top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël is een videogame-krachtpatser die de wereldmarkt bestormt


Afbeelding door DCStudio op Freepik

Israël is een wereldwijde krachtpatser voor videogames die een snelle groei doormaakt en het potentieel heeft om een ​​nog groter marktaandeel te veroveren met de juiste prikkels.


Dat zijn de conclusies van een recent rapport van het wereldwijde adviesbureau Deloitte en GameIS, een non-profitorganisatie die helpt bij de groei van het Israëlische videogame-ecosysteem.


De wereldwijde videogame-industrie was in 2021 $ 175,8 miljard waard met meer dan 3 miljard spelers, waarmee het de grootste entertainmentsector ter wereld is. Game- en esports databedrijf Newzoo voorspelde vorig jaar dat de wereldwijde gamemarkt in 2023 meer dan $ 200 miljard aan inkomsten zal genereren, met meer dan de helft van de inkomsten uit mobiel.


In 2021 behaalden Israëlische game-uitgevers een omzet van $ 8,6 miljard, vergeleken met slechts $ 1 miljard in 2016 - een stijging van 800 procent in vijf jaar en een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van meer dan 55%.


De groeisnelheid is verbazingwekkend, deels gedreven door de Covid pandemische lockdowns toen mensen sociale game-ervaringen zochten – een categorie waarin Israël een wereldleider is op het gebied van mobiel gamen, samen met casual en hyper-casual.


"Vorig jaar was uitzonderlijk, omdat veel consumenten na Covid thuis opgesloten zaten en voor het eerst echt probeerden online games te spelen", zegt Manuel Gelernter, senior manager en hoofd van het business planning-team bij Deloitte Israel.


De nieuwe sociale valuta

"We hebben tijdens corona geleerd dat de sociale aspecten van videogames tijdens de crisis voor veel mensen een enorme kruk waren", zegt Maya Rand, de Israëlische oprichter en CEO van TheXPlace, een online community voor videogames professionals gevestigd in Silicon Valley tegen ISRAEL21C.


“Als je naar jongere mensen kijkt, is dat hun nieuwe sociale munteenheid. Zo gaan ze met hun vrienden om.”


Videogames zijn ook een banengenerator in Israël, volgens het rapport van Deloitte en GameIS.


Vorig jaar waren in totaal 14.000 mensen werkzaam bij zo'n 190 Israëlische gaming bedrijven, vergeleken met slechts 4.000 werknemers in 2017 - een stijging van 250% en een CAGR van bijna 38%.


Insiders uit de industrie die met ISRAEL21c hebben gesproken, zijn het eens met de conclusies van het rapport dat met meer steun de Israëlische gaming sector klaar is om nog hoger te komen met meer talent en meer geavanceerde games die worden ontwikkeld.


"Israël maakt zich klaar om uit te breiden naar meer platforms en genres", zegt Guy Ben-Dov, vrijwillig voorzitter bij GameIS tegen ISRAEL21C


"Een van de grote boodschappen voor mij ligt in de mogelijkheid voor Israël om mensen van buiten de markt naar de hightechsector te halen - niet alleen programmeurs", zei Ben-Dov, eraan toevoegend dat de regering moet erkennen hoe de Israëlische videogamemarkt kan bijdragen aan de algemene groei van de bloeiende hightechsector van het land.


Game hub

Israël is momenteel de thuisbasis van 12 wedstrijdtrainingsprogramma's. Universiteiten of hogescholen beheren er zes.


Een succesvol initiatief dat niet in het rapport wordt genoemd, is Game Hub - een in Jeruzalem gevestigde incubator voor onafhankelijke game-ontwikkelaars.


Westturn's "Splash Showdown" is gemaakt in de eerste incubator van Game Hub en is gelanceerd in mobiele winkels. Screenshot met dank aan Game Hub


Oprichter en CEO Dani Bacon vertelde ISRAEL21c dat Game Hub na jaren van inspanning eindelijk overheidsfinanciering ontving als onderdeel van de begroting van vorig jaar.


De gemeenschapsruimte, gelegen in het historische voormalige Shaare Zedek ziekenhuisgebouw aan Jaffa Street, ontvangt ook bedrijfssponsoring, onder meer van in-game advertentienetwerk ironSource.


“We proberen dit deel van het ecosysteem te helpen uitbouwen. De manier waarop we dit doen, is door makers van indiegames te ondersteunen en hen te helpen succesvolle, geweldige games te maken - experimentele, radicale inhoud en games, maar ook commercieel succesvolle games die hen kunnen helpen hun kleine bedrijven op te bouwen en hopelijk zullen deze bedrijven daar later op voortbouwen succes en bouw en creëer grotere bedrijven”, aldus Bacon.


Spiritfall, ontwikkeld op Game Hub, lanceerde zijn eerste openbare bèta op Steam en lanceert binnenkort zijn tweede. Screenshot met dank aan Game Hub


Terwijl hij Israël een "videogame-imperium" noemde met bedrijven zoals Playtika , CrazyLabs en Beach Bum Games die de wereldwijde mobiele markt domineren, zei Bacon dat de volgende stap voor Israël is om een ​​wereldleider te worden in wat de videogame-industrie "AAA"-games noemt met Grote budgetten in Hollywood-stijl, met als voorbeeld de enorm succesvolle online game "Fortnite".


Volgens het rapport van Deloitte en GameIS lijdt de Israëlische videogame-industrie onder een gebrek aan lokale gekwalificeerde werknemers, met name ontwikkelaars. Een daarmee samenhangende uitdaging is de moeilijkheid om werkvisa te verkrijgen, waardoor het voor bedrijven moeilijker kan zijn om hoogwaardig talent uit het buitenland te werven.


Grote uitbetaling


Het rapport gaat dieper in op landen met krachtige stimulansen en subsidies om de groei van hun inheemse videogame-industrie aan te moedigen, met nadruk op Canada, Polen en Duitsland.


"Canada verstrekt al jaren een subsidie ​​aan ontwikkelaars", zei Rand, die zich herinnert hoe de in Californië gevestigde videogamegigant tijdens haar tijd bij Electronic Arts een aanzienlijk bedrag in zijn noordelijke buur heeft geïnvesteerd.


Het Canada Media Fund verstrekt bijvoorbeeld 50% -75% van de projectkosten tot $ 15.000 tot $ 1,5 miljoen per project. In 2020 zorgde het fonds voor $ 1,5 miljard aan productieactiviteiten in heel Canada, wat meer dan 244.000 banen opleverde.


"Regeringen zien dat het zijn vruchten afwerpt", zei Rand.35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page