top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoekers hebben een hybride orgaan ontwikkeld met 'menselijke bloedvaten'


Ter illustratie screenshot YouTube


Een team van Israëlische onderzoekers heeft een hybride orgaan ontwikkeld - een orgaan van een varken met 'menselijke' bloedvaten - waarvan zij denken dat het het tekort aan transplantatieorganen kan helpen verlichten


Alhoewel er veel pogingen zijn gedaan om dierlijke organen bij mensen te implanteren, is dit tot nu toe grotendeels mislukt, voornamelijk als gevolg van acute afstoting, verklaarde Dr. Shahar Cohen van het Beilinson Hospital, wiens team het hybride orgaan ontwikkelde.


Dr Sahar Cohen. Foto via Beilinson ziekenhuis


"We zochten naar een manier om een ​​alternatieve coating te produceren die geen afwijzing veroorzaakt", vertelde Cohen aan The Jerusalem Post.


De oplossing: Cohen's team verwijderde de coating van de bloedvaten van de varkens en verving deze door een "vriendelijkere" coating voor het menselijke immuunsysteem die in het laboratorium was ontwikkeld uit menselijke placentacellen, die, voor zover bekend, niet weigering teweegbrengen.


"In plaats van het hele orgaan te vernietigen, richten we ons op slechts een deel van het orgaan en wel het belangrijkste deel", legde Cohen uit.


“We verwijderen de interne laag bloedvaten van het varken en vervangen deze door een 'menselijke laag', waardoor de bloedvaten van het orgaan humaner worden en er een 'hybride orgaan' ontstaat, een varkensorgaan met gehumaniseerde bloedvaten. Dit is de manier om de barrière tegen varkensorganen bij mensen te overwinnen.”


Hij zei dat het team ervoor koos om placenta-cellen te gebruiken omdat de placenta het "ideale orgaan is dat twee mensen verbindt en een sleutelrol speelt bij het onderhouden van de verbinding tussen moeder en foetus."


De methode is tot nu toe met succes uitgeprobeerd in een aantal organen: hart, longen, lever, nieren, pancreas en ledematen, zei Cohen. De experimenten tot nu toe waren ex-vivo, buiten het lichaam.


De resultaten van het werk van het team zijn deze week gepubliceerd in de prestigieuze peer-reviewed "Scientific Reports" gepubliceerd door Nature Research.


Vervolgens, zei hij, zijn de onderzoekers van plan om hun eerste hybride orgaantransplantaties bij dieren uit te voeren en over ongeveer vijf jaar hoopt Cohen dat de eerste menselijke transplantatie kan worden uitgevoerd.


Het tekort aan organen die beschikbaar zijn voor transplantatie is wereldwijd een chronisch probleem. De afgelopen decennia is er geen grote doorbraak geweest in het vergroten van het aanbod en het aantal mensen op wachtlijsten is hoog en neemt steeds verder toe. Volgens de organisatie Donate Life sterven jaarlijks zo'n 8.000 Amerikanen in afwachting van een transplantatie.


"We geloven dat onze aanpak dit eerder vroeger dan later werkelijkheid zal maken", vertelde Cohen aan de The Jerusalem Post. "Ons doel is om de wereld te veranderen en het gezicht van de moderne transplantatiegeneeskunde te veranderen."


Hij zei: "We willen de wachtlijst voor transplantaties elimineren en een onbeperkte voorraad organen beschikbaar hebben voor transplantatie, en een toekomst met minder anti-afstotingsmedicijnen bij mensen, zodat ze minder bijwerkingen en minder problemen hebben met betrekking tot immuun suppressie.


"We hebben een duidelijk pad om te begrijpen hoe we deze mijlpaal kunnen bereiken", vervolgde Cohen. "Ik denk dat we in staat zullen zijn om deze visie te bereiken."
169 weergaven0 opmerkingen
bottom of page