top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël was in 2023 het belangrijkste doelwit voor cyberaanvallen

Screenshot YouTube


Israël was in 2023 het belangrijkste doelwit ter wereld voor hackers.

De massamoord op 1.200 mensen door Hamas en de daaropvolgende oorlog in Gaza leidden tot een enorme piek in aanvallen door hacktivisten – hackers met een activistische agenda – volgens een Global Threat Report dat op 25 maart werd gepubliceerd door cyberbeveiligingsbedrijf Radware .


In 2023 kreeg Israël te maken met 1.480 Distributed Denial of Service (DDoS) cyberaanvallen, waarbij hackers een computersysteem proberen te overweldigen met een stortvloed aan internetverkeer. Als zodanig was het het slachtoffer van bijna een op de acht van alle DDoS-aanvallen wereldwijd gedurende het jaar. India werd tweede met 1.242, gevolgd door de VS, Oekraïne, Polen en Duitsland.


De grootste DDoS-aanval vond plaats op 7 oktober, de dag van de aanval van Hamas op Israël, toen hacktivisten zich richtten op websites en mobiele apps die burgers moesten waarschuwen voor raketaanvallen.


Nieuwe tactieken die voor het eerst werden geïntroduceerd in 2022, nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, verspreidden zich in 2023 wijdverspreid, aldus het rapport.

“Israël was in 2023 het land dat het meest doelwit was van hacktivisten”, zegt Ron Meyran, cyber intelligence manager bij Radware, tegen ISRAEL21c. “In de eerste helft van 2023 was Israël het doelwit van pro-islamitische hacktivisten. Deze groepen, die hun motivatie putten uit de activiteiten van pro-Russische hacktivisten in 2022, richtten zich op Israël.”


Cap Radware: een screenshot van de website van Radware. Via ISRAEL21c


In de tweede helft van 2023 werd Israël het doelwit van pro-Palestijnse hacktivisten na het conflict tussen Israël en Hamas, zei Meyran.


Door hacktivisten aangestuurde DDoS-activiteiten bereikten in oktober 2023 een recordniveau, als onmiddellijke reactie op de gebeurtenissen in Israël en Gaza ; Wereldwijd groeit het aantal DDoS-aanvallen en het niveau van hun verfijning in een alarmerend tempo.


De pro-Russische NoName057(16) was volgens het rapport de grootste slechte actor en verantwoordelijk voor ruim een ​​kwart van alle DDoS-aanvallen vorig jaar, gevolgd door Mysterious Team, Anonymous Sudan, Team Insane Pakistan en het Cyber ​​Army of Russia.


In het rapport van Radware wordt opgemerkt dat hackers wier eerste motivatie ideologisch was, nu beseffen dat er veel geld te verdienen valt, en hun diensten verkopen aan de hoogste bieders.


“Gedurende 2023 hebben we een aanzienlijke groei waargenomen in het aantal DDoS-verhuurdiensten op Telegram”, aldus het cyberbeveiligingsbedrijf. “Een groot deel van deze nieuwe diensten is Russischtalig.”


Volgens Radware's analyse van Telegram-verkeer waren overheidswebsites het grootste doelwit, met 2.694 geclaimde DDoS-aanvallen.


170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page