren.”


Deze jonge kunstenaars, toeristen en studenten zijn een constante katalysator voor warme relaties tussen de landen.

"Er is een speciale band tussen de twee naties", zegt Heib, een Arabische Israëliër uit Galilea. “Het is moeilijk voor mij om uit te drukken hoeveel liefde en genegenheid we voor elkaar hebben. India heeft een grote, jonge bevolking, dus het zal een sterke strategische partner voor Israël blijven.”
47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page