top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël overweegt reactie na aanval op schip waarbij twee bemanningsleden omkwamen


Het in de Golf van Oman aangevallen schip Mercer Street. Screenshot YouTube


Vrijdagavond is de defensieleiding van Israël bijelkaar gekomen om overleg te plegen na de aan Iran toegeschreven aanval met een of meerdere zelfmoorddrones op een schip met Israëlische banden waarbij twee buitenlandse bemanningsleden om het leven kwamen.


Kort voor de bijeenkomst van de defeniseleidng zei het Iraanse staatsnieuwsnetwerk Al-Alam, onder vermelding van “goed geïnformeerde bronnen”, dat de aanval een reactie was op een gerapporteerde Israëlische aanval in Syrië waarbij vorige week “twee verzetsmensen” werden gedood.


Al-Alem zei "dat de aanval op Al-Dabaa had geleid tot de "martelaarschap" van twee mensen die banden hadden met de "verzetsas" van Iran, wat betekent dat pro-Iraanse groepen zoals Hezbollah of andere milities het doelwit waren van de luchthaven Al-Dabaa op 22 juli. "


Een niet nader genoemde Amerikaanse functionaris vertelde The Associated Press dat het erop leek dat bij de aanval een of meerdere zogenaamde "zelfmoorddrones" waren gebruikt.


Een hooggeplaatste Israëlische regeringsbron zei vrijdagavond op voorwaarde van anonimiteit dat “Iran geweld en vernietiging zaait in elke hoek van de regio. Ze wilden zo graag een Israëlisch doelwit aanvallen dat ze nu openlijk erkennen buitenlandse burgers te hebben gedood.”


Volgens de New York Times zouden meerdere drones op de woonruimtes van het schip zijn neergestort, waarbij de twee bemanningsleden omkwamen.


In een verklaring vrijdagavond zei minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid dat hij voortdurend in contact stond met zijn Britse ambtgenoot Dominic Raab en met hem had had afgesproken dat er hard zou worden gereageerd op de aanval.


"Iran is niet alleen een Israëlisch probleem, maar een exporteur van terrorisme, vernietiging en instabiliteit die de hele wereld treft. We kunnen nooit zwijgen over het Iraanse terrorisme, dat ook de vrijheid van navigatie schaadt", zei Lapid.


Ondertussen uitte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bezorgdheid over de gerapporteerde aanval en zei het de situatie nauwlettend in de gaten te houden.


In recente maritieme confrontaties tussen Iran en Israël is dit de eerste keer dat een aanval op een aan Israël gelinkt schip heeft geleid tot slachtoffers.

Zodiac Maritime, het bedrijf dat het schip exploiteert, tweette dat de M/T Mercer Street het doelwit was van een "vermoedelijk piraterijincident". Zodiac Maritime wordt geleid door de Israëlische zakenman Eyal Ofer.


"Het schip is Japans eigendom dat wordt beheerd door ons Britse Zodiac Maritime Office. Op het moment van het incident bevond het schip zich in de noordelijke Indische Oceaan en en was onderweg van Dar es Salaam naar Fujairah zonder lading aan boord", aldus de Tweet


Een Israëlische functionaris die door de Ynet-nieuwssite wordt geciteerd, zinspeelde op mogelijke vergelding en zei dat het voor Israël moeilijk zou zijn om de laatste aanval te negeren.


Walla News citeerde een Israëlische functionaris die zei: "De enige vraag is hoe en wanneer we zullen reageren."

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page