top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Israëlis zijn verdeeld over nieuwe regering' blijkt uit peiling


Premier Bennett en alternatieve premier en minister van Buitenlandse Zaken Lapid. Foto GPO.


De nieuwe Israëlische regering onder leiding van premier Naftalie Bennett is nu een maand in functie, dus vond Channel 12 News het tijd voor een peiling onder de Israëlische bevolking, om te weten te komen hoe men over deze nieuwe regering denkt.


Wat metten opvalt uit de Channel 12 peiling is het het feit dat 45 procent van de respondenten tevreden was met de nieuwe regering, terwijl 45% er ontevreden over was.


Maar daarnaast prees bijna de helft, 49%, de aanpak van de coronavirus pandemie, die sinds het het aantreden door de Delta variant weer meer dagelijkse besmettingen laat zien, terwijl 38% zei daar ontevreden over te zijn.


Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zo bleek uit de peiling, zou Netanyahu's Likud-partij 30 zetels winnen en opnieuw de grootste partij worden, gevolgd door Yair Lapid's Yesh Atid met 19. Die zouden weer worden gevolgd door Shas met 9; Blauw en wit 8; Bennetts Yamina 8; Arbeid 8; Verenigd Thora Jodendom 7; Israël Beytenu 7; Gezamenlijke lijst 6; Religieus zionisme 5; Nieuwe Hoop 5; Ra'am 4; en Meretz 4.


Hieruit blijkt dat de acht partijen die gezamenlijk de nieuwe regering vormen 63 Knesset zetels zouden behalen, tegen over de 61 die ze nu hebben.


De voorkeur voor wie premier zou moeten zijn is niet veranderd, 40% zei Netanyahu, 24% zei Yair Lapid en slechts 14% koos voor de huidige premier Bennett.

76 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page