top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische medische clowns proberen Oekraïense vluchtelingen even hun leed te laten vergeten


Een Israëlische medische clown troost een ontheemde Oekraïner die schuilt in een Moldavisch stadion. Foto met dank aan Dream Doctors


Reut Shifman Tsoref, ook bekend als Zaza the Dream Doctor , zag een Oekraïense vrouw die haar maand oude baby in slaap probeerde te krijgen in een opvangcentrum vol met andere vluchtelingen.


Rode neus op zijn plaats, Zaza naderde en keek de moeder in de ogen met een stil verzoek om toestemming terwijl ze zachtjes het pootje van de baby aanraakte.


Zaza hield oogcontact en bleef het kind aaien tot de moeder zich veilig voelde. Ze spreken niet dezelfde taal, maar ze hoefden geen woord uit te wisselen.


Reut Shifman Tsoref, ook bekend als Zaza the Dream Doctor, houdt een baby van een maand vast in een Moldavisch opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Foto met dank aan Zaza


"Langzaam deed de moeder haar handen af ​​en liet mij de baby nemen", vertelt Zaza aan ISRAEL21c.


“Ik zong liedjes voor hem die mijn grootmoeder me leerde. Ik heb hem laten slapen en toen begon ik ook het been van de moeder te masseren om haar te helpen ontspannen.”


Zaza was een van de vier Dream Doctors die een Israëlische medische missie van een week vergezelden die meer dan 2.000 vluchtelingen hielp in zeven opvangcentra in Chisinau, Moldavië, en bij de grensovergang tussen Moldavië en Oekraïne. Er zijn nu drie teams op de grond.


Sinds de Russische invasie op 24 februari zijn zo'n 350.000 Oekraïense vluchtelingen – voornamelijk vrouwen en kinderen – Moldavië binnengestroomd. Hun huidige situatie is een nachtmerrie en hun toekomst onzeker.


Dream Doctors Zaza, Zoya, Vitaly en Gad hebben geprobeerd een glimlach op de gezichten van deze vermoeide, bange ontheemde Oekraïners te toveren.


Israëlische medische clowns met Oekraïense vluchtelingenkinderen in Moldavië. Foto met dank aan Dream Doctors


Maar therapeutische clownerie is niet alleen plezier en spel. Het is een serieuze, innovatieve benadering van trauma-interventie.


“Mensen denken dat we alleen grappen maken met patiënten, maar vaak hebben ze ons niet nodig om ze aan het lachen te maken. Ze hebben ons nodig om ze te zien, om ze te kalmeren', zegt Zaza, die werkt in het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem.


Zaza troost een Oekraïens vluchtelingenkind. Foto met dank aan Dream Doctors


Toen Zaza de volgende dag dezelfde moeder ontmoette met haar pasgeboren baby en haar oudere kinderen, renden ze meteen naar haar toe.


“Wederom nam ik de baby en liet hem slapen. Door hem vast te houden, kregen zowel zijn moeder als mij een moment van rust in de storm - het werkt beide kanten op. Het was daar zo'n moeilijke scène, en een nieuwe baby symboliseert leven en hoop."


Momenten van gezond verstand


“Ons werk hier is om de zorgen en angst te verlichten, al is het maar voor een paar minuten. Die momenten van vreugde brengen hoop en gezond verstand terug in deze anders zo chaotische tijd”, legt Tsour Shriqui, CEO van Dream Doctors, uit."Bij vriestemperaturen komen veel Oekraïners aan zonder handschoenen en andere warme kledingstukken, met baby's in hun armen en nergens heen. Voor een moeder geeft het kijken naar haar kind dat lacht en speelt de kracht om door te gaan voor een beter leven.”


Dream Doctors zijn een integraal onderdeel van medische teams in 34 ziekenhuizen in heel Israël. Ze hebben ook uitgebreide ervaring met het werken in humanitaire hulpmissies over de hele wereld, zegt Shriqui.


Hun hulp in het buitenland is vaak in samenwerking met de Israel Defense Forces en deze keer in samenwerking met Tel Aviv Sourasky Medical Center en liefdadigheidsstichtingen, waaronder Lema'anam: Physicians for Holocaust Survivors.


Dream Doctors begeleiden een Israëlische medische missie om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Foto door Ilanit Turgeman via ISDRAEL21C


"Dream Doctors zijn naar rampgebieden gereisd in onder meer Nepal, Haïti, Oeganda, Ethiopië en Tsjaad ", zegt Shriqui.


“Dream Doctors waren ook in Houston na orkaan Irma, Pittsburgh na de schietpartij in de synagoge van 2018, en in de Bahama’s na de grote aardbeving in 2019. In 2018 sponsorde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een unieke opleidingsmogelijkheid voor Dream Doctors om een ​​team van Yazidi’s uit Irak – een groep die zwaar het slachtoffer is geworden van ISIS – in de kunst van medische clownerie.”


Israëlische medische clowns op weg naar Moldavië, 11 maart 2022. Foto met dank aan Dream Doctors


Ze willen geen medelijden


Sommige Dream Doctors in Moldavië spreken Oekraïens; Zaza niet. Maar 14 jaar als Dream Doctor hebben haar tot een meester in non-verbale communicatie gemaakt.


Tijdens haar week in Moldavië, vertrouwt ze me toe: “Het niet spreken van de taal beschermt me een beetje omdat ik de vreselijke verhalen niet kan horen. Ik werk alleen met mijn lichaam en mijn geest.”


Ze ziet een blik van volslagen verlies in de ogen van vluchtelingen, van wie velen werden gedwongen hun echtgenoten, zonen en broers in het oorlogsgebied achter te laten en vele uren of zelfs dagen te reizen.


“Ze zijn in emotionele nood. Maar ze willen geen medelijden - ze willen aanmoediging dat ze sterk zijn en dat het goed komt', zegt Zaza.


Israëlische medische clowns die snacks en hoop serveren aan Oekraïense vluchtelingen. Foto met dank aan Dream Doctors


Ondanks haar professionele ervaring zei Zaza echter dat het haar bijna brak om oudere Oekraïners tegen te komen in de vluchtelingenopvangcentra, waaronder overlevenden van de Holocaust.


Een Israëlische medische clown juicht een bejaarde Oekraïense vluchteling toe in Moldavië. Foto met dank aan Dream Doctors


In een gedicht dat ze in het Hebreeuws op haar Facebook-pagina schreef, beschreef Zaza hoe ze tot tranen toe in tranen was toen ze deze bejaarde vluchtelingen “de rest van hun leven in een koffer inpakte, zittend en wachtend op de volgende instructie. In hun ogen is er pijn en onheil.”


Op deze hartverscheurende plek zegt ze: "We werken allemaal samen als een team en ondersteunen elkaar. "We proberen de vluchtelingen een klein moment van rust en rust te geven, endorfine vrij te maken, zelfs om ze te laten lachen."


Voor meer informatie, klik hier66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page