top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël maakt het makkelijker voor buitenlanders die hun familie willen zien


Ben Gurion Airport. Foto via Wix


Voor veel niet-ingezetenen van Israël die ondanks de beperkingen door de pandemie van het coronavirus toch hun familie in Israël willen zien of om een andere dringende reden het land moeten bezoeken, is het moeilijk zoniet onmogelijk zich door het ingewikkelde aanvraagsysteem voor een toegangsvergunning te worstelen.


En zelfs als dat gelukt is zorgt de enorme achterstand bij ambassades en consulaten voor enorme frustraties.


Veel gezinnen probeerden een alternatieve route door hun Israëlische familieleden de vergunningen rechtstreeks te laten aanvragen bij de plaatselijke kantoren van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze route bracht echter ook uitdagingen met zich mee, waarbij aanvragers op dezelfde manier te maken kregen met verwarrende en tegenstrijdige berichten over de procedures, inconsistente uren en naar verluidt vijandig gedrag van sommige griffiers in verschillende kantoren. Om over de bureaucratie nog maar te zwijgen.


Toen Yair Lapid de controle over het ministerie van Buitenlandse Zaken overnam na de inauguratie van de nieuwe coalitieregering van het land vorige maand, werden hij en zijn staf bestookt met klachten over het logge e-mailsysteem en werd er een situatiekamer opgezet om het probleem aan te pakken.


En dat heeft resultaat opgeleverd, want er is nu een nieuw en simpel online formulier dat afgelopen dinsdag live is gegaan.


Adjunct-directeur-generaal voor consulaire zaken Eyal Siso zei tegen het dagblad Haaretz, dat hij "voorzichtig optimistisch" was dat het systeem de situatie snel zou verbeteren. "We doen ons best", zei hij. “Ik weet dat het beter zal zijn, het is alleen de vraag hoeveel beter, hoe veel sneller.”


Siso legde uit dat de formulieren onmiddellijk zouden worden gezien door zowel lokale ambassades en consulaten als functionarissen van het ministerie in Jeruzalem, en dat het werk van het verwerken van de duizenden aanvragen per dag proportioneel zou kunnen worden gedeeld, wat snellere reacties mogelijk maakt.


Het online formulier heeft betrekking op aanvragen voor een inreisvergunning voor de volgende categorieën: buitenlandse staatsburgers die momenteel een eerstegraads familielid in Israël hebben dat staatsburger of permanent ingezetene van het land is; reizigers met een ouder die Israëlisch staatsburger is; een buitenlands staatsburger getrouwd met een Israëlisch staatsburger of permanent ingezetene; een buitenlandse ouder van een minderjarig Israëlisch kind, een eenzame soldaat of een vrijwilliger in de dienstplicht of een van hun eerstegraads familieleden; studenten en yeshiva-studenten; en aanvragers die naar Israël willen reizen om een ​​begrafenis bij te wonen.


Aanvragers worden geïnstrueerd om het online formulier vier weken voor hun vluchtdatum in te dienen . Het ministerie geeft op het formulier aan dat het verwerken van verzoeken maximaal 20 werkdagen duurt.


Siso zei dat hoewel de consulaten en ambassades nog steeds zouden reageren op verzoeken om inreisvergunningen die via e-mail werden ingediend, hij "sterk" aanbeveelde om ze opnieuw in te dienen via het online formulier.


Hij voegde eraan toe dat aanvragers met tickets om in minder dan vier weken naar Israël te vliegen, nog steeds vergunningen kunnen aanvragen met behulp van het formulier.


Hij merkte op dat het nieuwe systeem bij het ministerie van Buitenlandse Zaken geen invloed zou hebben op het vermogen van Israëli's om vergunningen voor hun familieleden aan te vragen via het ministerie van Binnenlandse Zaken.

285 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page