top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch-Zweeds-Poolse startup haalt waterstof uit lokaal niet-recyclebaar afval


Screenshot YouTube


Zoals Jan Grimbrandt het uitlegt, is het lokaal produceren van betaalbare koolstof negatieve waterstof uit huishoudelijk, medisch en landbouwafval heel financieel en milieuvriendelijk.


Dit is hoe zijn Israëlisch-Zweeds-Poolse bedrijf, Boson Energy, klaar staat om de langzame maar gestage overgang van fossiele brandstoffen te versnellen.


“Vandaag wordt afval gezien als een negatieve waarde in termen van klimaat en economie. Maar biomassa en afvalstromen zijn grotendeels onontgonnen chemische dragers van waterstof”, vertelt Grimbrandt aan ISRAEL21c.


“Een ton afval dat bestemd is om te worden gestort, kan in plaats daarvan vijf en een half vat ruwe olie vervangen. Dat is een echt voordeel waar je cijfers op kunt plakken. Het is gemakkelijk te begrijpen.”


Maar niet zo eenvoudig te realiseren.


In een wereld waar klimaatinvesteerders gek zijn op software, bestaat de oplossing van Boson uit hardware die kan worden geïnstalleerd in stedelijke gebieden waar stroom het meest nodig is. Boson noemt het "IMBY" voor "in mijn achtertuin" voor de lokale opstelling.


De technologie - ontwikkeld in Israël, waar Boson Energy haar blijft ontwikkelen - maakt gebruik van vergassing om continu waterstof te oogsten uit niet-recyclebaar afval en biomassa. Plasmatoortsen smelten de resterende as tot een bruikbaar glasmateriaal - waardoor het proces volledig circulair wordt, merkt de CEO op.

Een dwarsdoorsnede van de Boson-kamer. Foto met dank aan Boson Energy


Het proces vangt ook één ton koolstofdioxide op van elke ton verwerkt afval, wat een CO2-negatieve voetafdruk mogelijk maakt in vergelijking met het storten of verbranden van het afval, zegt Grimbrandt.


Druk uit het energienet halen


Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie is waterstof dat in een brandstofcel wordt gebruikt om elektriciteit te produceren een aantrekkelijke energiedrager die kan worden geproduceerd uit diverse gemakkelijk beschikbare bronnen, waaronder hernieuwbare energie. De enige emissies van een waterstofbrandstofcel zijn waterdamp en warme lucht.


Het decarbonisatie potentieel van waterstof is echter belemmerd door een gebrek aan productietechnologieën en distributie-infrastructuur.


Dat is waar afval binnenkomt.


"In het verleden, en zelfs vandaag de dag, was afval een persona non grata - niemand wil weten wat daar gebeurt", zegt CTO Liran Dor, die hielp bij het bedenken van de technologie en werkt vanuit het R&D-centrum van Boson Energy in Modi'in.


"Als we een manier vinden om afval een hulpbron te maken in plaats van een probleem, verandert dat de manier waarop je ernaar kijkt."

Een biomassacentrale in Zweden. Foto door Christoffer Pettersson via ISRAEL21C


Dor wijst erop dat andere methoden van waterstofproductie top-down en ver weg zijn, zoals wind of zon. Een lokale bottom-up benadering op basis van afval is uniek economisch en duurzaam.


“Afval is iets dat altijd ontstaat en altijd moet worden verwerkt. We wilden een manier vinden om die hulpbron te gebruiken, omdat we in een economie van armoede leven. Mensen beginnen te beseffen dat ze het niet meer als vanzelfsprekend kunnen beschouwen dat het licht aangaat als ze de schakelaar omdraaien”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


Veel mogelijke toepassingen


Boson Energy zou in drie richtingen winst maken: heffingen voor de behandeling van het afval dat van stortplaatsen wordt afgevoerd en de verkoop van zowel de waterstof als de kooldioxide als lokale handelswaar.


De waterstof kan op verschillende manieren worden ingezet, zoals het snelladen van elektrische voertuigen. De CO2 kan worden opgeslagen of vervangen door CO2 uit fossiele brandstoffen in kassen en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.


Naarmate meer consumenten EV's kopen, groeit de bezorgdheid dat het elektriciteitsnet de toegenomen vraag niet aankan. Boson wil de druk van het net halen.


Boson CEO Jan Grimbrandt, CTO Liran Dor en CCO Heike Zatterstrom (van Links naar Rechts) houden koolstofslakken vast. Foto door Jan Weissenberg via ISRAEL21C


De belangrijkste doelgroep zijn gemeenten over de hele wereld. Naast de altijd aanwezige verantwoordelijkheid voor afvalbeheer, hebben veel steden doelen gesteld voor klimaatvoetafdruk, CO2-uitstoot en fossielvrije mobiliteit.


"We hebben meerdere potentiële klanten", zegt Dor, waaronder industrieën, fabrikanten van originele apparatuur en chemische bedrijven. "Dus de naam van het spel voor ons is flexibiliteit."


Op de radar

Boson Energy voltooide onlangs de Calling2Scale- bootcamp van EIT Hub Israel, de Israëlische tak van de Innovatie en Technologie van de Europese Unie, die innovatieve samenwerkingen tussen Israël en Europa stimuleert om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.


In de afgelopen twee jaar heeft Calling2Scale haar startups geholpen hun product en pitch aan te scherpen en contact te leggen met financierings- en industriepartners.


“Calling2Scale is een manier om op de radar te komen van potentiële investeerders en klanten”, zegt Dor.


"We zijn een erg nerdy bedrijf en moeten leren hoe we ons verhaal beter kunnen vertellen en wat we kunnen doen om ons klaar te stomen voor snelle groei."


Het eerste project van Boson Energy zal naar verwachting in 2024 operationeel zijn, voegt hij eraan toe.


Het bedrijf werd mede opgericht door Prof. Wlodzimierz Blasiak van het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, waar hij nu emeritus hoogleraar energie en oventechniek is.


Grimbrandt komt van de technische kant en was eerder betrokken bij twee Zweedse cleantech-startups die respectievelijk werden overgenomen door Siemens AG en Nalco.


Bengt Andersson, voormalig eigenaar van Hans Andersson Recycling in Zweden, is voorzitter van de raad van bestuur en investeerder. Een andere investeerder is Per-Anders Hjort, voormalig CEO van afvalverwerkingsbedrijf Sita in Zweden en het VK.


Een boson is trouwens een energie dragend subatomair deeltje.


Voor meer informatie klik hier.


101 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page