top of page
  • Barak Ravid

Israël ziet kansen in Iran-Saoedische deal, schrijft Barak Ravid


Screenshot YouTube


De Israëlische regering ziet de recente overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en Iran niet als een bedreiging, maar als een kans voor de inspanningen van Israël om de betrekkingen met het Saoedische koninkrijk te normaliseren, vertelde een hoge Israëlische diplomatieke functionaris die rechtstreeks bij de inspanningen betrokken was.


Waarom het ertoe doet: Netanyahu zei in zijn inauguratietoespraak drie maanden geleden dat zijn belangrijkste doelstelling van het buitenlands beleid is om de Abraham-akkoorden te verbreden en een vredesakkoord met Saoedi-Arabië te bereiken.

Het nieuws sturen: de hoge diplomatieke functionaris zei dat de oorlog in Jemen de afgelopen jaren een grote "irriterende factor" is geweest in de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië, waardoor de inspanningen voor Israël-Saoedische normalisatiestappen worden belemmerd.

  • Als de overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en Iran tot het einde van de oorlog leidt, "zal dit irritante verdwijnen en zullen de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en de VS verbeteren", zei de functionaris. "Hoe meer de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië verbeteren, hoe gemakkelijker het zal zijn om te werken aan het bevorderen van normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël."

Achter de schermen: het Centrum voor Politiek Onderzoek van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vorige week een geheim rapport uitgebracht waarin de Saudi-Iraanse deal wordt geanalyseerd, zei een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken die het rapport las.

  • Het rapport concludeert dat de Saudi-Iran-overeenkomst het normalisatieproces tussen de Golfstaten en Israël niet zal blokkeren, vertelde de functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken me.

  • "De ervaring van de afgelopen twee jaar bewijst dat een dialoog tussen de Golfstaten en Iran niet betekent dat de contacten met Israël moeten worden opgeschort", citeerde de ambtenaar het rapport.

  • Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven.

Het grote geheel: het Witte Huis denkt ook niet dat de deal tussen Saoedi-Arabië en Iran de inspanningen van de regering-Biden zal belemmeren om te streven naar normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël, noch zal het leiden tot landen die de Abraham-akkoorden hebben ondertekend, zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Emiraten en Bahrein, om hun betrekkingen met Israël af te koelen, zoals ik eerder meldde.

Ja, maar: de pogingen om te streven naar normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië lijken uit andere richtingen op aanzienlijke hindernissen te stuiten, waaronder de voortdurende escalatie van spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever en het beleid van de rechtse regering van Israël.

  • Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ten minste vijf veroordelingen tegen Israël afgegeven sinds de nieuwe Israëlische regering minder dan drie maanden geleden werd beëdigd.

  • De Saoedi's hebben hun retoriek en publieke kritiek op de Israëlische regering geëscaleerd en beginnen er opnieuw naar te verwijzen als "de bezettingsregering".

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page