top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoekers ontwikkelen geneesmiddel dat effectief is bij zeldzame spierziekte


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een onderzoeksteam van BGU en het Soroka Universitair Medisch Centrum ontdekte een ernstige erfelijke spierziekte die zich ontwikkelt rond de leeftijd van 40 jaar, voortschrijdend tegen het begin van de jaren 50 tot volledige onbeweeglijkheid van de ledematen en de borstspieren, waardoor fulltime kunstmatige beademing noodzakelijk is en uiteindelijk culmineert in de dood.


Ze toonden verder aan dat de ziekte wordt veroorzaakt door een mutatie in het gen dat codeert voor HMG-CoA-reductase, waardoor de activiteit van het enzym wordt geremd.


In een poging de ernstige erfelijke ziekte te genezen, synthetiseerde en zuiverde de onderzoeksgroep methylmevalonolacton, het normale product van HMG CoA-reductase, dat bij die patiënten ontbreekt. Na het testen op veiligheid bij muizen, kreeg het team een ​​uitzonderlijke vergunning voor "compassionate use" om de nieuwe medicatie, die nog nooit eerder aan mensen was gegeven, te geven aan de zwaarst getroffen patiënt, die bijna dood was - volledig immobiel en volledig afhankelijk van kunstmatige beademing. De patiënt wordt nu meer dan een jaar met de medicatie (oraal, 3 keer per week) behandeld, zonder bijwerkingen.


Ze ging niet alleen niet meer achteruit, maar ze ging er ook enorm op vooruit: ze kan urenlang zonder steun ademen, haar armen en benen uitgebreid bewegen en zelfs haar kleinkind voeden. Andere patiënten, van wie sommigen zich al in de late stadia van de ziekte bevinden, wachten op behandeling. De onderzoekers schatten dat er tientallen tot honderden mensen zijn die getroffen zijn door deze erfelijke ziekte – die baat zouden kunnen hebben bij deze effectieve levensreddende behandeling.


Op basis van de succesvolle behandeling van de erfelijke ziekte testte de onderzoeksgroep vervolgens of de medicatie effectief kan zijn bij de behandeling van de aanhoudende spierproblemen die voorkomen bij ~1% van de statinegebruikers. Ze toonden inderdaad aan dat de medicatie buitengewoon effectief was in een muismodelsysteem dat menselijke statine-myopathie nabootst. Dit is de eerste studie die spierpijn en -zwakte koppelt aan statinegebruik.


Dr. Yuval Yogev. Foto privé album / BGU


Het volledige onderzoek – van de menselijke genetica en biochemiestudies tot het genereren en zuiveren van de medicatie, tot de proeven bij mensen en muizen – werd uitgevoerd als onderdeel van de Ph.D. thesis van Dr. Yuval Yogev (foto hierboven), begeleid door Prof. Ohad Birk (foto hieronder), hoofd van het Morris Kahn Laboratory of Human Genetics aan de Ben-Gurion University en directeur van het instituut voor klinische genetica aan het Soroka University Medical Center. Prof. Birk is ook lid van het Nationaal Instituut voor Biotechnologie in de Negev (NIBN) .


Prof. Ohad Birk. Foto Dani Machlis / BGU


De studie, onlangs gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), werd ondersteund door de Israel Science Foundation.


Op basis van de bevindingen zoekt het onderzoeksteam nu financiële steun/samenwerking met de farmaceutische industrie om de gestandaardiseerde productie en licentieverlening van de medicatie te bevorderen, om de levens te redden van vele individuen wereldwijd die aan deze erfelijke aandoening lijden, en om de behandeling van tienduizenden patiënten met statinemyopathie. Opgemerkt moet worden dat de FDA-procedures soepeler zijn bij het verlenen van vergunningen voor medicijnen voor zeldzame ziekten, dus er wordt in dit opzicht snelle vooruitgang verwacht.

232 weergaven0 opmerkingen
bottom of page