top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: Bloedonderzoek controleert op bipolair, lithiumbehandeling potentieel


Screenshot YouTube


Een bloedtest kan mensen identificeren die met een bipolaire stoornis kampen en voorspellen of lithiumbehandeling voor hen effectief zou kunnen zijn, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek.


Bipolaire stoornis, voorheen bekend als manische depressie, is een chronische psychische stoornis die wordt gekenmerkt door terugkerende en scherpe stemmingswisselingen. Momenteel wordt de evaluatie van het niveau van een bipolaire stoornis uitgevoerd door een psychiater.


De prevalentie van de stoornis onder de volwassen bevolking ligt tussen de één en drie procent, en een van de gebruikelijke behandelingen voor mensen die met een bipolaire stoornis te maken hebben, is lithium. En toch reageert slechts ongeveer een derde van de patiënten erop.


Onderzoekers van de Universiteit van Haifa, de Universiteit van Tel Aviv , de Dalhousie Universiteit in Canada, de Universiteit van Californië-San Diego, het Victor Babes National Institute of Pathology in Boekarest en het in Californië gevestigde Salk Institute for Biological Studies probeerden vast te stellen of een eenvoudige bloedtest zou de werkzaamheid van lithium kunnen voorspellen, waardoor patiënten maanden van aanpassing aan het juiste medicijn kunnen worden bespaard.


De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry , onderzocht cellen uit drie groepen: mensen die niet aan een bipolaire stoornis lijden; mensen die lijden aan een bipolaire stoornis en die reageren op een behandeling met lithium; en mensen die aan de aandoening lijden en niet op lithium reageren.


De onderzoekers isoleerden vervolgens witte bloedcellen uit alle monsters van de deelnemers en haalden RNA uit de cellen om te onderzoeken welke genen in elke populatie tot expressie komen en om genen te identificeren die op verschillende manieren tot expressie komen. Ze ontdekten dat 80 procent van de verschillen in genexpressie verband hield met de expressie van antilichamen.


Na het verkrijgen van de biologische bevindingen ontwikkelden de onderzoekers een AI- model om deze te verifiëren. De bevindingen van het model konden met een nauwkeurigheid van meer dan 90 procent voorspellen of een persoon een bipolaire stoornis (BD) heeft en of lithiumbehandeling voor die persoon effectief zou zijn.


“Deze methode kan mensen die met psychiatrische stoornissen kampen, in staat stellen vele maanden lijden te besparen door de juiste medicatie voor hen aan te passen”, zegt neurobioloog Shani Stern van de Universiteit van Haifa , die het onderzoek leidde.


“Belangrijk is dat we machine learning-algoritmen hebben getraind op onze datasets die de lithiumrespons van BD-subtypen met minimale fouten voorspelden, zelfs wanneer ze werden gebruikt bij een ander cohort van 24 BD-patiënten die door een ander laboratorium waren verworven. Dit bewijst de schaalbaarheid van onze methodologie voor het voorspellen van de lithiumrespons bij BD en voor een snelle en passende beslissing over therapeutische interventies.”

53 weergaven0 opmerkingen
bottom of page