top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische NGO's brengen raketschuilplaatsen naar niet-erkende bedoeïenendorpen


Foto IsraAID/Ori


IsraAID, Israëls toonaangevende internationale humanitaire NGO, levert en installeert beschermende ruimtes voor niet-erkende bedoeïenendorpen in het zuiden van Israël, in de nasleep van de aanhoudende oorlog met Hamas.


De tijdelijke onderkomens zullen een zekere mate van bescherming bieden aan gemeenschappen in deze dorpen, die geen toegang hebben tot beschutting tegen aanhoudend raketvuur. In samenwerking met AJEEC-NISPED en het Tamar Center, twee Arabisch-Joodse maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het creëren van verandering in de Negev, zal IsraAID de bedoeïenengemeenschap ook ondersteunen met psychosociale ondersteuningsprogramma's en voedselhulp.


Sinds 7 oktober zijn bij de gevechten 22 leden van de bedoeïenengemeenschap om het leven gekomen, waaronder zeven door raketten die op Israël werden afgevuurd. De meeste bedoeïenengemeenschappen in het zuiden hebben geen toegang tot schuilkelders, waardoor ze worden blootgesteld aan extra gevaar door aanhoudende raketbeschietingen. In niet-erkende bedoeïenendorpen, waar maar liefst 150.000 mensen wonen, compliceert het verbod op het bouwen van permanente structuren de inspanningen om de noodzakelijke bescherming tegen raket- en raketvuur te bieden nog verder.


In de beginfase van dit project levert IsraAID 42 beschermde ruimtes, die worden geïnstalleerd en geschilderd in niet-erkende bedoeïenendorpen in het zuiden van Israël, op verzoek van gemeenschapsleiders en samen met AJEEC-NISPED. De eerste shelter werd op maandag 6 november opgeleverd en de installatie zal de komende weken doorgaan. Naast de installatie werken teams van AJEEC-NISPED samen met de gemeenschappen die beschermde ruimtes krijgen om eigendom van de gemeenschap te garanderen en activiteiten uit te voeren om kinderen te leren wat ze moeten doen tijdens raketsirenes. Terwijl het project voortduurt, streven IsraAID en AJEEC-NISPED ernaar om zoveel mogelijk beschermende ruimtes te bieden aan bedoeïenengemeenschappen.


Foto IsraAID/Ori


IsraAID werkt ook samen met AJEEC-NISPED en het Tamar Center om geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun aan de gemeenschap te bieden. Een mobiele, kindvriendelijke ruimte, die stressverlichtende activiteiten aanbiedt onder toezicht van getrainde professionals, zal verschillende dorpen ondersteunen. Deze ruimtes bieden kinderen de mogelijkheid om te spelen, geven ouders uitstel en helpen bij het opbouwen van veerkracht in de gemeenschap. Om degenen te ondersteunen die nauw samenwerken met de bedoeïenengemeenschap, voert IsraAID een trainingsprogramma van zes weken uit voor AJEEC-NISPED-personeel, waarbij de nadruk ligt op psychologische eerste hulp, zelfzorg, preventie van burn-out, psychosociale ondersteuning en de preventie van plaatsvervangende problemen. trauma.


IsraAID lanceerde zijn reactie op de aanhoudende crisis in Israël op 8 oktober, de eerste keer dat de organisatie een grootschalige noodhulp in zijn thuisland heeft uitgevoerd. IsraAID ondersteunt Israëliërs die zijn geëvacueerd uit hun huizen langs de grens met Gaza in meer dan een dozijn evacuatiecentra in het hele land – inclusief aan de Dode Zee, Eilat en het centrum van het land – met geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning, door tijdelijke onderwijsinstellingen op te richten. centra en logistieke ondersteuning. De organisatie ondersteunt ook de gemeenschap van asielzoekers, waarvan velen in deze periode hun levensonderhoud hebben verloren, met de levering van voedselpakketten voor gezinnen en psychosociale ondersteuningsprogramma's. Als onderdeel van een programma om de helpers te helpen, biedt IsraAID gratis online webinars aan voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg en basisvrijwilligers op het gebied van psychologische eerste hulp, zelfzorg, burn-outpreventie en de preventie van plaatsvervangend trauma.


Molly Bernstein, regionaal hoofd van de missie van IsraAID, zei:


“IsraAID is er trots op te kunnen werken aan de ondersteuning van de bedoeïenengemeenschappen die onevenredig zwaar door deze crisis worden getroffen. In samenwerking met AJEEC-NISPED en Tamar, organisaties met diepe banden met bedoeïenengemeenschappen, werken we niet alleen aan het bieden van basistoegang tot beschermende ruimtes en zorgen we ervoor dat gemeenschappen weten hoe ze deze moeten gebruiken, maar bieden we ook geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning hulpbronnen die essentieel zijn in deze tijd van crisis. Deze reactie maakt deel uit van ons langetermijnengagement om kwetsbare gemeenschappen te helpen hun eigen veerkracht te koesteren.”


AJEEC-NISPED's co-CEO Sliman Al-Amour zei:


“Het partnerschap met IsraAID en Tamar ten behoeve van de bedoeïenengemeenschap is welkom en belangrijk. Via dit partnerschap creëren we op drie manieren belangrijke mogelijkheden voor de bedoeïenengemeenschap om hiermee om te gaan. Ten eerste door beschermende ruimtes te installeren die gezinnen in niet-erkende dorpen veiligheid bieden. De tweede is via psychosociale ondersteuning, die bijdraagt ​​aan het derde aspect: de innovatieve en ervaringsgerichte informele leeractiviteiten voor kinderen die nog niet naar school moeten.

Het is belangrijk dat meer autoriteiten en organisaties zich bij deze activiteiten aansluiten om de levenskwaliteit van bedoeïenengemeenschappen te verbeteren. We moeten hieraan toevoegen dat we, om bescherming te bieden aan alle inwoners, 11.000 beschermende plaatsen in de Negev nodig hebben. Het bieden van een gevoel van veiligheid aan de hele bedoeïenengemeenschap is mogelijk, maar we zijn nog ver weg.”

379 weergaven1 opmerking

1 коментар


Henry Jonker
12 лист. 2023 р.

Ik vind de titel vreemd, bij 'raketschuilplaatsen' denk ik eerder aan plaatsen waar je raketten kunt verbergen

Вподобати
bottom of page