top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische en Pakistaanse artsen redden het gezichtsvermogen van Afghaanse kinderen


Prof. Ido Didi Fabian voert een operatie uit bij een retinoblastoompatiënt. Foto met dank aan Sheba Medical Center


Retinoblastoom (Rb), is een potentieel dodelijke oogkanker die kinderen tot vijf jaar treft, en is zeer goed te genezen in landen met hoge inkomens. Maar in veel andere landen zorgen belemmeringen voor de gezondheidszorg ervoor dat de overlevingspercentages dalen tot onder de 50 procent.


In de hoop het gezichtsvermogen van kinderen uit Afghanistan, een land zonder gevestigde behandelcentra voor Rb, te redden, richtten artsen uit Israël en Pakistan iets meer dan een jaar geleden het Retinoblastoma Silk Road Project op.


Afghanistan, een land met lage inkomens in Centraal-Azië dat sinds 2021 onder controle staat van de Taliban, heeft elk jaar bijna 100 nieuwe gevallen van Rb. Oogklinieken die worden beheerd door de Afghani International Assistance Mission (IAM) via de Nationale Organisatie voor Oogheelkundige Rehabilitatie (NOOR) zijn niet uitgerust om met deze ziekte om te gaan, waardoor de ouders van de kinderen geen alternatieven hebben.


Oogartsen van het Israëlische Sheba Medical Center, waaronder oculair-oncoloog prof. Ido Didi Fabian , werkten samen met IAM/NOOR en Pakistaanse Rb Centres of Excellence om een ​​officieel verwijzingstraject op te zetten voor Afghaanse kinderen met vermoedelijke Rb voor een gespecialiseerde behandeling in buurland Pakistan.


"Door internationale samenwerking, telegeneeskunde-overleg, geografische coördinatie en liefdadigheidsbijdragen, heeft het Retinoblastoma Silk Road Project tot doel de kindersterftecijfers als gevolg van deze dodelijke kanker aanzienlijk te verminderen", aldus zegt Fabian tegen ISRAEL21c.


Volgens een woordvoerder van Sheba zijn nu verschillende Afghaanse kinderen behandeld in Lahore dankzij het project, dat financieel en logistiek wordt ondersteund door Sheba Global , de internationale afdeling van het medisch centrum.


Israël heeft geen diplomatieke betrekkingen met Afghanistan of Pakistan.


“Bij Sheba Global proberen we patiënten over de hele wereld te helpen, ook in Iran, Saoedi-Arabië en Syrië”, zegt Fabian. “Sinds 2017 sta ik via een door mij geïnitieerde studiegroep in contact met artsen die Rb over de hele wereld behandelen. Artsen uit Afghanistan en Pakistan maken daar deel van uit en zo is het project ontstaan.”


De partners hebben een Afghaanse coördinator ingeschakeld die de doorverwezen kinderen en een ouder naar de grens brengt, waar een toegewijde chauffeur van Pakistaanse zijde hen naar het oogcentrum in Lahore brengt. De gezinnen krijgen gratis onderdak in een nabijgelegen onderduikadres.


De Israëlische artsen helpen beslissen welke kinderen naar Pakistan worden verwezen, via consultaties via WhatsApp en Zoom waar ze de medische beeldvorming kunnen zien. Ze zijn ook beschikbaar voor de kinderoncologen van de Pakistaanse Rb Centres of Excellence in Lahore en Karachi om te overleggen over individuele gevallen.De gezamenlijke inspanning, merkte Fabian op, komt overeen met de doelstellingen van het Global Initiative for Childhood Cancer van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat Rb erkent als een van de zes vormen van kanker waarbij het initiatief ernaar streeft om tegen 2030 een overlevingspercentage van ten minste 60% te bereiken.


Het Retinoblastoma Silk Road Project, zei Fabian, "heeft tot doel een modelverwijzingsroute te worden voor andere landen, vooral in achtergestelde landen en gemeenschappen."60 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page