top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische en Marokkaanse life saving organisaties ondertekenen historische MoU


Redding cursus. Foto via ILSF


In de geest van de Abraham-akkoorden is vandaag een MOU ondertekend tussen de Israel Life Saving Federation (ILSF) en de Royal Moroccan Lifesaving Federation (RMLF), waarvan de vertegenwoordigers speciaal naar Israël kwamen om deel te nemen aan een reeks van levensreddende sportevenementen en -activiteiten, met als hoogtepunt de Maccabiah2022.


De Marokkaanse delegatie bestaat uit de internationale instructeur en bestuurslid mevrouw Mounia Melhaoui, de internationale instructeur en penningmeester van de federatie, de heer Omar Akik en de internationale instructeur van instructeurs en technisch directeur van de federatie, de heer Mohamed Rharbal.


Als initiatief van de ILSF heeft Maccabi World Union Competitive Lifesaving Sports geïntroduceerd als een nieuwe demonstratiesport tijdens de Maccabiah2022. De evenementen worden georganiseerd door de ILSF, een vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk en lid van de International Life Saving Federation (bestaande uit 148 nationale federaties), die verdrinking wil voorkomen door middel van onderwijs en praktische cursussen voor alle leeftijdsgroepen.


De ondertekening van de MOU komt een week na een reeks chaotische dagen op de stranden, rivieren en meren van Israël, toen medici zich haastten naar een schijnbaar eindeloze reeks verdrinkingen en bijna-verdrinkingen die velen in kritieke of ernstige toestand achterlieten, waaronder verschillende kinderen.


In Israël zijn in totaal 20 mensen omgekomen door verdrinking sinds het begin van het strandseizoen op 16 april. Tijdens het zwemseizoen van 2021 waren er 40 verdrinkingsdoden in Israël en nog eens 208 bijna-verdrinkingen waarvoor medische hulp nodig was.

Competitieve levensreddende tijdens de Maccabiah 2022

Op 20 en 21 juli worden voor het eerst levensreddende surfwedstrijden gehouden op Poleg Beach, Netanya, in het Maccabiah Village, als een demonstratiesport die openstaat voor atleten van over de hele wereld.


Levensreddende sportactiviteiten bestaan ​​uit reddingselementen, zoals reactiesnelheid, rennen, zwemmen of board peddelen naar een persoon op zee en terug met hen in de kortste tijd. De wedstrijden bestaan ​​uit het uitvoeren van verschillende taken zoals die uitgevoerd worden door strandwachten op het strand (lopers, roeiers, zwemmers.)


Israëli's en Marokkanen zullen deze week deelnemen aan wedstrijden op Poleg Beach, samen met deelnemers van over de hele wereld, waaronder Australië, Frankrijk, Singapore, Zuid-Afrika en Polen. Daarnaast wordt het evenement beoordeeld door juryleden van de International Life Saving Federation uit Marokko, Duitsland en Engeland.

Paul Hakim , geboren in Australië, is CEO en medeoprichter van ILSF en de visionair achter het MoU, zegt: "Dit MOU illustreert de vergelijkbare en krachtige waarden die de staat Israël en het Koninkrijk Marokko delen als het gaat om het creëren van een gedeeld begrip en een proactieve benadering van waterveiligheidsbeheer, het verbeteren van een veilige en betere toekomst voor de regio door middel van educatieve leiderschapsseminars, uitwisselings-programma's en sport. Net zo belangrijk is het doorbreken van barrières door nieuwe internationale vriendschappen, leuke en leerzame programma's. De Royal Moroccan Life Saving Federation en ILSF hebben precies hetzelfde doel voor ogen: de jongeren in Marokko en Israël de mogelijkheid bieden om de vele voordelen van deelname aan het redden van surfers te benutten. Dit wordt een historische en uiterst belangrijke gebeurtenis die de samenwerking tussen onze beide landen op het gebied van verdrinkingspreventie en surfreddingsvaardigheden zal versterken.”


Dr. Mohamed Ali Gharbal , voorzitter van de Royal Moroccan Life Saving Federation en voorzitter van de African Life Saving Confederation, zegt: “Door een internationale gemeenschap op te bouwen op basis van de filosofie van het International Life Saving-model, zal de samenwerking uiteindelijk levens redden, barrières tussen volkeren, culturele uitwisseling aanmoedigen en zal leiden tot vrede en respect tussen naties. Door onze landen via sport met elkaar te verbinden, hebben we de mogelijkheid om banden te ontwikkelen en de relaties tussen mensen in zowel Marokko als Israël te versterken.”


32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page