top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische artsen redden de gezichten van kinderen in Afrika


Chirurgen Oded Nahlieli en Michael Abba voeren een maxillofaciale procedure uit in Equatoriaal-Guinea met een plaatselijke verpleegster. Foto met dank aan Dr. Nahlieli


De Israëlische kaak- en aangezichtschirurgen Oded Nahlieli en Michael Abba hebben sinds 2014 complexe procedures uitgevoerd bij tientallen kinderen in de Republiek Equatoriaal-Guinea aan de Afrikaanse westkust.


Tijdens hun meest recente reis hebben ze lokale artsen getraind in het gebruik van een chirurgisch samenwerkingssysteem op afstand, ontwikkeld door ORVizio , een Israëlische startup onder leiding van Abba.


ORVizio stelt chirurgen in Israël in staat om complexe operaties overal en in realtime te begeleiden.


"In het verleden moesten we WhatsApp gebruiken" om telemedische ondersteuning te bieden, vertelt Nahlieli aan ISRAEL21c.


Abba legde uit dat zijn startup een probleem aanpakt dat door de pandemie werd benadrukt.


“Het is niet genoeg voor westerse artsen om om de paar maanden naar derdewereldlanden te reizen om operaties uit te voeren. We zagen tijdens corona dat dit paradigma niet werkt. De westerse wereld ging daar niet meer heen”, zei hij.


Hij raakte ervan overtuigd dat de beste aanpak is om lokale onderwijsprogramma's op te zetten om artsen ter plaatse de mogelijkheid en technieken te geven om complexe procedures zelf uit te voeren, met de back-up van ondersteuning op afstand door ervaren beoefenaars.


Kaak- en aangezichtschirurg Oded Nahlieli. Foto met dank aan Galilea Medical Center


Het opleiden van lokale artsen zou de huidige situatie in Equatoriaal-Guinea moeten verlichten, waar patiënten met ernstige verwondingen en aandoeningen aan het gezicht soms jaren moeten wachten tot specialisten arriveren om ze te opereren.


Nahlieli zei dat hun doel is om een ​​medische kliniek te bouwen die zowel Equatoriaal-Guinea als Gabon en Kameroen zal dienen, zodat lokale artsen ORVizio's externe chirurgische samenwerkingssysteem kunnen gebruiken om complexe gezichtsoperaties uit te voeren.


Dr. Oded Nahlieli is nu directeur van de afdeling Minimaal invasieve en speekselklier-endoscopie in het Galilee Medical Center in Nahariya en in het ARAM Medical Center. Dr. Michael Abba is momenteel verbonden aan het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem.


Hun bezoeken begonnen in 2014, nadat de algemeen directeur van een openbaar ziekenhuis in Equatoriaal-Guinea contact met hen had opgenomen, op zoek naar artsen met hun speciale expertise. Het ziekenhuis heeft alle kosten betaald voor de twee specialisten om daar ongeveer twee keer per jaar heen te reizen om moeilijke gevallen te behandelen.


Vóór hun meest recente bezoek ontvingen de artsen CT-scans van de patiënten per e-mail. Vervolgens maakten ze 3D-modellen in het Galilee Medical Center waarmee ze zich op de operaties konden voorbereiden.


Een van de patiënten was een zesjarige jongen die al vier jaar geen vast voedsel had gegeten vanwege een verbinding tussen zijn onderkaak en schedel. Na de operatie kon hij eindelijk normaal eten.


Andere operaties die ze met succes uitvoerden, waren bij kinderen geboren met ernstige gespleten lip en gespleten gehemelte aangeboren afwijkingen.


"Er is niemand anders die daarheen reist om deze mond- en kaakoperaties uit te voeren", zegt Nahlieli, wiens endoscopische en microchirurgische technieken wereldwijd bekend staan ​​als doorbraken in het vermogen om speekselklieren te behouden.
90 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page