top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische experts worden geraadpleegd over de watercrisis in Zuid-Afrika


Van links, Clive Mashishi, Zuid-Afrikaanse Vrienden van Israël; Michael Kransdorff, voorzitter van de JNF-SA; en Clive Lipchin, Arava Instituut voor Milieustudies. Foto met dank aan JNF-SA


Een delegatie van Israëlische waterexperts arriveerde eerder deze maand in Zuid-Afrika voor overleg met lokale gemeenten over cruciale kwesties die van invloed zijn op de waterinfrastructuur en hoe Israëlische technologie daarbij kan helpen.


Het bezoek, georganiseerd door het Joods Nationaal Fonds van Zuid-Afrika (JNF-SA), omvatte een openbare paneldiscussie met de titel "Joburg's watercrisis: hoe kan Israël helpen?" met in Johannesburg opgegroeide Clive Lipchin , directeur van grensoverschrijdend waterbeheer voor het Arava Institute for Environmental Studies in het zuiden van Israël.


Lipchin heeft wereldwijd samengewerkt met instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds en met Jordaanse en Palestijnse waterbehandelingsteams, en heeft onlangs een groep watertechnologie-academici van de Zuid-Afrikaanse Universiteit van de Vrijstaat ontvangen die op zoek waren naar wateroplossingen in Israël.


JNF-SA legde uit dat Zuid-Afrika wordt geteisterd door veel watergerelateerde problemen. Lekkage alleen verspilt maar liefst 37 procent van het stadswater. Ontoereikende of kapotte afvalwaterinfrastructuur leidt tot ziekte en een gebrek aan drinkbaar water. Nelson Mandela Bay kan nu al geen gemeentelijk water meer leveren.


De technologieën die Israël heeft ontwikkeld zijn onder meer druppelirrigatie, ontzilting, lekdetectie, water uit de lucht halen en hergebruik van afvalwater. Israël is de wereldleider op het gebied van afvalwaterrecycling, waarbij 90% wordt behandeld en hergebruikt voor de landbouw.


Clive Lipchin van het Arava Institute of Environmental Studies, center, en Amir Issa van Laguna Innovation in gesprek met een stadsambtenaar van Tshwane in de Rooiwal afvalwaterzuiveringsinstallatie in Zuid-Afrika. Foto met dank aan JNF-SA


Randal Williams, uitvoerend burgemeester van Tshwane, gaf een verklaring af waarin hij zei dat hij de Israëli's verwelkomde "om ons te ondersteunen bij het verbeteren van het afvalwaterbeheer in Tshwane ... en om te bespreken hoe we hun expertise kunnen benutten."


"Deze delegatie biedt Zuid-Afrika en Israël een belangrijke kans om samen te werken om deze problemen op te lossen", zei hij. "Het team zal locatiebezoeken afleggen met stadsfunctionarissen, met als hoogtepunt aanbevelingen om het waterbeheer van de hoofdstad te verbeteren."


Rowan Polovin, nationaal voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Zionistische Federatie, voegde daar tegen ISRAEL21C aan toe: “Deze samenwerking tussen Zuid-Afrika en Israël is een welkome stap voorwaarts voor ons land in de richting van het verminderen van de ernstige watercrisis, en we hopen dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.”

71 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page