top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlis onderzoek wijst uit dat het spelen van bridge stress vermindert en je humeur verbeterd


Internationaal bridge toernooi. Foto met dank aan de Israëlische Bridge Association via ISRAEL21C


Het kaartspel 'bridge' voor vier personen is een van 's werelds populairste sociale spellen, met liefhebbers als bijvoorbeeld Bill Gates en Warren Buffet, en omdat het tijdrovend is, wordt bridge vaak opgepakt door mensen in hun pensioenjaren.


Nu blijkt uit de eerste academische studie die ooit over bridge is gedaan dat het strategische teamkaartspel niet alleen een leuke manier is om tijd te doden.


Bijna 500 leden van de Israeli Bridge Association , met een gemiddelde leeftijd van bijna 70, werden ondervraagd door docenten ergotherapie Liat Chen-Herbst, Yael Fogel en Sonya Meyer van de Ariel University en Liron Lamash van de University of Haifa, meldt ISRAEL21C.


Maar liefst 97 procent van de respondenten zei dat het spelen van bridge hun humeur verbetert, 85% zei dat ze bridge spelen vanwege de sociale interacties die het bevordert, en 65% vindt dat bridge de dagelijkse stress vermindert.


De bevindingen werden eind juni online gepresenteerd aan deelnemers aan de internationale conferentie BAMSA (Bridge: A Mind Sport for All) . Het thema van de conferentie was 'Bridging Academia, Policy and Practice'.


De onderzoekers merkten ook op dat spelers voor, tijdens en na de wedstrijd verschillende soorten executieve functies gebruiken, zoals flexibel denken, werkgeheugen, plannen en prioriteiten stellen en impulscontrole.


Chen-Herbst vertelt ISRAEL21c dat bridgespelers op internationaal competitieniveau de meeste van deze uitvoerende functies tijdens het spel gebruiken in plaats van wanneer ze zich mentaal voorbereiden op het spel of hun prestaties achteraf analyseren.


De onderzoekers ontdekten ook dat "hoe meer je speelt en verbetert bij bridge, hoe meer je executieve functies worden aangescherpt, maar je hoeft geen hoge executieve functies te hebben om goed te spelen."


Volgens een onderzoek uit 2019 van de Educational Foundation van de American Contract Bridge League speelt naar schatting 20 procent van de Amerikanen van 45 jaar en ouder bridge, waarvan 3 miljoen het spel een paar keer per jaar spelen en meer dan 2 miljoen spelen het maandelijks, wekelijks of meer.79 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page