top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch nationaal fietsteam bouwt fietscentrum in Rwanda


Rwandese kinderen kijken naar Israel Premier Tech-kapitein Chris Froome die op de nieuwe baan rijdt bij het Field of Dreams Bike Center in Bugesera. Foto door Noa Arnon via ISRAEL21C


Toen de Israëlische professionele wielerploeg, Israel Premier Tech, een paar jaar geleden voor het eerst deelnam aan de Tour du Rwanda, ontdekten ze een vrouwenwielerploeg in Bugesera, een oostelijk district zonder enige goede fietsinfrastructuur.


En dus, als onderdeel van het twee jaar oude Racing For Change-initiatief van mede-eigenaar en filantroop Sylvan Adams, rekruteerde het team steun van Israëlische donoren en meer dan 1.000 fans wereldwijd om het 60 hectare grote Field of Dreams-fietscentrum te bouwen.


Het centrum werd in februari ingehuldigd en beschikt over een racebaan van 1,2 kilometer en een pumptrack, ontworpen en gebouwd door het Zwitserse bedrijf Velosolutions. Het is het eerste fietscentrum in zijn soort in Rwanda en een van de eerste in zijn soort op het Afrikaanse continent.


"Dit Field of Dreams is een geschenk van hun leven voor de jeugd van Bugesera en heel Rwanda," zei Richard Mutabazi, burgemeester van Bugesera tegen ISRAEL21C.


"Het is geen droom meer – het is een realiteit. We zien het als een enorme booster en onze missie is om het centrum een integraal onderdeel van het leven van de kinderen te maken. Ze verdienen het."


IPT-kopman Chris Froome, die overigens in Kenia is geboren, zei tegen ISRAEL21C: "Getuige zijn van de vreugde op de gezichten van de kinderen terwijl ze reden, voelde als een geweldige overwinning. Het is een gamechanger-project."


De inaugurele ceremonie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het UCI World Cycling Center, evenals IPT-teameigenaren Adams en Ron Baron, en de Israëlische ambassadeur in Rwanda Ron Adam. Adams kondigde aan dat er in de toekomst een fietsacademie op de site zal worden gebouwd.


Het Bugesera District is de thuisbasis van ongeveer 200 scholen en 40.000 jongeren, maar weinigen bezitten fietsen. De nieuwe faciliteit zal coaches voor de jeugd leveren en zal ook wedstrijden van de Rwanda Cycling Federation organiseren.


Rwanda zal in 2025 afrika's eerste UCI Road World Championships organiseren.


UCI WCC-directeur Jacques Landry noemde het Field of Dreams-fietscentrum een "fantastisch initiatief van Israel Premier Tech dat jongeren uit Bugesera in staat zal stellen om op hun fiets te stappen en de schoonheid van onze sport te ontdekken. Bovendien zouden de jeugdwedstrijden die op permanente basis worden georganiseerd, wel eens een aantal opwindende nieuwe talenten kunnen onthullen."32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page