top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch regering bespreekt mogelijke antiterreuroperatie in Oost-Jeruzalem


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering zei premier Benjamin Netanyahu dat zijn kabinet de mogelijkheid zal bespreken om een ​​grootschalige operatie in Oost-Jeruzalem te starten met als doel het terrorisme uit te roeien.

“De afgelopen dagen hebben we opnieuw het immense verschil gezien tussen de wreedheid van onze vijanden en de menselijkheid van ons volk. Onze vijanden vermoorden jonge kinderen in Jeruzalem en vieren hun moord terwijl wij jonge kinderen redden in Turkije en hun redding prijzen.


Namens de regering van Israël betuig ik onze diepste condoleances aan de families van degenen die zijn vermoord tijdens de ernstige terroristische aanslag afgelopen vrijdag in Jeruzalem: Yaakov-Yisrael Paley, 6, en zijn broer Asher, 8, en Alter-Shlomo Lederman, een jonge seminariestudent, 20, die pas vier maanden geleden was getrouwd.

We bidden allemaal voor het welzijn van de gewonden, inclusief de vader van Yaakov en Asher, die nog steeds in het ziekenhuis ligt. Ik prijs het optreden van de politieagenten die de terrorist ter plekke hebben uitgeschakeld en daarmee een nog ergere aanslag hebben voorkomen.

Gisteravond hebben we het huis van de terrorist verzegeld en zijn familie en zijn naaste omgeving gearresteerd.

Deze week zullen we in de Knesset het voorstel van MK Ofir Katz aannemen om het staatsburgerschap van terroristen in te trekken en ze uit te zetten. Ik zeg het nog een keer, want dit is ons beleid: een juiste reactie op terrorisme is om het krachtig aan te pakken en onze wortels in ons land verder te verdiepen.


Daarom zal het Veiligheidskabinet vandaag bijeenkomen om zich voor te bereiden op een meer omvattende operatie tegen degenen die terrorisme plegen, en hun aanhangers, in Oost-Jeruzalem en in Judea en Samaria, en tegelijkertijd zoveel mogelijk schade te vermijden aan degenen die dat niet zijn betrokken. Ook zal de regering vandaag het veiligheidskabinet machtigen om de nederzettingen in ons land, dat de terroristen proberen uit te roeien, te versterken.

Ik wil onze steun betuigen aan de leden van de Israëlische reddingsmissie in Turkije. Ze doen heilig werk. Ze redden vele levens en tonen de wereld het ware gezicht van de staat Israël.

Ik wil de oproepen tot het overtreden van de wet, tot burgerlijke rebellie, tot het opzettelijk schade toebrengen aan de economie en zelfs tot het gebruik van wapens door degenen die tegen het regeringsbeleid zijn, krachtig bekritiseren. De regering kreeg het vertrouwen van het volk in democratische verkiezingen en kreeg een duidelijk mandaat van de burgers van Israël. Dat kan niemand hier ontkennen. Evenmin kan iemand het recht om te demonstreren ontzeggen. Er kan echter niet worden opgeroepen tot geweld, gewelddadig optreden, oproepen tot burgerlijke rebellie, mensen dwingen tot staking die dat niet willen. Dit is verboden.

Met alle immense kritiek die we hadden tijdens de terugtrekking tegen een regering die duizenden Joden uit hun huizen en zelfs uit hun graven verdreef, heeft rechts nooit zo gehandeld. We hebben het land niet afgesloten. We hebben niet opgeroepen tot burgeropstand. We hebben oproepen om militaire dienst te ontlopen en elke oproep om wapens te gebruiken krachtig veroordeeld. Democratie is de heerschappij van de meerderheid, niet de heerschappij van het geweer.

Ik roep de oppositie op om verantwoordelijk te handelen. Er kan gediscussieerd worden en dialoog gevoerd worden. Het is mogelijk om alternatieven voor te stellen, dit is noodzakelijk, maar rode lijnen mogen niet overschreden worden. Rode lijnen zijn de afgelopen dagen overschreden door extremistische elementen die maar één doel hebben: opzettelijk anarchie teweegbrengen.

Ik ben er zeker van dat de overgrote meerderheid van de burgers van Israël, of ze de hervorming nu steunen of niet, tegen dit extremisme is en niet zal toestaan ​​dat het land in anarchie vervalt. Ik roep iedereen op om de toon te verlagen en een inhoudelijke dialoog aan te gaan. We hebben één land en samen zullen we het beschermen."
97 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page