top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische oncoloog en neurowetenschapper werken samen aan het welzijn van kankerpatiënten


Het nieuwe Radiotherapiecentrum in het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem is ontworpen als een abstracte vlinder die een metamorfose suggereert. Architecturale weergave met dank aan Shaare Zedek Medical Center via ISRAEL21C


De eerste dag van kankerbestralingstherapie begint in een simulatormachine. De patiënt ligt maximaal 45 minuten geïmmobiliseerd terwijl lasers en beeldvormingsgebieden de te behandelen gebieden lokaliseren.


Vanuit zijn kantoor naast de simulator voelt de Israëlische stralingsoncoloog Dr. Ben Corn de angstaanvallen die in de wachtruimte opborrelen. En hij begrijpt het.


Hij begrijpt dat patiënten bang zijn om de simulator in te gaan. Hij begrijpt dat mensen straling associëren met het veroorzaken van kanker (denk aan Hiroshima en Tsjernobyl) in plaats van het te behandelen.


Corn weet dat de afdeling radiotherapie voor oncologie stress en angst kan veroorzaken bij patiënten, hun families en zelfs de medische hulpverleners. En hij is vastbesloten om dit probleem aan te pakken.


"Ik ben buitengewoon geïnteresseerd in de emotionele en psychologische dimensies van kanker, zowel in termen van de gevolgen voor patiënten en hun verzorgers als in termen van het verbeteren van het potentieel van therapieën die ik als oncoloog ter beschikking heb", vertelt hij aan ISRAEL21c.


Daarom werkt Corn samen met de baanbrekende neurowetenschapper Amir Amedi, hoofd van het Baruch Ivcher Institute for Brain, Cognition & Technology aan de Reichman University.


De plek waar niemand wil zijn


Amedi en zijn laboratorium vinden multisensorische apparaten uit om een ​​gevoel van emotioneel welzijn te brengen in de wacht-, behandelings- en personeelsruimten van het Radiotherapiecentrum dat Corn zal leiden in het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem.


Prof. Amir Amedi, oprichter van het Baruch Ivcher Institute for Brain, Cognition & Technology aan het Innovation Center van de Reichman University. Foto door Gilad Kavalerchik via ISRAEL21C


De nieuwe ontdekkingen van het lab over het verband tussen lichaam en geest, en hoe dat in de hersenen in kaart wordt gebracht, vormen de wetenschappelijke basis voor ontspanning inducerende uitvindingen zoals:


  • MRI-veilige, grillig ogende 3D-bril die de patiënt onderdompelt in een vermakelijke film of ontspannende virtuele omgeving

  • Stoel- en behandeltafels ingebed met tactiele en auditieve sensaties die pijn kunnen verlichten en de aandacht kunnen afleiden van de stressvolle omgeving

  • Ademhalingssensoren met ontspannende en rustgevende visuele, geluids- en tactiele feedback-elementen om diepere, langzamere ademhalingen aan te moedigen die gevoelens van controle en kalmte bevorderen - en zelfs de klinische werkzaamheid van beeldvorming en radiotherapie verbeteren.

  • Ontspannende auditieve ervaringen gecreëerd door in-ear opnames die samenvatten hoe verschillende mensen dezelfde geluiden uit verschillende delen van de kamer horen.

"Er zijn patiënten die de simulatie niet kunnen doorlopen omdat ze zo bang zijn, en ik denk dat dit een manier is om dat te voorkomen", zegt Corn, erop wijzend dat de procedure misschien nooit prettig is, maar in ieder geval draaglijk kan zijn.


Dr Ben Corn. Foto met dank aan Life's Door via ISRAEL21C


Hoewel muziek of video's in de simulator stress en angst kunnen verminderen, vooral voor kinderen, was Corn op zoek naar veel meer dan dat.


Toen hij een artikel las over Amedi's baanbrekende multisensorische technologieën, wist hij dat hij het had gevonden.


"Ik hield van de minachting voor grenzen die ik in zijn werk zag", zegt Corn.


"Stel je voor dat we, in plaats van alleen te vertrouwen op alleen zicht of alleen muziek - of tactiele sensaties, waar niemand aan dacht - dat we de drie kunnen combineren", zegt Corn.


"Ik nam contact op met Amir en zei: 'Dit moet geïmporteerd worden op de plek waar niemand wil zijn, namelijk kankermedicatie.' En dat sprak hem aan. Dus hebben we allerlei coole manieren bedacht om dat te doen.”


Het Shaare Zedek Kankercentrum, dat in de zomer opengaat, wordt de proeftuin.


"Geneeskunde zonder data is voodoo", zegt Corn. "Ik wil dingen doen die niet alleen leuk klinken, maar ook bewezen zijn, en een deel van het plezier is de reis om deze dingen te bewijzen in de context van klinische proeven."


Training


"Ik heb het gevoel dat alles wat we hebben gedaan ons voorbereidt op dit project", vertelt Amedi aan ISRAEL21c.


“Tijdens de pandemie zijn we begonnen met het herprogrammeren van zintuigen en deze te combineren met sensorische signalen van het lichaam om stress en angst te verminderen. Hiervoor heb ik een uitgekiende multi sensorische ruimte gebouwd.”


Leden van het laboratorium van Amir Amedi in de multi sensorische ruimte van het Baruch Ivcher Institute for Brain, Cognition & Technology. Foto met dank aan Reichman University Innovation Center via ISRAEL21C


Zijn lab creëerde technologisch verbeterde versies van mindfulness-meditatie, bodyscan-meditatie en aandachts trainingstechniek (ATT).


"Als je een van deze technieken elke dag een paar minuten doet, werkt het goed, maar als mensen al erg gestrest zijn, worden hun symptomen alleen maar erger", legt Amedi uit. "Ze hebben 'trainingswielen' nodig en dat is wat we proberen te bieden."


Amber Maimon, academisch laboratoriummanager van Amedi, heeft aan deze technologieën gewerkt voor haar postdoconderzoek naar het bi directionele verband tussen mentale en fysieke gezondheid.


"We willen een multi sensorische omgeving creëren waar je vanaf het moment dat je binnenkomt wordt omringd door ontspanning", vertelt Maimon aan ISRAEL21c.


Pediatrische patiënten staan ​​centraal in het project. "Deze technologieën kunnen hun aandacht trekken en ze uit de 'donkere bubbel' van de behandeling halen", zegt ze.


“Alles wat we doen is zeker nog nooit eerder gedaan. Sommige ervaringen, zoals bodyscan-meditatie en ATT, zijn getest en gevalideerd, maar onze implementatie en technologie zijn totaal nieuw. Het neurowetenschappelijk onderzoek van prof. Amedi zelf is nieuw.”


Hoop geneest


Amedi was op zijn beurt geïntrigeerd door Corn's onderzoek naar 'hooptheorie' - ontwikkeld door professor Rick Snyder van de Universiteit van Kansas in 1989 - als een manier om het herstelpercentage en de levensduur van kankerpatiënten te verbeteren.


Hoop is niet hetzelfde als optimisme of wensdenken, legt Corn uit. Het is eerder een perceptie van wat mogelijk is.


"Hoop is een zeer actief concept en niemand heeft het meer nodig dan de kankerpatiënt en de mensen rondom die patiënt", zegt Corn.


"We hebben het concept van hoop systematisch in de klinische arena geduwd", zegt hij.


Life's Door, een Israëlische organisatie die hij samen met zijn vrouw, gezinstherapeut Dvora Corn, oprichtte, leert gezondheidswerkers en patiënten strategieën om hoop, zingeving en welzijn te vinden tijdens ziekte.


“Er zijn drie voorwaarden waardoor hoop kan gedijen: een doel kiezen dat zowel zinvol als plausibel is; een pad om dat doel te bereiken, in het besef dat er onderweg obstakels zullen zijn om te omzeilen; en het bureau – motivatie – om dat pad te bewandelen”, legt Corn uit.


"In de wereld van kankergeneeskunde kan iemand een doel hebben om zijn kanker te genezen. De route kan bestralingsbehandeling zijn. Maar het obstakel is de angst om blootgesteld te worden aan straling. Misschien vinden we een oplossing via de technologie van Amir, en als we de angst kunnen temperen, zal dat op zijn beurt de derde component, keuzevrijheid, ontketenen', zegt hij.


Amedi zag het potentieel om hoop te bevorderen door de zintuigen te stimuleren, vooral vanuit het perspectief van kinderen die tegenover die enge simulator staan.


"We doen beeldvormende onderzoeken om te begrijpen waarom het lichaam zo vatbaar is voor angstgevoelens", zegt Amedi. "Mijn filosofie is om te kijken naar hersenorganisatie en plasticiteit om nieuwe technologieën te inspireren, maar het gaat ook in de andere richting."


Hij en Corn kregen een onderzoek beurs van het Israëlische VC-bedrijf Joy Ventures, evenals steun van Siemens, een van de fabrikanten van radiotherapiesimulators.


De Helmsley Foundation financiert de aankoop van het nieuwste simulatormodel voor het Radiotherapie Kankercentrum. Terwijl oudere modellen CT-technologie gebruikten, gebruikt het next-gen-model MRI-technologie.


"Je kunt er allerlei slimme dingen mee doen, maar je hebt het probleem van MR-gerelateerde claustrofobie", zegt Corn.


“Als je de kwestie van claustrofobie toevoegt aan het stigma van straling, is dat een hele uitdaging. Ik denk dat we met Amir beide problemen kunnen likken."


Foto met dank aan het Ruth en Meir Rosental Brain Imaging Center/Reichman University Innovation Center


Omgeving van hoop


De multi sensorische technologieën zouden niet alleen worden gebruikt in de simulator, "wat de meest stressvolle plek is voor de kankerpatiënt", maar ook in behandelkamers.


"Iemand die erg nerveus is over het krijgen van radiotherapie, kan zenuwachtig worden. We hebben immobilisatie-apparaten om ervoor te zorgen dat u niet beweegt, maar zelfs kleine bewegingen kunnen een probleem zijn, omdat we ons altijd op de tumor willen richten en niet op het omliggende weefsel. Als je maar een paar millimeter beweegt, kun je het eraf gooien", zegt Corn.


"Door erachter te komen wie je bent en me te laten vertellen waar je je goed bij voelt - zoals wandelen op een strand, of het bos ruiken nadat het heeft geregend, of brood bakken - kunnen we virtueel die gewenste omgeving voor je creëren als onderdeel van je recept ," hij legt uit.


"Ik veronderstel dat patiënten zich hierdoor minder gestrest, minder zenuwachtig en meer coöperatief zullen voelen. Ze zullen zich gesterkt voelen omdat ze ons helpen hen te helpen en ze zullen een gevoel van controle terugkrijgen.”


Licht in het toekomstige Radiotherapiecentrum in het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem. Architecturale weergave met dank aan Shaare Zedek Medical Center via ISRAEL21C


Corn en Amedi willen dat deze 'omgeving van hoop' zich ook uitstrekt tot medewerkers.


“Er is veel burn-out en zelfs zelfmoordgedachten voor oncologische zorgprofessionals. Het idee van Amir is om hen te helpen de stress het hoofd te bieden en actief na te denken over hoop en hoe ze daar kunnen komen met behulp van deze technologieën”, zegt Corn.


“Niemand doet dat, zelfs niet in de buurt. We willen onze resultaten documenteren in de medische literatuur voor kritiek van collega's, omdat we denken dat het zo'n gamechanger kan zijn."


Twee onderzoekscentra in de Verenigde Arabische Emiraten hebben belangstelling getoond voor het ontwikkelen van een soortgelijk project, en Corn en Amedi hebben een Amerikaanse overheidssubsidie ​​aangevraagd om dat mogelijk te maken.


"Als we de technologie van Amir kunnen gebruiken om de kankergeneeskunde te optimaliseren," zegt Corn, "zal het onze gereedschapskist uitbreiden met dingen die ze je niet op de medische school leren."
129 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page