top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël rouwt: Zvika Pick, een van de pijlers van de Israëlische pop, is overleden


Zvika Pick 1949 - 2022. Screenshot YouTube


Zanger en componist Zvika Pick, een van de pijlers van de Israëlische pop, is op 72-jarige leeftijd overleden. Pick, die doorbrak in de musical "Hair", was een van de eerste artiesten in Israël die rock en pop combineerde.


Mensen in politiek en cultuur, vrienden en collega's waren bedroefd door het nieuws van het overlijden van de muzikant, componist en maker Zvika Peak die vandaag (zondag) op 72-jarige leeftijd is overleden en een muzikale carrière had die meer dan vijf decennia duurde. "Een gruwel van de wereld, een tragedie, hij is de grootste van allemaal. De koning van de pop die pop tot kunst maakte. De grootste van allemaal", vertelde Margalit Sanani in tranen aan Ynet."Zvika Pick zingt 'Music for the heart is penetrating' - een zin die met grote precisie zijn liedjes en melodieën beschrijft die het hart en de Israëlische cultuur doordrongen en een aanwinst werden van het IJzeren Schaap", schreef premier Yair Lapid. "Zvika was een revolutionaire artiest van zijn generatie, een van de pijlers van de Israëlische pop. Zvika is vandaag overleden, maar de liedjes en melodieën die hij achterliet, zullen nog vele jaren worden gespeeld. Moge zijn nagedachtenis gezegend worden.

Grote droefheid over de dood van zanger en componist Zvika Pick, een van Israëls grootste artiesten", bracht de minister van Cultuur en Sport, Hili Troper, hulde aan hem. "Pick was een van de hoekstenen van de Israëlische muziek en cultuur. De hits die hij maakte kwamen elk huis in Israël binnen en drongen door in duizenden harten en brachten Israël grote prestaties, zoals het winnen van Eurovisie 1998. Ik ben er zeker van dat de geluiden die Pick naar de wereld zal hier nog vele jaren blijven en zal een belangrijk onderdeel blijven van de Israëlische soundtrack. Ik deel in het verdriet De familie bevindt zich in deze moeilijke tijd.Pik werd volwassen als zanger in de jaren zeventig, toen hij een hoofdrol speelde in de Hebreeuwse versie van de musical 'Hair', en werd een bekende entiteit in de Israëlische muziekscene.


Pik migreerde naar het schrijven van liedjes voor andere zangers in de jaren tachtig en negentig, en schreef enkele van de meest iconische muziek van die tijd, zoals het kinderliedje 'The Soap Cried So Much'.


De laatste jaren van zijn leven leed hij aan een slechte gezondheid.190 weergaven0 opmerkingen
bottom of page