top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoekers: dragen van contactlenzen kan leiden tot verlies gezichtsvermogen


Screenshot YouTube

Volgens een artikel gepubliceerd in het Hebreeuwstalige tijdschrift van de Israel Medical Association, Harefuah (genezing), kunnen complicaties veroorzaakt door het dragen van contactlenzen - waaronder infecties, mechanische problemen, allergieën, gebrek aan zuurstofoverdracht en een stijging van de intraoculaire druk - onomkeerbare schade aan het gezichtsvermogen veroorzaken,


Tieners van 15 tot 19 jaar vormen de grootste risicogroep, aangezien jongere kinderen meestal onder toezicht staan ​​van ouders die hen meenemen voor oogheelkundig toezicht. Degenen in de late tienerjaren hebben de neiging om de hygiëneregels niet in acht te nemen, waaronder het wassen van de handen voor het aanraken en het goed onderdompelen van lenzen in antiseptische oplossingen. Ze hebben ook de neiging om de lenzen niet op tijd te verwisselen of ze dragen ze tijdens het slapen, wanneer ze verwijderd moeten worden.


Optometristen Nir Ardinest en David Berkow en oogchirurg Dr. David Landau van de afdeling Oogheelkunde van het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Ein Kerem in Jeruzalem meldden in The Jerusalem Post dat er naar schatting 300.000 dragers van contactlenzen in Israël zijn, en hun gemiddelde leeftijd is 30,3 jaar. Meer dan zes op de tien zijn vrouwen.


In 2020 gebruikte 15% van de dragers voor het eerst contactlenzen. De meest voorkomende typen zijn zachte, stijve gasdoorlatende exemplaren gemaakt van stevig plastic en wegwerp-/vaak vervangende exemplaren. Slechts 4% waren lenzen van hard glas, 22% waren zachte lenzen van hydrogel en 24% waren gemaakt van siliconen.


Zachte lenzen van zacht plastic zijn comfortabeler dan harde lenzen omdat ze meer water vasthouden en veel ook bescherming bieden tegen ultraviolet licht. Ze zijn meestal wegwerpbaar en kunnen na een korte gebruiksperiode worden weggegooid, meestal om de twee tot vier weken of zelfs dagelijks, afhankelijk van het type lens dat wordt voorgeschreven. Het kunnen hebben van een nieuw paar lenzen betekent minder kans op infectie, minder reiniging en meer comfort, vooral voor mensen van wie de ogen van nature meer eiwitten produceren die lenzen vertroebelen.


Hoewel de meeste mensen kiezen voor zachte contactlenzen vanwege hun voordelen, zijn er ook enkele nadelen. Zachte lenzen absorberen gemakkelijk verontreinigende stoffen zoals lotion of zeep van uw handen, die uw ogen kunnen irriteren. Ze zijn ook kwetsbaarder dan harde lenzen en kunnen gemakkelijk scheuren of scheuren. De meest recente soorten zachte contactlenzen die op de markt zijn gekomen, zijn onder meer daglenzen die slechts één keer worden gedragen zonder dat ze hoeven te worden schoongemaakt, en siliconen disposables voor langdurig gebruik.


Zachte lenzen moeten bij het dragen op de juiste manier worden gedesinfecteerd door ze een nacht in een desinfecterende of multifunctionele oplossing te laten weken.


Stijve gasdoorlatende (harde) contactlenzen zijn steviger dan zachte lenzen en daardoor duurzamer. In tegenstelling tot oudere versies van harde lenzen, zijn harde gasdoorlatende lenzen gemaakt van siliconenpolymeren, waardoor zuurstof naar het hoornvlies van het oog kan circuleren. In vergelijking met zachte contactlenzen behouden harde contactlenzen hun vorm beter en bieden ze een helderder zicht voor sommige soorten correcties. Ze zijn ook extreem duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.


Maar dragers van dit type moeten zich ervan bewust zijn dat er een 10 tot 15 keer groter risico is op het ontwikkelen van hoornvlieszweren - een ernstige infectie - die het gezichtsvermogen kan beschadigen als ze niet worden behandeld.


Slapen met contactlenzen kan de zuurstoftoevoer naar het hoornvlies verminderen en leiden tot een ernstige ooginfectie die uw gezichtsvermogen kan schaden. Hervorming van het hoornvlies kan ook optreden. De hoeveelheid tijd die nodig is om aan harde contacten te wennen, herhaalt zich vaak nadat je ze een dag niet hebt gedragen, dus om maximaal comfort te bereiken, moet je ze elke dag dragen.


In het verleden, zo vervolgden de Hadassah-experts, werd aangenomen dat het overschakelen van hydrogel- naar siliconenlenzen de incidentie van complicaties zou verminderen, maar dit is niet het geval. Het gebruik van herbruikbare lenzen - week- of maandlenzen - die zijn gemaakt van meer geavanceerde materialen, heeft de complicaties niet verminderd.


Contactlens papillaire conjunctivitis is de meest voorkomende allergische complicatie, waarbij getroffen dragers klagen over roodheid, jeuk, irritatie en pijn. Oplossingen met eerste generatie conserveermiddelen zoals thimerosal of chloorhexidine veroorzaakten ernstige reacties bij dragers als ze in te hoge concentraties werden gebruikt.


Het dragen van contactlenzen tot 45 jaar is de belangrijkste oorzaak van infecties van het hoornvlies (microbiële keratitis) in westerse landen en is de ernstigste complicatie die verlies van gezichtsvermogen kan veroorzaken, schrijven de onderzoekers. Sommige ziekteverwekkers, vooral Pseudomonas aeruginosa-bacteriën, zijn zo virulent dat ze het hoornvlies binnen enkele dagen kunnen vernietigen.


Een andere complicatie wordt veroorzaakt doordat veel mensen online de contactlenzen bestellen waardoor veel dragers niet regelmatig door professionals worden onderzocht, waarschuwden de auteurs.
372 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page