top of page
  • Barak Ravid

Israël stemt in met exportvergunningen voor anti-dronesystemen voor Oekraïne, schrijft Barak Ravid


Zelensky en Netanyahu in 2020. Screenshot YouTube


Israël keurde onlangs de exportvergunningen goed voor de mogelijke verkoop van anti-drone jamming systemen die Oekraïne zouden kunnen helpen Iraanse drones tegen te gaan die Rusland tijdens de oorlog heeft gebruikt, zeiden drie Israëlische en Oekraïense functionarissen.


Waarom het ertoe doet: Het is de eerste keer sinds Rusland Oekraïne meer dan een jaar geleden binnenviel dat Israël defensie-exportvergunningen heeft goedgekeurd voor mogelijke wapenverkopen aan Oekraïne.

  • Israël is voorzichtig geweest om geen militaire hulp te verlenen aan Oekraïne, uit angst dat een dergelijke stap spanningen met Rusland zou kunnen veroorzaken en de Israëlische veiligheidsbelangen in Syrië zou kunnen schaden.

Het nieuws sturen: Nadat Rusland tijdens de oorlog door Iran gemaakte aanvalsdrones begon te gebruiken, voerde de Oekraïense regering haar druk op Israëlische militaire hulp op.

  • Oekraïense functionarissen hebben beweerd dat het leveren van wapensystemen aan Oekraïne in het belang van Israël is, omdat Iran informatie kan verkrijgen over hoe de drones presteren en vervolgens verbeteringen kan aanbrengen.

  • Iran heeft erkend dat het enkele drones aan Rusland heeft geleverd voordat de oorlog begon, maar ontkent dit te hebben gedaan nadat de invasie begon. Rusland ontkent het gebruik van door Iran gemaakte drones tijdens de oorlog, ondanks groeiend bewijs van het tegendeel.

Achter de schermen: de goedkeuring van de exportvergunningen door minister van Defensie Yoav Gallant en minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen kwam half februari toen Israël een door Netanyahu bevolen herziening van zijn beleid ten aanzien van de oorlog uitvoerde, zeiden de Israëlische en Oekraïense functionarissen. Die beoordeling is afgerond, maar er zijn geen nieuwe beslissingen genomen, aldus Israëlische functionarissen.

  • Cohen bracht de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de hoogte van de goedkeuring tijdens zijn reis naar Kiev op 15 februari.

  • De vergunningen zijn goedgekeurd voor twee Israëlische bedrijven – Elbit en Rafael – die anti-dronesystemen ontwikkelen, aldus Israëlische en Oekraïense functionarissen.

Een Oekraïense functionaris vertelde me dat een delegatie van het Oekraïense Ministerie van Defensie onlangs Israël bezocht om een ​​presentatie te krijgen over de anti-dronesystemen. Er is nog geen deal getekend.

  • De systemen die Israël voorstelde om Oekraïne te kopen, gebruiken elektronische oorlogsvoering om drones te blokkeren en neer te halen. De systemen hebben een bereik van ongeveer 40 kilometer en kunnen in de buurt van energiecentrales of andere kritieke locaties worden geplaatst om ze te beschermen tegen drones.

  • Het Oekraïense ministerie van Defensie is geïnteresseerd in de systemen, maar ze worden als minder kritisch beschouwd omdat Oekraïne de drones tussen 75 en 90% van de tijd heeft kunnen onderscheppen, aldus de Oekraïense functionarissen.

  • "Wat we echt nodig hebben, is een verdedigingssysteem tegen ballistische raketten", vertelde een Oekraïense ambtenaar me.

Wat ze zeggen: Israëlische functionarissen beweren dat de goedkeuring van de exportvergunningen geen beleidswijziging is, omdat de systemen defensief van aard zijn en geen scherp vuur gebruiken dat Russische soldaten kan doden.

  • “Israël helpt Oekraïne op defensief en civiel gebied. Elk verzoek wordt beoordeeld volgens het defensie-exportbeleid naar Oekraïne. We gaan daar niet verder op in vanwege de nationale veiligheid en het buitenlands beleid”, aldus het ministerie van Defensie.

Tussen de regels door: Een hoge Israëlische functionaris vertelde me dat een van de redenen waarom Israël de vergunningen goedkeurde, was om mogelijk te zien hoe de verdedigingssystemen presteren tegen Iraanse drones.

127 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page