top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël krijgt grip op de cryptoaccounts van Hamas


Hamas strijders. Screenshot YouTube


Israël heeft vorige week beslag gelegd op een aantal digitale crypto rekeningen van terreurorganisatie Hamas, zo deelde het ministerie van Defensie mee.


De door de Verenigde Staten en de Europese Unie op de zwarte lijst geplaatste terreurgroep Hamas, gebruikt al lang digitale valuta om sancties te omzeilen. De groep gebruikt cryptocurrencies - die moeilijk te traceren zijn en naar verluidt online anonimiteit bieden - om geld in te zamelen en over te maken met behulp van een systeem van digitale portemonnees.


Afgelopen woensdag kondigde het Nationale Bureau voor Terreurfinanciering (NBCTF) van het Israëlische Ministerie van Defensie aan dat het eind juni een aantal digitale portemonnees had gelinkt aan Hamas, in wat de eerste en meest agressieve actie is tegen de cryptocurrency-inspanningen van de terreurgroep.


Deze actie komt na een aanzienlijke stijging van cryptocurrency-donaties aan Hamas in mei na toegenomen gevechten tussen de groep en de Israëlische strijdkrachten. Dit is de eerste inbeslagname van cryptocurrency in verband met terrorismefinanciering waarbij een grote verscheidenheid aan cryptocurrencies wordt gebruikt, aangezien NBCTF niet alleen Bitcoin in beslag nam, maar ook Ether, XRP, Tether en anderen, na een onderzoek dat grotendeels was gericht op analyse van OSINT, inclusief posts op sociale media, evenals blockchain-gegevens.


Onder de meer dan 70 accounts die op 30 juni in beslag werden genomen, waren die met bitcoin - de meest voorkomende en bekendste digitale valuta - maar ook andere, waaronder Ethereum en zelfs Dogecoin, een valuta die media-aandacht trok nadat Elon Musk erin had geïnvesteerd.


Minister van Defensie Benny Gantz beval veiligheidstroepen om de rekeningen in beslag te nemen na een gezamenlijke operatie met een cryptocurrency-trackingbedrijf "een web van elektronische portemonnees blootgelegd" dat door Hamas werd gebruikt om geld in te zamelen, zei het ministerie vorige week bij de aankondiging van de inbeslagname.


"De inlichtingen, technologische en juridische instrumenten die ons in staat stellen om het geld van terroristen over de hele wereld te bemachtigen, vormen een operationele doorbraak", citeerde de Israëlische krant Haaretz Gantz over de operatie.


De operatie om de digitale fondsen van Hamas af te nemen, werd uitgevoerd in samenwerking met een bedrijf genaamd Chainalysis. Het bedrijf hielp onthullen "hoe fondsen werden verplaatst om adressen uit te wisselen van donatie-adressen van Hamas, vaak eerst via intermediaire portemonnees, risicovolle cryptocurrency-uitwisselingen en geldservicebedrijven "
130 weergaven2 opmerkingen
bottom of page