top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische en Amerikaanse marine-duikers duiken samen in de startup wereld


Versie Bravo-deelnemers in Santa Barbara. Foto met dank aan Versie Bravo via ISRAEL21c


Veel Israëlische startup-oprichters zijn veteranen van de beroemde IDF-technologie-eenheden 81 en 8200. Israëlische Navy SEALs daarentegen zullen na hun dienst eerder in de beveiliging gaan werken. Hetzelfde geldt voor US Navy SEALs. (SEAL staat voor Sea, Air, Land.)


Version Bravo is opgericht met dien verstande dat operationele veteranen van deze twee elite marine-eenheden een uniek onaangeboord ondernemerspotentieel hebben.


“De naam 'Version Bravo' omvat onze kernmissie: voormalige speciale operators helpen hun militaire vaardigheden in de zakenwereld te brengen”, zegt Global Director Nuri Golan, die het programma als vrijwilliger leidt.

Golan diende zes jaar bij de Israel Navy SEALs (Shayetet 13), behaalde een MBA aan het Technion-Israel Institute of Technology en verhuisde terug naar de Verenigde Staten, waar hij opgroeide. Hij nam Version Bravo op zich als vrijwillige nevenactiviteit van zijn eigen succesvolle startup-carrière.


“Bravo is het militair fonetische woord voor de letter B. Vergelijkbaar met hoe een 'bètaversie' de volgende versie van een product beschrijft, is Versie Bravo een uniek ondernemerschapsprogramma dat onze speciale operators helpt de beste te worden impactvolle civiele versies van zichzelf als vernieuwers, banenmakers en ondernemers”, vertelt Golan aan ISRAEL21c.


“We zagen dat veel veteranen uit beide gemeenschappen niet snel hun weg vinden in het burgerleven. Maar de vaardigheden die je opdoet bij de training en service van speciale eenheden – leiderschap en management, werken onder stress, dagelijks moeilijke beslissingen nemen en beoordelen – zijn direct vertaalbaar naar de startup- en ondernemerswereld”, legt Golan uit.


“Al deze zachte vaardigheden zijn er en de jongens hebben alleen een kleine boost nodig om ze in het bedrijfsleven te kunnen gebruiken.”


Binationale accelerator van 10 weken

Version Bravo heeft ook tot doel het bewustzijn van investeerders over deze dierenartsen uit beide landen te vergroten.


“Iemand die uit 8200 of Stanford komt, kan een VC binnenlopen en met een cheque naar buiten lopen. Ons doel is om een ​​vergelijkbare status te hebben voor Navy SEALs, omdat de kans op succes uit deze eenheden net zo hoog is”, zegt Golan, waarbij hij opmerkt dat Sunbit en Melio voorbeelden zijn van Israëlische eenhoorns die zijn opgericht of geleid door voormalige Shayetet 13-operators.


De tien weken durende accelerator loopt van januari tot maart en omvat twee weken in Israël en twee weken in Californië voor alle deelnemers.


Versie Bravo-deelnemers ontmoeten wereldkampioen surfer Shaun Tomson. Foto met dank aan Versie Bravo via ISRAEL21c


De oprichters betalen niets aan Version Bravo, dat wordt gefinancierd door particuliere investeerders. Ze krijgen ook geen startgeld. Wat ze wel krijgen is mentorschap, ondernemersinstrumenten, een netwerk van investeerders en adviseurs, en vervolgmiddelen.


De 37 startups die werden toegelaten tot de cohorten van Version Bravo voor 2022 en 2023 waren divers, variërend van sporttechnologie tot filmproductie, tot kankerdetectie tot groene energie en meer.


Onmiddellijke verwantschap

Matt Libby werd afgelopen oktober ontslagen na tien jaar bij de US Navy SEALs. Hij hoorde over Version Bravo via de SEAL Future Foundation.


Nadat hij net een reistechnologiebedrijf had opgericht, solliciteerde hij en werd toegelaten tot het tweede cohort.


“Ik heb naar andere versnellers gekeken, maar ik wist hoe snel SEALs over de hele wereld werken en dus paste het perfect. Met die werkethiek en snelle prototyping wist ik dat het een succes zou worden”, zegt Libby, wiens wiens Fwego- startup in Maine is gevestigd.


Matthew Libby presenteert zijn startup tijdens een Version Bravo-bijeenkomst. Foto met dank aan Matthew Libby via ISRAEL21c


Version Bravo hielp Libby bij het evalueren en verbeteren van het product dat hij voor de reisindustrie had gemaakt, en leerde hem dat storytelling de belangrijkste vaardigheid is bij fondsenwerving.


“SEALs zijn een hypercompetitieve groep en zijn buitengewoon goed in het geven en reageren op kritische feedback”, zegt Libby. “SEALs zijn niet bang om je van streek te maken. Als oprichter kom je een beetje vast te zitten in je eigen kringetje en het was een enorm voordeel om in een groep van deze jongens te zitten die bedrijven oprichtten.”


Hij voelde een onmiddellijke kameraadschap met de Israëli's in het programma.


“Er hoefden geen culturele verschillen te worden overwonnen omdat we op een heel ander niveau communiceren”, vertelt Libby aan ISRAEL21c.


Onmiddellijke broederschap

Volgens Golan nemen Amerikaanse en Israëlische SEALs regelmatig deel aan gezamenlijke trainingsoefeningen en ontdekken ze een natuurlijke affiniteit omdat hun persoonlijkheden uit hetzelfde hout gesneden zijn.


De dierenartsen in Version Bravo voelen zich daarom comfortabel broederlijk, ondanks hun leeftijdscategorie van twintig tot zestig.


Versie Bravo groepsreis door Masada in Israël. Foto met dank aan Versie Bravo via ISRAEL21c


“Ik had verwacht dat de twee gemeenschappen met elkaar overweg zouden kunnen. Maar toch was ik verrast hoe ze zo snel contact maakten en hoe bereid ze waren om elkaar te helpen”, zegt Golan.


“Eén man had wat problemen met zijn bedrijf en hij vertelde ons dat hij het ging sluiten. De anderen – Israëli’s en Amerikanen – hebben hem binnen 24 uur geholpen om een ​​plan op te stellen, en hij is er nog steeds mee bezig.”


Laarzen op de grond

“De Amerikaanse en Israëlische jongens klikten gewoon; we hebben allemaal gekke overeenkomsten”, beaamt Adam Ran van CleanCoin , die van 2005 tot en met 2012 actieve dienst vervulde in Shayetet 13 en afstudeerde aan het tweede cohort van Version Bravo dat in maart eindigde.


CleanCoin is een gamified app die duizenden gebruikers organiseert om afval in kaart te brengen, te verzamelen, te sorteren en te vervoeren. Ze verdienen punten die inwisselbaar zijn voor contant geld, kortingen of een goed doel.

“Als je een startup bouwt, moet je veel doen, en soms vergeet je de basis”, vertelt Ran aan ISRAEL21c.


“Wat ik in het programma heb geleerd, is dat ik alles moest heroverwegen. Ik had het gevoel dat ik veel dingen verkeerd deed. Ik wou dat ik Version Bravo eerder had gedaan; het zou zoveel eenvoudiger zijn geweest”, zegt hij.


“We hadden geweldige docenten die ons hielpen verbindingen op te bouwen in beide landen, ons meenamen naar veel startups en gevestigde bedrijven, en ons kennis lieten maken met een volledig spectrum van succesvolle en mislukte startups. Het was een echte eye-opener en het heeft ons geholpen de Noord-Amerikaanse markt voor ons product te openen.”


De persoonlijke contacten die hij met de Navy SEALs heeft gelegd, zullen ook nuttig zijn, zegt hij.


“We kunnen voor elkaar een ‘boots on the ground’ zijn. Als ik nog een bedrijf zou openen, heb ik geweldige jongens in de VS met wie ik wil samenwerken en het zou de zaken kunnen versnellen in termen van marktpenetratie als ik daar iemand heb die je kunt vertrouwen. We zijn allemaal nog steeds in gesprek en werken samen aan ons wederzijds succes.”


Gezamenlijke onderneming


Version Bravo is een project van American Friends of Israel Navy SEALs (AFINS), zeven jaar geleden opgericht als de Amerikaanse non-profitpartner van de Atalef Foundation , een 39-jarige Israëlische NGO die onder meer de transitie van Shayetet 13-veteranen ondersteunt aan het burgerleven.


“Sociaal ondernemerschap zit in het DNA van de Atalef Foundation, die het eerste mentorprogramma oprichtte dat gericht was op IDF-reservisten”, zegt AFINS-directeur Robbie Brenner. “Dit zit ook in het DNA van Version Bravo.”


Brenner vertelt ISRAEL21c dat Version Bravo “een ongelooflijke coalitie van partners heeft samengebracht” uit beide landen.


Het initiële curriculum werd mede ontwikkeld door Gali Einav , hoofd van het International Undergraduate Program in Entrepreneurship aan de Adelson School of Entrepreneurship aan de Reichman Universiteit in Herzliya, met prof. Thomas Knapp van de Marshall School of Business van de University of Southern California.


Yotam Dagan , directeur van Version Bravo voor Israël, was een Shayetet 13-commandant en eenheidspsycholoog en leidde het internationale team van NATAL – Israel Trauma and Resiliency Center voordat hij ondernemer werd in de digitale geestelijke gezondheidszorg.


De Amerikaanse directeur is Special Operations Chief Petty Officer (bd.) Andre Gomez, afgestudeerd aan het eerste Version Bravo-cohort. Gomez, eigenaar van een klein bedrijf, geeft lessen cyber- en identiteitsbeheer aan SEAL-teams en hun gezinnen.


“Een deel van de missie van AFINS is het versterken van de band tussen de VS en Israël”, zegt bestuursvoorzitter Eric Zoller van AFINS, die mede leiding gaf aan het ontwerp en de ontwikkeling van Version Bravo.


“We keken naar de behoeften van de Israëlische en Amerikaanse special forces-gemeenschappen, naar onze sterke punten en die van onze Israëlische partner Atalef Foundation, en ontdekten dat er een kans was om de samenwerking tussen de VS en Israël te ondersteunen in de manier waarop we onze veteranen dienen. Version Bravo maakt gebruik van de sterke punten van Start-Up Nation en Silicon Valley, van twee academische leiders op het gebied van ondernemerschap, en van de ervaring van AFINS en de Atalef Foundation in het succesvol aanpakken van zowel de persoonlijke als professionele behoeften van strijders.”


Voor meer informatie, klik hier.

46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page