top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël stelt Groen Paspoort voor winkelcentra uit wegens kritiek en meningsverschillen


Ramat Aviv Mall. Screenshot YouTube


Na kritiek op het plan van de regering en onenigheid binnen de regering zelf over het plan waardoor alleen volledig tegen COVID-19 gevaccineerde mensen overdekte winkelcentra zouden kunnen bezoeken, is besloten dit niet vandaag, vrijdag in te laten gaan, maar uit te stellen totdat er overeenstemming is over een goedwerkend plan.


De regering is nu begonnen aan een ander plan om te voorkomen dat dergelijke locaties epicentra van infectie worden, uit bezorgdheid over de Omicron variant van COVID-19.


Volgens een bron stemden functionarissen ermee in de uitvoering van het plan uit te stellen om winkelcentra de tijd te geven zich voor te bereiden en omdat het door de Knesset en het kabinet moet worden goedgekeurd.


Volgens een regeringsbron was premier Naftali Bennett vastbesloten om de contouren scherper te maken, terwijl verschillende ministers probeerden het soepeler te maken.


Het ministerie van Economische Zaken eiste dat in plaats van het Groene Paspoort, winkelcentra strengere limieten zouden invoeren voor het aantal mensen dat tegelijk in winkels mag zijn.


Ministeriële functionarissen zeiden dat dit was in een poging om geen onderscheid te maken tussen overdekte en open winkelcentra. "Er zijn veel argumenten en bezwaren achter de schermen, er zijn harde gesprekken met de eigenaren van winkelcentra, die juridische bedreigingen met zich meebrengen", aldus enkele van de bij de kwestie betrokken ministers.

Een andere bron zei echter dat de regering ondanks de meningsverschillen niet van plan is de maatregel te schrappen.


De maatregel veroorzaakte veel publieke en politieke verontwaardiging na de aankondiging, waardoor het ministerie van Volksgezondheid woensdag gedwongen werd een herziening ervan aan te kondigen.


Een van de grootste commerciële vastgoedbedrijven van het land eiste dat de regering de geplande uitrol van de beperkingen annuleerde. In een brief aan Bennett, Horowitz en minister van Justitie Gideon Sa'ar beschouwde de Azrieli Group -die tientallen winkelcentra en kantoorgebouwen exploiteert- de regel die gepland was om vrijdag van kracht te worden "een ongrondwettelijke, discriminerende, ongerechtvaardigde daad" waarvan niet kan worden verwacht dat het erin zal slagen “de verspreiding van de ziekte onder de bevolking te voorkomen of immunisatie aan te moedigen”.


Hoewel klanten nog steeds een groene pas moeten tonen bij het betreden van een winkelcentrum, zal de geplande herziening ervoor zorgen dat elk winkelcentrum de maatregelen onafhankelijk beheert en handhaaft, terwijl de verplichting om armbanden te dragen die onderscheid maken tussen gevaccineerd en niet-gevaccineerd, zal worden geschrapt.
48 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page