top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek toont aan dat medische clowns essentieel zijn bij de behandeling van patiënten


Foto met dank aan Dream Doctors Project via ISRAEL21C


Na het testen en categoriseren van de vaardigheden van medische clowns, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) dat hun belang veel verder gaat dan alleen patiënten in een beter humeur brengen.


Ze helpen patiënten en hun families, ze helpen het medisch team en maken het voor patiënten gemakkelijker om mee te werken aan de behandeling.


"Op het moment dat de clown de kamer binnenkomt, vormen ze een band met de patiënten, versterken ze en geven ze macht en status binnen het medische systeem", zegt co-leider van de studie, prof. Ornit Karnieli-Miller, TAU Department of Medical Education tegen ISRAEL21C.


Gepubliceerd in het medische tijdschrift Qualitative Health Research, identificeerde de studie vaardigheden bij medische clowns met betrekking tot het opbouwen van relaties; omgaan met emoties en moeilijkheden; het verhogen van de motivatie van de patiënt bij het volgen van het behandelplan; en het gevoel van controle en vertrouwen van patiënten opbouwen.

Karnieli-Miller en TAU's Dr. Lior Rosenthal deden de studie in samenwerking met het Israel Center for Medical Simulation in Sheba Medical Center en het Dream Doctors Project, dat getrainde medische clowns levert aan 34 Israëlische ziekenhuizen en aan humanitaire hulpmissies over de hele wereld.


Ze legde uit dat "een van de vaardigheden van medische clowns is om zichzelf in de laagste positie in de medische setting te plaatsen."


Door op te treden als pleitbezorgers van patiënten binnen de medische hiërarchie van een ziekenhuis, geven medische clowns patiënten "macht en controle, inclusief de keuze om de clown de kamer binnen te laten en om de aard van de rol van de patiënt ten opzichte van de patiënt te dicteren tegenover die van de clown,' zei ze.


De studie merkte op dat de clowns een buffer, een geruststellende aanraking, rustgevende muziek, empathisch luisteren of vertrouwenwekkende opmerkingen bieden, een groter gevoel van controle geven, moed om uitdagingen aan te gaan en troost uiten van gevoelens.


Het in kaart brengen van de vaardigheden en doelen van de medische clowns zal het begrip van hun rol verbeteren en "andere gezondheidswerkers helpen hun werkmethoden te waarderen", evenals de voordelen van het opnemen van deze methoden in hun eigen praktijken wanneer ze met soortgelijke uitdagingen worden geconfronteerd, zei Karnieli- Molenaar.
807 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page