top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëli's sluiten zich aan bij nieuw World Health Network om Covid te elimineren


Ter illustratie. Foto door Clay Banks op Unsplash


Meir Rubin, uitvoerend directeur van het in Jeruzalem gevestigde Kohelet Policy Forum , is een van de 30 co-auteurs van een artikel van 30 oktober in The Lancet waarin de oprichting wordt aangekondigd van het World Health Network (WHN) en de Global Summit to End Pandemics, die vorige week plaatsvond.


De WHN, een internationale grassroots-taskforce als reactie op de Covid-19-pandemie, omvat onafhankelijke wetenschappelijke advies- en belangenbehartigingsteams en burgeracties om de ziekte wereldwijd geleidelijk uit te bannen, aldus ISRAEL21C.


Het initiatief wordt geleid door natuurkundige prof. Yaneer Bar-Yam , hoofd van het New England Complex Systems Institute in Boston.


“Onze verbonden wereld is kwetsbaar voor pandemieën en we moeten leren hoe we ze kunnen stoppen. Met Covid is de grootste uitdaging om een ​​beslissing te nemen om eliminatie lokaal te bereiken en om alle tools te gebruiken waarvan we in veel delen van de wereld hebben geleerd om dit te bereiken”, aldus Bar-Yam.


Pandemie-expert Prof. Yaneer Bar-Yam, hoofd van het World Health Network. Foto met dank aan Yaneer Bar-Yam via ISRAEL21C


De in Amerika geboren zoon van Israëlische ouders analyseert de oorsprong en gevolgen van marktcrashes, sociale onrust, etnisch geweld, militaire conflicten en pandemieën, en de structuur en dynamiek van sociale netwerken.


“Verschillende gemeenschappen hebben geleerd hoe ze de uitbraak kunnen onderdrukken. We kunnen die tools samen combineren, technologische, inclusief maar niet beperkt tot vaccinaties, en sociale acties, "zei Bar-Yam.


Het Lancet- artikel merkt op dat de Covid-19-pandemie meer dan 4 miljoen levens heeft gekost, miljoenen mensen met aanhoudende symptomen heeft achtergelaten door de langdurige Covid en met name achtergestelde gemeenschappen heeft verwoest.


“De tragedie is dat veel van deze schade voorkomen had kunnen worden, zoals al vroeg werd aangetoond door veel landen in Azië en de Stille Oceaan die de eliminatie van COVID-19 nastreefden en zowel hun volksgezondheid als hun economie beschermden”, schreven de auteurs.


“De rest van de wereld kan nog werken aan eliminatie. … Eliminatie betekent het terugbrengen van zaken tot voldoende lage aantallen, zodat er gedurende langere tijd geen overdracht door de gemeenschap plaatsvindt. Er kunnen uitbraken optreden, maar deze zullen snel worden opgespoord en gecontroleerd. Ondanks het duidelijke succes van deze aanpak, hebben veel regeringen het ronduit verworpen, en na herhaalde lockdowns en aanzienlijke verliezen aan mensenlevens en economie, spreken deze regeringen er nu over te leren leven met het virus.”


WHN-leden “streven naar eliminatie door rigoureus wetenschappelijk bewijs en richtlijnen te verzamelen; het delen van ervaring en expertise tussen landen; coördineren van internationale strategieën en acties; het versterken van burgeracties om de volksgezondheid te verbeteren, het gebruik van vaccins te ondersteunen en beleid vorm te geven; het aanpakken van de rol van ongelijkheid, ongelijkheid en marginalisering in de gezondheid; campagne voeren voor gelijkheid en delen van vaccins; en het uitdagen van verkeerde informatie, nationalisme en uitzonderlijkheid.”

85 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page