top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël ziet Omicron besmettingen dalen; nog 2 moeilijke weken voor de boeg


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid zijn van mening dat de besmettingen met de Omicron variant in Israël een hoogtepunt heeft bereikt en nu aan het dalen is, maar waarschuwden dat het landmogelijk nog twee of drie moeilijke weken tegemoet kan gaan waarin de kans om besmet te raken groot blijft.


Uit de op vrijdag, net voor Shabbat, bekendgemaakte cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er voor een derde dag op rij sprake is van een daling van het aantal nieuwe besmettingen, het aantal actieve virus patiënten en een daling van het aantal ernstige viruspatiënten in de ziekenhuizen.


Op vrijdag werden 224.267 mensen op Covid-19 getest en bleken 57.539 besmet te zijn (25,65%) opnieuw iets minder dan op donderdag. Een kleine week geleden was er nog sprake van ruim 70.000 nieuwe besmettingen per dag.


ER waren op vrijdag nog 485.237 actieve viruspatiënten in het land, waar dat er bijvoorbeeld op woensdag nog 537.755 waren.


Ook het aantal ernstige virus patiënten in de ziekenhuizen blijft dalen en staat nu op 941 waarvan 298 in kritieke toestand met 227 van hen aangesloten aan beademingsapparatuur.

Volgens het ministerie is het overgrote deel van de ernstige zieke viruspatiënten in de ziekenhuizen niet gevaccineerd.


Er zijn 43 viruspatiënten aan de gevolgen van Covid overleden waardoor het dodental nu op 8.599 staat.


Minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz zei in een reactie dat: "we nog twee moeilijke weken qua ziekenhuisopnames verwachten. Het is nog niet voorbij en we kunnen zelfs nog nieuwe varianten zien".


De R-waarde, de reproductiesnelheid van het virus dat het gemiddelde aantal mensen meet dat elke positieve persoon infecteert, daalde tot 1,05 en zal volgens experts mogelijk de komende dagen tot R-1 of mogelijk lager kunnen dalen.


Maar er is nog meer goed nieuws, het ministerie zei dat ze ook een daling zagen in het aantal gemelde griepgevallen.


In onderstaande grafiek zijn de verschillen duidelijk te zien tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde virus patiënten, waarbij lichtblauw = niet gevaccineerd; groen = gedeeltelijk gevaccineerd; donkerblauw = volledig gevaccineerd (3x):


95 weergaven0 opmerkingen
bottom of page