top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël en Turkije herstellen volledige diplomatieke banden


Foto Haim Zach / GPO


Israël en Turkije zullen ambassadeurs en consuls-generaal uitwisselen, aangezien de twee landen overeen zijn gekomen om de diplomatieke banden na jaren van spanningen te herstellen.


Premier Yair Lapid : "De hervatting van de betrekkingen met Turkije is een belangrijke troef voor regionale stabiliteit en zeer belangrijk economisch nieuws voor de burgers van Israël. We zullen de positie van Israël in de wereld blijven versterken."

Naar aanleiding van de afspraken die zijn gemaakt tijdens het bezoek van premier Yair Lapid aan Ankara met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlot Çavuşoğlu en het gesprek van premier Lapid met de Turkse president Erdoğan, evenals de positieve ontwikkelingen in de banden tussen Israël en Turkije in het afgelopen jaar, hebben de twee landen besloten om volledige diplomatieke banden herstellen.

Dinsdagavond sprak de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Alon Ushpiz, met de Turkse onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Önal, en de twee sloten de zaak af.

Besloten werd de betrekkingen tussen beide landen opnieuw op te waarderen tot volledige diplomatieke banden en ambassadeurs en consuls-generaal uit beide landen terug te sturen.

Dit herstel van de diplomatieke betrekkingen is een voortzetting van de positieve richting in de ontwikkeling van de betrekkingen van het afgelopen jaar, sinds het diplomatieke bezoek van president Herzog aan Ankara en de wederzijdse bezoeken van de ministers van Buitenlandse Zaken aan Jeruzalem en Ankara.

Het verbeteren van de betrekkingen zal bijdragen aan het verdiepen van de banden tussen de twee volkeren, het uitbreiden van de economische, handels- en culturele banden en het versterken van de regionale stabiliteit.


92 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page