top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische AI technologie helpt patiënten met bloedbaan infecties


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Nieuwe levensreddende kunstmatige intelligentie (AI) die in Israël is ontwikkeld, vertelt artsen welke patiënten het meeste risico lopen op overlijden of ernstige ziekte als ze een bloedinfectie krijgen.


De AI-tool interpreteert patronen van standaardbloedonderzoeken die ziekenhuizen routinematig uitvoeren bij alle nieuwe opnames, en gebruikt deze om de risiconiveaus in het geval van een bloedinfectie te beoordelen.


Professor Noam Shomron vertelde aan de Times of Israel "dat het reacties met een nauwkeurigheid van 82 procent voorspelt en dat, hoewel er enkele andere AI-tools bestaan, zijn nauwkeurigheid en gebruiksgemak opvallen, omdat er geen speciale tests van patiënten nodig zijn.


Gegevens en cohortkenmerken. Foto via Nature


Nadat vakgenoten zijn onderzoek onlangs hadden beoordeeld, heeft een Israëlisch ziekenhuis, het Sourasky Medical Center in Tel Aviv, al ingestemd de technologie te gaan gebruiken.


Samen met zijn studenten Yazeed Zoabi en Dan Lahav en andere medewerkers heeft Shomron zojuist details van de AI gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.


"Ziekenhuizen kunnen gewoon niet dezelfde aandacht schenken aan elke patiënt voor elke risicofactor, en om effectief te kunnen functioneren moet je de mate van gevaar inschatten die verschillende aandoeningen met zich meebrengen voor verschillende patiënten," zei Shomron. “Onze methode doet precies dat.


Professor Noam Shomron. Foto via Facebook


"Als je weet hoe je middelen effectief in ziekenhuizen kunt inzetten, kun je veel levens redden, wat hier de verwachting is", zei hij.


Meestal is het bloedsysteem steriel, maar infectie met een bacterie of schimmel kan optreden tijdens een operatie of als gevolg van complicaties van andere infecties, zoals longontsteking of meningitis. De immunologische reactie van het lichaam op de infectie kan sepsis of shock veroorzaken, gevaarlijke omstandigheden met een hoog sterftecijfer.


De onderzoekers analyseerden elektronische medische dossiers van 8.000 patiënten in het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv die positief bleken te zijn voor bloedinfecties. Ze voedden een algoritme met patiënten statistieken voor veelvoorkomende bloedonderzoeken, zoals het eiwitgehalte vóór infectie en hoe het de patiënt verging tijdens hun infectie.


Het algoritme detecteerde vervolgens patronen tussen bloedteststatistieken en reactie op bloedinfectie. "Met behulp van kunstmatige intelligentie kon het algoritme patronen vinden die ons verrasten, parameters in het bloed waar we niet eens aan hadden gedacht om rekening mee te houden", aldus Shomron.40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page