top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch medisch team gaat naar Haïti om slachtoffers van brandwonden te behandelen


Dr. Josef Haik, tweede van links, werkt samen met Haïtiaanse artsen om een ​​jong slachtoffer van brandwonden te behandelen, april 2022. Foto met dank aan Sheba Medical Center


Op 14 december 2021 stortte een brandstoftankwagen neer in de wijk Samari in Cap-Haïtien in het noorden van Haïti. Vervolgens explodeerde het, waarbij meer dan 65 mensen omkwamen en tientallen anderen in brand staken toen bewoners zich haastten om het lekkende gas op te halen, een handelsartikel dat ernstig schaars is.


Ziekenhuizen in Haïti worden nog steeds overstelpt met gewonden. Afgelopen week arriveerde deskundige medische hulp uit Israël, sommigen kwamen rechtstreeks van dienst in het Israëlische veldhospitaal in Oekraïne.


Prof. Josef Haik, directeur van het Israëlische Nationale Brandwondencentrum in het Sheba Medical Center, leidt de missie in samenwerking met het in de VS gevestigde Burn Advocates Network (BAN).


Brandwondenexperts van Sheba Medical Center arriveren in Haïti. Helemaal rechts staat Sam Davis, stichtend directeur van het Burn Advocates Network (BAN), en rechts van hem dr. Josef Haik, directeur van het Israëlische Nationale Brandwondencentrum in Sheba. Foto met dank aan Sheba Medical Center


"Helaas hadden ze een paar maanden geleden een grote brandramp en hebben ze nog steeds gewonde patiënten die we moeten behandelen", zei Haik toen hij op 3 april vertrok.


'We gaan zoveel mogelijk operaties doen om te proberen hun wonden te helpen. We zullen [ook] uitrusting meenemen die ze niet hebben en ze leren hoe ze die moeten gebruiken en die daar achterlaten, zodat ze Haïti kunnen blijven rehabiliteren.”


Haik, die ook aan het hoofd staat van Sheba's afdeling plastische chirurgie en professor is aan de Universiteit van Tel Aviv, heeft zijn expertise al eerder naar Haïti gebracht.


In februari 2020, op de 10e verjaardag van de aardbeving die Haïti in 2010 verwoestte, leidde Haik een internationaal team van brandwondenchirurgen, gesponsord door BAN, om de eerste pediatrische laser op te zetten voor de behandeling van ontsierende brandwondenlittekens bij kinderen in het Sacre Coeur-ziekenhuis in Milot .


Haik heeft vaak humanitaire medische missies ondernomen in onder meer Roemenië, Kameroen, Congo en Guatemala.

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page