top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël is het eerste land dat de verkoop van bont verbied


Nadat de demissionaire minister van Milieubescherming Gila Gamliel de wet ondertekende dat de verkoop van bont verbied, werd Israël geprezen door dierenrechtenorganisatie PETA "als het eerste land dat een dergelijke vergaande stap heeft ondernomen".


In een verklaring zei PETA :“tientallen jaren hebben PETA en onze internationale filialen gruwelijke wreedheden op pelsdierfokkerijen aan de kaak gesteld, en daarbij aangetoond dat dieren hun hele leven opgesloten zijn in krappe, smerige kooien. Bontboeren gebruiken de goedkoopste moordmethoden die beschikbaar zijn, waaronder het breken van de nek, verstikking, vergiftiging en genitale elektrocutie”


"Deze historische overwinning zal talloze vossen, nertsen, konijnen en andere dieren beschermen tegen gewelddadige moord op hun huid", aldus de verklaring.


PETA bedankte minister Gamliel, die reageerde door te zeggen: "Trots om het eerste land ter wereld te zijn dat de verkoop van bont verbiedt. Nu de hele wereld weet dat we vandaag geschiedenis hebben geschreven, is bont niet meer in de mode", twitterde ze.

Critici zeggen echter dat wet grotendeels symbolisch zal blijken te zijn omdat de import van bont voor religieuze doeleinden toegestaan blijft.


De nieuwe wet beperkt de manoeuvreerruimte van de Israel Nature and Parks Authority (INPA) directeur, maar stelt hem in staat door te gaan met het afgeven van vergunningen als de huiden moeten worden gebruikt voor "religie, religieuze traditie, wetenschappelijk onderzoek". , onderwijs of onderwijs.”


Screenshot YouTube


Ultraorthodoxe joden dragen op Shabbat en feestdagen vaak taartvormige sabelmarterhoeden, ook wel shtreimels genoemd, daar moeten importeurs nu speciale vergunningen voor aanvragen.


Gemaakt van de staarten van bont van sabeldieren en vossen, kunnen de hoeden tot maar liefst $ 5.000 kosten. Ze zijn vrijwel de enige wijdverbreide gebruikers van bont in Israël, met zijn warme mediterrane klimaat.
35 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page