top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch bedrijf geeft mensen die een nieuwe meniscus nodig hebben nieuwe hoop


Foto ter illustratie via Freepik


Als uw knieën goed aanvoelen, hoeft u niet aan de meniscus te denken. Twee van deze kraakbeenkussens dempen elke knie in het gebied waar het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf samenkomen.


Maar als een meniscus beschadigd raakt door een blessure of ziekte - een van de meest voorkomende soorten knieblessures - kun je waarschijnlijk niet veel anders bedenken vanwege de pijn.


Sommige patiënten kunnen zich redden met pijnbestrijding en fysiotherapie. Bij veel anderen is de beschadigde meniscus verwijderd, waardoor het risico op het ontwikkelen van artrose helaas toeneemt.


De door het in Netanya gevestigde Active Implants ontwikkelde NUsurface is al bij bijna 1.000 patiënten geïmplanteerd, meestal in het kader van gecontroleerde onderzoeken, en is het commercieel verkrijgbaar in Israël en veel Europese landen. In afwachting van goedkeuring door de FDA, zou het implantaat begin 2024 op de Amerikaanse markt kunnen worden gelanceerd.


De eerste implantatie van het product bij mensen vond plaats in 2008 bij een 58-jarige Italiaanse man en gaat nog steeds goed, zegt Active Implants President Eran Ganz in een gesprek met ISRAEL21C.Nu ontwikkelt het bedrijf de volgende generatie NuSurface, bedoeld om meniscusimplantaten naar een ongekend prestatieniveau te brengen.


Aangepaste maatvoering en medicijnafgifte

"We namen dit apparaat dat we al verkopen en voegden patiënt specifieke en medicijnafgiftefuncties toe", vertelt Ganz aan ISRAEL21c.


"Patiënt specifiek" betekent dat het niet voor iedereen geschikt is, zoals het huidige product.


"Dit is belangrijk omdat we hebben ontdekt dat de verschillende anatomie van patiënten echt van invloed is op de prestaties van het apparaat", zegt Ganz.


De NUsurface kunstmatige meniscus. Foto met dank aan Active Implants via ISRAEL21C


Het vermogen om medicatie onder controle te houden is ook belangrijk.


"De meeste patiënten die ons implantaat krijgen, hebben artrose en degeneratie van het kraakbeen", legt Ganz uit. "We kunnen de biomechanica herstellen door de beschadigde of onvoldoende meniscus te vervangen door ons implantaat, maar daarna doen we niets meer aan medicamenteuze therapie."


Met de volgende iteratie van NUsurface: "We kunnen één medicijn leveren om te helpen bij genezing op korte termijn en vervolgens een tweede medicijn dat in de eerste acht maanden helpt om de ontwikkeling van kraakbeendegeneratie te vertragen."


Active Implants werkt al drie jaar samen met een consortium van Europese clinici, onderzoekers en industriële partners aan het ontwerp, met financiering uit het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.


Enorme onvervulde behoefte

Vier medische experts van het consortium - uit België, Italië, Spanje en Zwitserland - kwamen in november naar Israël om Active Implants te helpen bij het bepalen van de weg naar commercialisering van de volgende generatie NUsurface.


Illustratie van de NUsurface kunstmatige meniscus op zijn plaats. Foto met dank aan Active Implants via ISRAEL21C


"Er is een enorme onvervulde behoefte aan de behandeling van artrose van de knie na meniscectomie op het gebied van behandeling en vooral preventie", zegt Dr. Elizaveta Kon uit Italië, president van de International Cartilage Regeneration and Joint Preservation Society.


"Het project toont een enorme ambitie om aan die behoeften te voldoen door nieuwe technologieën te ontwikkelen voor de behandeling van zowel jonge patiënten als oudere patiënten die al artrose na meniscectomie hebben ontwikkeld", zei ze.


Ganz legt uit wat Kon bedoelt met 'jonge patiënten'.


"Er is geen andere synthetische meniscus die kan worden gebruikt bij patiënten van 40 tot 60 jaar, die te oud zijn voor biologische regeneratieve chirurgische behandeling, maar te jong voor gewrichtsvervanging", zegt hij.


"Dit is een behandelingskloof die we proberen te vullen met onze oplossing, die de noodzaak van gewrichtsvervanging kan vertragen."


De grote behoefte die Kon signaleerde lag ten grondslag aan de toekenning van 6 miljoen euro aan Horizon subsidie 2020 aan het consortium.


"We hebben marktanalyses gedaan", zegt Ganz, "en alleen al in de VS is de potentiële markt een miljoen patiënten per jaar, ongeveer $ 6 miljard."


Lange weg voor de boeg

Op basis van de resultaten van dierstudies in Israël kijkt Active Implants uit naar de eerste menselijke proeven met het verbeterde NUsurface implantaat.


Ganz schat dat het zo'n vijf jaar kan duren voordat het apparaat op de markt komt.


"Omdat het een medicijnafgifte apparaat is samen met een implantaat, is het vanuit regelgevingsoogpunt moeilijk en ik verwacht een aantal uitdagingen", erkent hij.


Ondertussen heeft de eerste generatie NUsurface nog steeds geen directe concurrentie, zegt Ganz.


Het implantaat, vervaardigd in Noord-Israël, is gemaakt van polycarbonaaturethaan (PCU) van medische kwaliteit en bootst de natuurlijke structuur van de meniscus na met verstevigende vezels erin.Naast het hoofdkantoor in Netanya heeft Active Implants kantoren in Nederland en in Memphis, Tennessee. Het bedrijf heeft een Amerikaanse CEO, Henry Klyce, en wereldwijde financiële en bestuursleden.


"Er ligt nog veel werk voor ons", zegt Ganz. "Maar het lijdt geen twijfel dat we ons op een belangrijke mijlpaal bevinden in onze reis om de huidige technologie voortdurend te verbeteren, om zo veel patiënten over de hele wereld te kunnen blijven helpen."


Klik hier voor meer informatie.


111 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page