top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek bewijst dat Covid-19 de placenta kan binnendringen en doodgeboorte veroorzaken


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Uit nieuw onderzoek van onderzoekers van het Samson Assuta Ashdod University Hospital, dat met Covid-19 besmette zwangere vrouwen het virus kunnen overbrengen naar de placenta en de baby, wat resulteert in doodgeboorte.


De studie werd geleid door prof. Eran Barzilay, hoofd van de Obstetrische en Gynaecologische Ultrasound Unit in Assuta. Hij legde uit dat volgens meerdere internationaal uitgevoerde onderzoeken het risico op sterfte van de foetus tijdens de zwangerschap bij vrouwen met coronavirus twee keer zo hoog is als bij vrouwen die de ziekte niet hebben. Tot nu toe was er echter geen onderzoek gedaan naar de oorzaak hiervan.


In sommige gevallen van doodgeboorte werd bij de foetus zelfs een hoger niveau van het virus gevonden dan bij de zieke moeder. En in alle gevallen werd aanzienlijke schade aan het placentaweefsel gevonden.


Het team begon met het identificeren van vier vrouwen die in Assuta waren opgenomen en van wie de foetussen waren overleden op het moment dat ze de diagnose van het virus kregen. Vervolgens voerden ze pathologische tests uit van de placenta en deden ze PCR-tests van de moeder, foetus en placenta. In alle gevallen zagen ze dat het virus de placenta en de baby had geïnfecteerd, inclusief uitgebreide schade aan het placentaweefsel, waarvan Barzilay zei dat dit de reden was voor de foetale dood.


"Er zijn verschillende virussen die infectie van de foetus kunnen veroorzaken wanneer de moeder is geïnfecteerd", zei de professor. “Maar dit soort schade aan de placenta door een virus hebben we nog nooit gezien. Het lijkt iets specifieks voor corona te zijn.”


Hij voegde eraan toe dat wat opvallend was, was dat "zelfs als de moeder een zeer milde ziekte en milde symptomen had en haar PCR-test positief was maar lage niveaus van virale infectie vertoonde, de placenta een hoge virale lading heeft."


De onderzoekers vergeleken de placenta's van de vrouwen die hun baby's verloren met degenen die dat niet deden, maar die ook de diagnose COVID hadden gekregen en ontdekten dat er geen corona in de placenta's was die de levende baby's voedde.


"We kunnen zeggen dat de infectie de dood van de foetus heeft veroorzaakt en dat de dood rechtstreeks door de placenta werd veroorzaakt", benadrukte Barzilay. Geen van de vrouwen die hun baby's verloren, was gevaccineerd.


De studie werd geaccepteerd voor publicatie door het International Journal of Gynecology and Obstetrics.


Barzilay zei dat foetale sterfte zeer zeldzaam is, dus zelfs als het met twee wordt vermenigvuldigd, heeft het geen grote impact op de bevolking. Hij zei echter dat het een andere reden is voor moeders om zichzelf tegen de ziekte te beschermen.


Hij voegde eraan toe dat COVID-19 een ernstig risico kan vormen voor zwangere vrouwen, vooral in hun derde trimester, en dat het land en de wereld veel zwangere vrouwen een ernstige ziekte hebben zien ontwikkelen. Deze vrouwen werden vaak gedwongen om hun baby's voortijdig te bevallen, wat ontwikkelingsproblemen kon veroorzaken of zelfs levensbedreigend kon zijn.


Een afzonderlijke studie wees uit dat vrouwen die gevaccineerd zijn enige immuniteit kunnen doorgeven aan hun pasgeborenen. Barzilay zei dat hoewel er weinig gevallen zijn van zuigelingen die een ernstige ziekte ontwikkelen, het krijgen van vaccinatie pasgeboren baby's "een extra voordeel" geeft.

72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page