top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische app helpt onderwijzers schoolkinderen meer te betrekken


De FloWeavers-app heeft tot doel de deelname aan de lessen te vergroten en de werkdruk van de leraar te verlichten. Foto met dank aan FloWeavers via ISRAEL21C


Het is geen geheim dat leraar zijn geen lucratieve onderneming is. Leraren worden onderbetaald, overwerkt en over het algemeen ondergewaardeerd, ondanks dat ze een van de belangrijkste taken vervullen die er zijn: het opvoeden van leiders en besluitvormers van de toekomst.


Dit is een wereldwijd fenomeen. In Engeland is het aantal vacatures voor leraren tussen november 2020 en november 2022 verdubbeld . In de Verenigde Staten zijn de vacatures voor leraren tussen 2021 en 2023 in 37 staten met 35 procent gegroeid. In Israël hebben negen van de tien openbare scholen niet genoeg docenten.


Het vergroten van de betrokkenheid van studenten


De onderwijsapp FloWeavers , mede opgericht door een onderwijzeres, probeert dit sombere traject te veranderen.


"Ik hou van mijn werk, maar ik bereikte een breekpunt waarop ik bij mezelf dacht: 'Of ik ga dit anders doen, of ik ga stoppen', vertelt Tom Azulay, medeoprichter van FloWeavers, aan ISRAEL21c.


FloWeavers-medeoprichter Tom Azulay. Foto met dank aan FloWeavers


Met de FloWeavers-app kunnen leraren de betrokkenheid van leerlingen tijdens en buiten de lesuren vergroten, de sociale vaardigheden van leerlingen verbeteren, samenwerkingsprojecten starten en hen een leuke en eenvoudige manier bieden om door de onderwijsomgeving te navigeren.


Leraren uploaden taken naar de app, die leerlingen zelfstandig uitvoeren in ruil voor punten voor ‘educatieve prikkels’, zoals een dag lang zonder uniformshirt komen, een dag van plaats in de klas wisselen met een andere leerling, privélessen bij een leraar van hun keuze, en meer.


Op papier klinken deze stappen als manieren om de kinderen tevreden te stellen. Maar Azulay zegt dat het gebruik van de app voor orde zorgt, wat het werk van de docenten een stuk eenvoudiger maakt.


“Het onderwijssysteem is heel zwaar. Er worden geen vaardigheden ontwikkeld [bij kinderen], terwijl leraren verdrinken in administratieve taken die niet relevant zijn voor het eigenlijke werk”, zegt Azulay. “De dagelijkse taken van een leraar in Israël zijn vermoeiend en niet interessant.”


Azulay legt uit dat het probleem voortkomt uit een gebrek aan mankracht. “Leraren zijn interieurontwerpers, verpleegkundigen en secretaresses. Het spat van je af. In andere beroepen gebeurt dat ook, maar daar word je tenminste gecompenseerd.”


Sommige opdrachten die docenten naar FloWeavers kunnen uploaden, zijn hun eigen taken die ze aan studenten willen toewijzen om de werkdruk te verlichten.


De app dient ook als organisatorisch hulpmiddel voor docenten, die tips kunnen uploaden over het organiseren van evenementen en activiteiten.


Interface van de FloWeavers-app. Foto met dank aan FloWeavers via ISRAEL21c


Azulay, die momenteel met zwangerschapsverlof is, heeft de afgelopen zes jaar lesgegeven op een ‘laatste kans’-school voor probleemjongeren in Bat Yam, een zuidelijke buitenwijk van Tel Aviv.


Ze begon het project als pilot voor de kinderen in haar klas.


“In het begin was ik bang dat ze mij om Coca-Cola zouden vragen als beloning voor het uitvoeren van taken. Maar tot mijn verbazing vroegen ze om samen in de klas hun favoriete liedjes te spelen of een film te kijken. Ik had het voorrecht zoveel meer over hen te weten te komen”, zegt ze.


“Ik schakelde over van het uitkiezen van straffen voor dingen die ze verkeerd hadden gedaan naar het uitkiezen van beloningen. Het veranderde de dynamiek. De kinderen kwamen elke dag naar school zonder dat ik ze elke ochtend belde.”


Studenten die het moeilijk hadden – academisch of sociaal – begonnen te floreren.


“Ik had een student die een arsenaal aan disciplineproblemen had. Hij heeft alle records gebroken”, zegt Azulay.


“Maar toen we aan de pilot begonnen, ontdekten we dat hij een uitzonderlijk talent heeft in het monteren van video’s. Hij werd de onofficiële video-editor van de school en de ster van de klas. Zijn moeder omhelsde me later met tranen in haar ogen.”


Mondiale ambities

Het nieuws over de succesvolle pilot verspreidde zich snel naar de gemeente Bat Yam, die aanbood om Azulay te koppelen aan technologie-ondernemer Michael Malul om de onderneming te helpen groeien.


Interface van de FloWeavers-app. Foto met dank aan FloWeavers via ISRAEL21c


“De manier waarop Tom erin slaagde een samenwerking tussen haar studenten tot stand te brengen, zou onder andere omstandigheden onmogelijk zijn geweest. Ik wil dat dit op mondiale schaal gebeurt”, zegt Malul, die afgelopen maart samen met Azulay uiteindelijk medeoprichter was van FloWeavers als bedrijfsentiteit.


In het begin gebruikten Azulay en haar studenten de SHAREit- app om de pilot te faciliteren. Toen Malul in beeld kwam, bouwden ze een speciale app. Ze werken nu aan een desktopversie waarmee jongere schoolkinderen het systeem zonder smartphones kunnen gebruiken.


Sinds de oprichting is FloWeavers erin geslaagd meer dan een half miljoen dollar op te halen bij particuliere investeerders, en het is geadopteerd door drie scholen in Israël en door een school in Brazilië.


“We praten met vijf andere scholen [in Israël], met plannen om uit te breiden naar de VS”, voegt Malul toe.


Heeft de wereld het nodig?


“Er zijn plaatsen zoals Denemarken, waar het onderwijssysteem anders is. Maar dat zijn er maar heel weinig tussen”, legt Malul uit.


“De VS zijn vergelijkbaar met Israël: kinderen zitten in een klaslokaal en zijn urenlang in gedachten verzonken. Ieder van ons heeft unieke kwaliteiten, maar het onderwijssysteem erkent deze niet; het is een lopende band.”


Voor meer informatie klik hier.

33 weergaven0 opmerkingen
bottom of page