top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: booster injectie heeft ziekenhuisopnamen bij 65+ met 81% verminderd


Screenshot YouTube


De aan Omicron aangepaste COVID-19-vaccinbooster heeft het aantal ziekenhuisopnames onder oudere patiënten sterk verminderd terwijl ook het sterftecijfer aanzienlijk daalde, zeiden Israëlische onderzoekers maandag, in een van de eerste bewijzen van de real-world effectiviteit van de prik.


Het onderzoek door onderzoekers van zorgaanbieder Clalit, Ben-Gurion University of the Negev en Sapir College is nog niet peer reviewed.


Het vond een vermindering van 81% in ziekenhuisopnames bij mensen van 65 jaar en ouder die de booster hadden gekregen tegen degenen die eerder ten minste twee COVID-vaccinaties hadden gekregen, maar niet de aan Omicron aangepaste injectie aldus The Jerusalem Post.


Het onderzoek liep van eind september tot half december en keek naar 622.701 mensen van 65 jaar en ouder die in aanmerking kwamen voor de bivalente booster. Onder hen hadden 85.314, of wel 14%, het ontvangen.


"Hospitalisatie als gevolg van Covid-19 vond plaats bij 6 bivalente ontvangers en 297 deelnemers die het niet kregen", aldus de studie. "De dood als gevolg van Covid-19 vond plaats bij 1 bivalente ontvanger en 73 deelnemers die dat niet deden."


Hoewel de daling van het sterftecijfer met 86% statistisch gezien op het randje lag vanwege de relatief lage sterftecijfers in het land, was het niettemin significant, aldus de onderzoekers.


"Deelnemers die het bivalente vaccin kregen, hadden tot 70 dagen na vaccinatie lagere ziekenhuisopnames en sterftecijfers als gevolg van Covid-19 dan niet-ontvangers."


73 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page