top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch apparaat voorkomt pijnlijke doorligwonden door ze te herkennen voordat ze zich voordoen


Het PressureSafe-apparaat gebruikt infraroodlicht om onder de huid te controleren op de vorming van decubitus. Foto met dank aan IR-Med via ISRAEL21c


Of je ze nu doorligwonden, decubitus of decubitus (PI) noemt, ze vormen een ernstig gezondheidsrisico voor mensen die aan bed of een stoel gebonden zijn en voor mensen met diabetes en een slechte bloedsomloop.


De rode, pijnlijke zweren treffen vaak hielen, enkels, heupen en stuitje. Ze kunnen geïnfecteerd raken en zich uitstrekken tot in de spieren en botten als ze niet snel worden opgevangen en behandeld. Ze kunnen zelfs dodelijk zijn.

De huidige gouden standaard voor PI-monitoring is echter een tweewekelijkse visuele controle van risicopatiënten in het ziekenhuis.


Deze methode slaagt er niet alleen niet in om PI's in hun vroegste stadia op te sporen - ze kunnen zich binnen enkele uren ontwikkelen - maar het detecteert ook vaak PI's op een donkere huid.


Dit probleem is een belangrijk probleem geworden in de gezondheidszorg in de Verenigde Staten, waar PI's in een later stadium vaker voorkomen bij mensen met een donkere huidskleur.


Het in Israël gevestigde IR-Med is van plan een revolutie teweeg te brengen in PI-detectie en besluitvorming met een apparaat dat wordt aangedreven door infrarood (IR) lichtspectroscopie en kunstmatige intelligentie (AI).


Het PressureSafe-apparaat controleert op niet-invasieve wijze onder de huid van de patiënt op biomarkers van vorming van decubitus voordat deze naar buiten zichtbaar zijn.


"Er is veel vraag naar objectieve apparaten die de rechtvaardigheid in de gezondheidszorg bevorderen", zegt Yaniv Cohen, medeoprichter van IR-MED en Chief Scientific Officer, die een doctoraat in biotech-engineering heeft, tegen ISRAEL21c


“Ons apparaat werkt qua effectiviteit op dezelfde manier bij mensen met een lichte en donkere huid. Dat is het mooie van infrarood licht.”


Onlangs presenteerde IR-Med zijn technologie op de jaarlijkse conferentie van het National Pressure Injury Advisory Panel in San Diego tijdens een workshop over het detecteren van vroege huidveranderingen in donkere huidtinten, en ook op Northwell Health's 10e jaarlijkse Shining the Light on Wound Care Symposium in New York.


IR-Med, opgericht in 2017 door Cohen en biochemisch ingenieur Ronnie Klein, wil voorzien in een onvervulde behoefte in een wereldwijde PI-behandelingsmarkt met een waarde van $ 4,5 miljard in 2021 en naar verwachting $ 6,4 miljard in 2027.


Alleen al in de Verenigde Staten treffen PI's elk jaar naar schatting 1 tot 3 miljoen mensen . Alleen al de nationale kosten van in het ziekenhuis opgelopen decubitus zijn ongeveer 26,8 miljard dollar .


"Onze oprichters hebben infraroodtechnologie onderzocht in verband met het op een niet-invasieve manier identificeren, meten en bewaken van verschillende situaties in lichaamsweefsels", zegt Cohen.


Ziekenhuistesten hebben aangetoond dat infrarood licht in specifieke spectrums, wanneer het wordt geanalyseerd met AI, zeer nauwkeurig is in het identificeren van bepaalde soorten verwondingen onder de huid voordat ze uitgroeien tot een open wond.


Als platformtechnologie is het ook een potentieel baanbrekende manier om medicijnniveaus in het bloed op een niet-invasieve manier te controleren, zoals werd bewezen in IR-MED's onderzoek naar het monitoren van niveaus van anesthetica in de bloedbaan tijdens operaties.


IR-Med, dat in 2021 naar de beurs ging, koos PI-detectie als het eerste go-to-market-product. Cohen verwacht PressureSafe voor het einde van het jaar te kunnen registreren voor registratie bij de Amerikaanse Food and Drug Administration en met de verkoop te kunnen beginnen.


"We zijn in gesprek met enkele ketens van ziekenhuizen en verpleeghuizen in de Verenigde Staten, die onze eerste klanten zullen zijn zodra we er klaar voor zijn", zegt Cohen.


Beta testen

Het alfa-apparaat van het bedrijf wordt onderzocht in twee Israëlische ziekenhuizen om te beoordelen hoe het zich verhoudt tot de huidige visuele beoordelingsmethode.


Het Beit Rivka Medical Center in Petah Tikva, een geriatrische instelling met 291 bedden voor bekwame verpleging, intensive care en revalidatie, is een van de testlocaties.


De hoofdonderzoeker is dr. Gal Maidan, specialist in geriatrie en interne geneeskunde, plaatsvervangend algemeen directeur van Beit Rivka en hoofd innovatie.


“We zien een enorme onvervulde behoefte op dit gebied. Het gebruik van infrarood licht om de vroege stadia van drukwonden en weefselbeschadiging te detecteren, heeft het potentieel om de hiaten op te vullen waar andere methoden falen”, vertelt Maidan aan ISRAEL21c.


"Het kan bijna als een preventieve maatregel dienen, omdat ingrijpen wanneer de huid nog intact is, het verloop van de weefselbeschadiging gemakkelijker kan veranderen."


Het proces duurt nog drie maanden. "Ons doel is om deze studie snel af te ronden en de resultaten voor het einde van dit jaar te publiceren", zegt Maidan.


Cohen rapporteert tot nu toe "zeer goede en nauwkeurige resultaten". Ondertussen produceert IR-Med het commerciële model van PressureSafe, ergonomisch ontworpen door een industrieel ingenieur.


Het PressureSafe-apparaat van IR-Med. Afbeelding met dank aan IR-Med via ISRAEL21c


De volgende stap is om hetzelfde apparaat aan te passen om voetwonden op te sporen bij mensen met diabetes.


"Meestal worden ze om de zes maanden gecontroleerd op deze wonden, en die test is ook visueel, dus het lijdt aan dezelfde tekortkomingen als de decubitustest", zegt Cohen. “We zijn in gesprek met een ziekenhuis in Israël om deze indicatie te bestuderen.”


Ook in de pijplijn van IR-Med zit een product om niet-invasief het niveau van verschillende medicijnen in het bloed te controleren, evenals een apparaat dat infraroodlicht gebruikt om te bepalen of oorontstekingen bij kinderen worden veroorzaakt door een virus of bacterie.


“Doktoren schrijven meestal antibiotica voor omdat er geen manier is om het te weten. Met ons apparaat heeft de arts de informatie om te beslissen of een antibioticum geschikt is, vooral voor moeilijk te diagnosticeren middenoorontstekingen."


Klik hier voor meer informatie.


78 weergaven0 opmerkingen
bottom of page