top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische archeologen vinden 1200 jaar oud herenhuis in de Negev woestijn


Het landhuis dat in één oogopslag werd blootgelegd. Foto Israel Antiquities Authority


Een 1200 jaar oud luxueus landgoed, het eerste in zijn soort in de Negev, werd blootgelegd tijdens de archeologische opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority en gefinancierd door de regering via de Authority for the Development and Settlement of the Bedoein, voorafgaand aan tot de uitbreiding van de stad Rahat.


Een verrassing wachtte de archeologen op de binnenplaats van het gebouw: een uniek gewelfd complex dat over een drie meter diep in de rotsen uitgehouwen waterreservoir ligt.


Foto Oren Shmuel / Israel Antiquities Authority


Het gebouw, daterend uit de vroege islamitische periode (8e-9e eeuw CE), werd gebouwd rond een centrale binnenplaats en bestond uit vier vleugels met kamers om aan de behoeften van de bewoners te voldoen. In een vleugel was een hal geplaveid met een marmeren en stenen vloer en muren versierd met fresco's (muurschilderingen op vochtig pleisterwerk). De bestaande kleine frescofragmenten waren fijn gekleurd in rood, geel, blauw en zwart. Andere kamers in het gebouw hadden gipsen vloeren en in andere kamers waren zeer grote ovens - waarschijnlijk om te koken - blootgelegd. Onder de kleine vondsten bevonden zich fragmenten van delicate gedecoreerde glazen serveerschalen.


Foto Yuli Schwartz / Israel Antiquities Authority


Volgens Oren Shmueli, Dr. Elena Kogan-Zehavi en Dr. Noé D. Michael, de directeuren van de opgravingen van de Israel Antiquities Authority: “Dit is een unieke ontdekking die tot op heden onbekend is. We waren verrast toen we een complex van stenen gewelven ontdekten op een diepte van 5,5 m onder de binnenplaats, tot een hoogte van 2,5 m. De gewelven waren zorgvuldig geconstrueerd en leidden waarschijnlijk naar extra ondergrondse complexen die nog niet ontdekt zijn.


De waterbak. Foto Emil Aljem / Israel Antiquities Authority


Onze grootste verrassing was de ontdekking van een opening onder de gewelfde kamers, die leidde naar een diepe in de rotsen uitgehouwen stortbak. Het lijkt erop dat de stenen ondergrondse gewelven werden gebouwd als opslagruimten om voedsel bij vrij koele temperaturen op te slaan, en de ondersteunende gewelfde structuren stelden de bewoners in staat zich veilig en comfortabel onder de grond te verplaatsen, zichzelf te beschermen tegen de brandende zomerhitte en om koel te drinken water uit de aangrenzende stortbak. De klei-olielampscherven die op de kluisvloeren werden gevonden, werden gebruikt voor het verlichten van de donkere kamers, wat het bewijs leverde voor de activiteit van de bewoners hier.


Fragmenten van muren van het landgoed versierd met kleurrijke fresco's. Foto Yoli Schwartz / Israël Antiquities Authority


“Het luxueuze landgoed en de unieke indrukwekkende ondergrondse gewelven zijn het bewijs van de middelen van de eigenaren. Hun hoge status en rijkdom stelden hen in staat een luxueus herenhuis te bouwen dat diende als woning en voor vermaak; we kunnen de bouwmethoden en bouwstijlen bestuderen, maar ook leren over het dagelijkse leven in de Negev aan het begin van de islamitische heerschappij”, zeggen de opgravingsdirecteuren.


Een hal geplaveid met marmer. Foto Emil Algam / Israel Antiquities Authority


Volgens Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “De opgraving in Rahat is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Israel Antiquities Authority en de Autoriteit voor de ontwikkeling en vestiging van bedoeïenen. Bij de opgraving werd het luxueuze landgoed blootgelegd in een gebied tussen twee oude moskeeën, misschien wel een van de vroegste ooit ontdekt. Bij toeval, en tot grote belangstelling en opwinding van de lokale bevolking, zijn de overblijfselen van het islamitische gebouw ontdekt in het gebied dat gepland is voor de uitbreiding van de stad Rahat. De Israel Antiquities Authority en de Authority for the Development and Settlement of the Bedouin zijn van plan om samen de vondsten te bewaren en tentoon te stellen aan het grote publiek.”

Luchtfoto van het onbedekte landgoed in Rahat, met het gewelfde complex in het midden. Foto Emil Aladjem / Israël Antiquities Authority


De IAA zei dat de site donderdag open zou zijn voor het publiek voor gratis openbare rondleidingen, inclusief familiegraaf- en zeefactiviteiten.
1.760 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page